ASIMETRIJA IN ELEGANCA : TEDEN MOŠKE MODE V PARIZU ZA JESEN/ZIMO 2013-14

Pariz je predstavil nekoliko bolj ekstravaganten pogled na modo. Po oblačilih bodo posegli drznejši moški, ki imajo radi asimetrijo ali pa si upajo v klasiko vnesti žive barve. Večina oblikovalcev se je posluževala kombiniranja matematičnih vzorcev v oblačilih, ter jih obarvala v predvsem žive barve. Tudi tukaj v ospredju, poleg umirjenih tonov sive v kombinaciji s črno in belo, ostajajo bordo rdeča, rumena, različni odtenki modre ter zelena. Predstavljamo kolekcije moške mode za jesen in zimo 2013/14, tokrat iz Pariza v spodnji galeriji.

3.1 Philip Lim se je osredotočil na različna kombiniranja kosov uličnega stila in večini modelov dodal usnjene čevlje z zadrgo. Rdeča nit kolekcije so tudi raznobarvne ter vzorčaste črte in trakovi, postavljeni tako vzdolžno kot prečno. Priljubljen modni dodatek je nahrbtnik, ki ga lahko nosimo tudi v roki.

Comme des Garqons Homme Plus kolekcija je zares izstopala. Ne prisega na trendne barve, pač pa si umisli svojo paleto modre, roza in moškemu doda nekoliko dekliški videz, tudi z vzorci. Pogoste so dolge majice ter hlače, ki segajo nekoliko čez koleno.

Dior Homme prepriča z minimalizmom in večno eleganco v sivi, beli, črni in modri barvi, na nekaterih modelih pa se pojavi rdeč matematični vzorec trikotnika ter kroga. Poleg oblačil, ki se prilegajo silhueti telesa v kolekciji ne pozabi na poudarke. Doseže jih z barvnimi kombinacijami suknjiča ali plašča, kjer je sprednja stran obarvana drugače kot rokavi ter hrbtni del oblačila ali prečna linija, ki sega do pazduh. Silhueto telesa poleg oblačil zoži še pas.

Dries Van Noten se osredotoči na barvne kombinacije, predvsem različne starinske vzorce v kombinaciji usnja ter kričečih barv, s katerimi vzbudi pozornost. Dodaten kontrast ponazori tudi z ožjim spodnjim delom ter ohlapnim zgornjim.

Hermes poleg klasike in elegance ne pozabi na pisane detajle. Na zimske čevlje doda oranžne ali rumene vezalke, ki na celotni podobi zelo izstopajo. Pletenine so večinoma obarvane v rumeni, roza ali rdeči barvi. Tudi Hermes vključi črte, ozke hlače ter dolge plašče. Njegove kombinacije so primerne za poslovne priložnosti ali le sprehod po mestu.

Issey Miyake modeli bodo kmalu odpotovali v vesolje ali pa so od tam pravkar prišli prevetrit klasične kroje. Mešanico oblikovanja visoke mode in športnega sloga v kombinaciji različnih ravnih linij v rdeči, rumeni, modri in sivi,  nadgradi z zlato in srebrno.

John Galliano se osredotoči na ulični stil, ter mu doda nekoliko “hipsterskega” učinka. Ohlapne majice in široke plašče, predvsem v sivi barvi, popestri z asimetrijo. Največji Gallianov hit bodo zagotovo majice, ki se podaljšajo v šal, ki plapola v vetru na sprehodu po mestu. Brez klobukov ne gre. Tokrat jih oblikuje v malo manj klasičnih oblikah, zemeljskih barv.

KRISVANASSCHE nadaljuje svoje odlično kreiranje. Klasično prečno barvno delitev oblačil nadgradi še z delitvijo in kombinacijo različnih materialov. Tako lahko na primer oblečemo pulover, ki se na določenem delu spremeni v srajco ali majico. Zelo modno in drugačno od stvari, ki smo jih že videli. Poleg kombiniranja materialov v ravnih linijah, ostanejo hlače čimbolj ravne, ki pa so lahko prekratke. Barvni pasovi ter kravate z vzorci pa popestrijo predvsem sive in črne odtenke kolekcije.

Thom Browne ljubi matematične like, predvsem obliko kvadra in kocke. V njihovo obliko želi umestiti čimveč različnih kosov oblačil, seveda ne pozabi na klobuke in torbe, prav tako kvadrataste oblike. Kvadratasto obliko dopolnjujejo vzorci, predvsem karo vzorec na sivi podlagi.

Fotografije: Paris Fashion Week

Simon Cirkulan

admin