ANA KLAŠNJA – PREDANA PLESU IN UMETNOSTI

“Z vsem srcem in telesom sem predana plesu in umetnosti. Brez ustvarjanja si ne predstavljam življenja.” Pravi Ana Klašnja, profesionalna baletna plesalka ljubljanske opere in baleta, ki jo širna Slovenija trenutno pozna predvsem kot žirantko talent šova. Ana ima rada modo ter glasbo in prvo mesto v modi pripiše Matevžu Faganelu in Maji Ferme. Rada se postavi tudi pred fotografske objektive in kamero. “Rada imam kamero. Nastopanje je del mojega poklica, zato nimam težav z nesproščenostjo.”

Verjetno si tudi ti kot mala punčka sanjala, da boš postala balerina. Si si to želela sama ali so te starši vpisali v baletno šolo?

V otroštvu sem sanjala o tem, da bi enkrat stala na odru v prelepih oblekicah in plesala kakšno pravljično vlogo. Starši so me pri vsem kar sem želela podpirali, nikoli pa na moje odločitve niso vplivali.

 

 

Ko sva se spoznala, si nikoli ne bi mislil, da si balerina zaradi tvoje energije, ki kar vre. Kako usklajuješ energičen karakter z natančnostjo in umirjenostjo balerine?

Mislim, da je prav to moj recept, eno z drugim se dopolnjuje. Zaradi moje energičnosti sem dobra in posebna plesalka in zaradi baletne discipline sem tudi privatno prisiljena malo umirjati strasti (smeh).

Kaj te poleg plesa pri delu v ljubljanski operi in baletu še veseli? Je še kakšna stvar, ki bi jo tam z veseljem počela?

Veselilo bi me delo s plesalci, saj bi marsikomu mlajšemu s svojimim znanjem in izkušnjami lahko pomagala.

 

 

Zakaj si se odločila sodelovati kot pri šovu talentov?

Od nekdaj sem si želela nekoč tudi delati na televiziji. Zame je to nova, zanimiva in zabavna izkušnja, spoznala sem ogromno čudovitih ljudi in kar je najpomembnejše približala balet širši javnosti.

Kaj izbereš: talent ali šov? Se ti zdijo odločitve žirantov v skladu s talentom, kakršen je tudi naslov oddaje?

Izberem talent, ampak tudi sposobnost narediti show je talent (smeh). V žiriji sedimo trije popolnoma različni ljudje z enim ciljem. Vsak od nas išče nekaj drugega, vsi pa želimo nekoga, ki bo s svojimi sposobnostmi izstopal iz povprečja.

Se oblačiš v skladu s trendi?

Pomembno je, da najdeš nek osebni slog, ki ti je najbližje, seveda pa pomalo še vedno slediš trendom. Nikakor pa ne sme biti modna industrija tista, ki bi ti vsiljevala določene stile, jemati jo moraš zgolj kot usmerjanje in pomoč.

Imaš v mislih kakšen samostojni projekt, ki bi ga oblikovala po svojih željah in inspiraciji?

Želela bi si imeti plesno oddajo v stilu ameriške “So you think you can dance”, saj se mi zdi, da smo Slovenci še kako plesni narod.

Je pri baletu pomembna predvsem tehnika ali tudi lastne ideje, zamisli ter umetniško izražanje telesa?

Odvisno od predstave in zahtev koreografa. Pomembno pa je vse, torej tehnika, čustveno doživeta interpretacija, strast, karizma, muzikalnost …

Ko ne plešeš, počneš …

Ko ne plešem, se posvetim svoji družini in prijateljem, za katere mi vedno zmanjkuje časa. Poleti pa ljubim potovanja, odkrila pa sem tudi lepote potapljanja.

Imaš idol v plesnih vodah in kdo te na primer navdihuje v glasbi, modi?

Idol v plesnih vodah je italijanska balerina Alessandra Ferri, ki je plesala v Royal Baletu, ABT-ju in milanski Scali. Pri glasbi sem po duši rokerica, modno pa me najbolj inspirira igralka Sienna Miller.

Ljubezen ali kariera?

Kariera. Ljubezen pride sama in je ne moreš prehitevat.

Če bi pred tebe postavili veliko belo platno, čopič in tri osnovne barve, kaj bi iz tega nastalo?

Ovisno od razpoloženja in kreativnega trenutka, najverjetneje pa bi nastala packarija (smeh).

Tvoj slog oblačenja je?

Simple and casual.

 

 

 

Na kakšni ravni misliš, da so modni dogodki v Sloveniji?

Modni dogodki pri nas so zadnja leta že kar na visokem nivoju, še vedno pa tudi zaradi naše majhnosti ni primerjave z modnimi prestolnicami kot so Pariz, Milano, New York … Se pa jih z veseljem udeležujem.

Je moda zate umetnost?

Moda je vsepovsod, moda je kreativnost, ustvarjanje, definitivno umetnost.

Je zate pomembno, da moški uporablja parfum? 

Vonj je eden od najpomembnejših faktorjev privlačnosti. Če nekdo ne skrbi za higieno, ima lahko najboljši parfum na svetu, pa mu to ne bo pomagalo. Je pa vsekakor privlačno, če moški tudi kdaj uporabi parfum.

 

Fotografije: arhiv Ane Klašnja

Simon Cirkulan

admin