5 ZAKLADOV NARAVE V PREHRANI

Brez določenih živil si pomladi ne moremo predstavljati. Poleg tega, da so zelo okusna, so tudi zelo hranljiva, vsebujejo veliko mineralov ter elementov, ki so pomembni za naše telo. Mnoga od njih vsebujejo še veliko balastnih snovi, ki čistijo naša prebavila, zato so idealna za različne spomladanske razstrupljevalne diete.

Regrat

Regrat vsebuje veliko vlaknin, železa ter magnezija ter množico vitaminov. Naberete ga lahko v naravi. Izbirajte travnike gozdne robove, nekoliko odmaknjene od prometnih cest ali drugih onesnaževalcev. Regratove liste lahko nabirate že zelo zgodaj in jih še pred cvetenjem uporabite v solati. Lahko jih skuhate in uporabite kot špinačo. V regratu omenjene snovi izboljšujejo sposobnost razgrajevanja odpadnih snovi in strupov v jetrih in pomagajo ledvicam pri izločanju odpadne vode. V domačih lekarnah se regrat uporablja tudi za čaj, ki ga pripravite iz 60 gramov svežih regratovih listov in pol litra vode, ali pri odstranjevanju bradavic. Regratov sok vsak dan nanašate na bradavico.

regrat

Kalčki

Kalčki vsebujejo veliko lecitina, ki je pomemben za boljšo presnovo beljakovin v telesu. Kalčke lahko zmešano z različno zelenjavo in naredimo odlično pomladansko solato, ali jih zaužijemo kar same. Vrsta vitamina B, ki ga kalčki vsebujejo, močno poveča izločanje želodčne kisline in skrbi za boljšo prebavo beljakovin. Poleg tega pa pomagajo pri hujšanju z različnimi “odnašalci” maščob.

sojini kalčki

Čemaž

Čemaž uničuje bakterije in glivice v sluznicah ter tudi notranje zajedavce, spodbuja delovanje žlez in krvni obtok ter čisti dihala in prebavne poti. Njegove liste lahko jemo kot solato ali iz njih naredimo namaz ali juho. Uživamo lahko tudi cvetove, plodove in čebulico, ne smemo pa ga zaužiti preveč. Pred nabiranjem čemaža dobro spoznajte značilnosti rastline, da jo boste v naravi prepoznali in je tako ne zamenjali za kakšno podobno rastlino, ki je lahko strupena.

čemažev namaz

Ingver

Ingver uvrščamo med začimbe, saj ga lahko dodajamo različnim jedem, iz njega pa lahko pripravimo tudi zdravilen čaj. Uporabljamo lahko svežo ali sušeno korenino, ki poskrbi za raszstrupljanje, olajša prebavo in pospešuje tek, uničuje mikroorganizme in viruse, je antioksidant, ogodno deluje na delovanje jeter in znižuje holesterol ter krepi odpornost. Ingver lahko gojimo doma, vendar naše zime ne preživi. Uvrščamo ga med tropske in subtropske rastline.

ingver

Cimet

Tudi cimet je začimba, ki jo najdemo predvsem v sladkih jedeh, kot so kompoti, čaji in sladice. Poleg intenzivnega in prijetnega okusa, cimet blagodejno vpliva na naše telo, zato ga uporabljamo tudi kot domače zdravilo.  Že pred več tisočletji je bil priljubljeno zdravilo med domorodci Azije, kjer cimetovo drevo raste, kmalu pa je postal zanimiv za trgovce. Pripisujejo mu protivnetno, antiseptično in antioksidantno delovanje. Kljuboval naj bi tudi rakastim celicam, ter blagodejno vplival na srce in žile ter imunski sistem. V današnjem času veliko raziskav kaže, da je morda prav cimet pomembno zdravilo za sladkorne bolnike.

cinamon

 

S. C.

admin