AVDICIJA ZA ŽIVLJENJE, BETONTANC IN THE ORIGINAL TEMPO

8. junija se je v Lutkovnem gledališču Maribor premierno predstavila Japonsko-slovenska koprodukcija o tanki liniji med življenjem in smrtjo, Avdicija za življenje, ki je po soprodukcijah z nizozemsko skupino Jonghollandia (2005), latvijskim kolektivom Umka.Lv (2006), francoskim bendom Ez3kiel (2008) in Narodnim pozorištem v Beogradu (2009) že peta velika mednarodna soprodukcija skupine Betontanc pod okriljem zavoda Bunker, vendar tokrat bolj oddaljena, bolj eksotična in bolj osebna.

“Avdicija za življenje je preplet različnih umetniških slogov, srečanje umetniških tradicij, kompromis dveh vizij in preostanek izgubljenega v prevodu. Če je Betontanc vzniknil iz surovega betona in kot izrazno sredstvo uporabil gib, je The Original Tempo izstopil iz ekrana in gledalca nagovoril s kontaktno improvizacijo” pravi dramaturginja Andreja Kopač.

Betontanc v Sloveniji že ima status uveljavljenega gibalno-plesnega kolektiva z več kot dvajsetltno zgodovino, medtem ko je The Original Tempo na japonske odrske deske kot tajfun udaril leta 2002 in od takrat porušil mnoge uveljavljene performativne norme in postavljal nove standarde uprizarjanja.

Betontanc (“Concrete Dance”) je leta 1990 ustanovil režiser Matjaž Pograjc, ki je v skupini združil približno enako stare ljudi, a z različnimi izkušnjami in ozadji (glasbenike, plesalce, igralce, kostumografe, scenografe), vendar s skupno ustvarjalno energijo in zaljubljenostjo v gib in gledališče. Skozi leta so Betontanc postali glavna slovenska gledališko-plesna senzacija, s svojimi predstavami pa so prepotovali že vse celine sveta.

Medtem, ko je slovenskemu občinstvu poetika Betontanca dobro znana, kolektiv The Original Tempo iz Osake vnaša v predstavo povsem svojstveno interpretacijo družbe »na robu« sveta, ki se giblje nekje med vizualnim in zvočnim kodom s posebno interpretacijsko noto, pomembno mesto v kateri namesto naracije zaseda predvsem ritem.

V Avdiciji za življenje sodelujejo dolgoletni člani Betontanca: igralca in performerja Katarina Stegnar in Ivan Peternelj ter koreograf in plesalec Branko Potočan. Kolektiv The Original Tempo sestavlja več članov različnih profilov: režiser Masahiro Kinoshita, ki velja za enega najbolj znanih mladih režiserjev na Japonskem, igralca in gibalca Yuka Hyodo in Shuichi Sakaguchi, vizualni umetnik in mojster instalacij Kiyotaka Yoshimitsu ter kitarist Katsunori Takayama, ki v predstavi sodeluje s priznanim slovenskim duom Silence (Boris Benko in Primož Hladnik) in harmonikarjem Markom Brdnikom.

V središče predstave, ki je nastajala na umetniških rezidencah na Japonskem in v Sloveniji, je postavljena zgodba Pajkova nit avtorja Rjúnosukeja Akutagawe, in vprašanje, ki si ga lahko zastavi vsakdo: kaj je v življenju naredil dobrega in koristnega za svet, v katerem živi.

 

 

Kolofon

Režija: Matjaž Pograjc, Masahiro Kinoshita
Dramaturgija: Andreja Kopač
Igra: Katarina Stegnar, Yuka Hyodo, Ivan Peternelj, Branko Potočan, Shuichi Sakaguchi
Glasba: Silence, Marko Brdnik, Katsunori Takayama
Video: Kiyotaka Yoshimitsu
Asistentka dramaturgije: Nina Zupančič
Oblikovanje tona: Jure Vlahovič
Oblikovanje svetlobe in scene: Tomaž Štrucl
Asistenta oblikovanja svetlobe: Igor Remeta, Andrej Petrovčič
Oblikovanje kostumov: Mateja Benedetti
Asistentka kostumografije: Amanda Novaković Kapić
Maska: Špela Veble
Oblikovanje tiskovin: Saša Kladnik
Tehnična ekipa: Tomaž Žnidarič, Duško Pušica
Izvršni producent: Samo Selimović
Produkcija: Bunker, Ljubljana
Koprodukcija: MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture
Projekt so omogočili: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Mestna občina Ljubljana, EU Japan Fest Japan Committee, Japan Foundation
Projekt je podprla Evropska komisija v okviru programa Kultura in je del mreže Imagine 2020: Art and Climate Change.

 

Vir: Bunker

Foto: Urška Boljkovac

S. C.

admin