BARVNI TRENDI V AVTOMOBILIZMU

Že od nekdaj je avtomobil veljal kot statusni simbol, dandanes lahko rečemo, da je marsikomu tudi modni dodatek,  nekaterim celo podaljšek ega.  Ne le da se spreminjajo trendi v oblikovanju, ki jim nekatere znamke bolj, nekatere malo manj sledijo, se v avtomobilizmu lahko opazi tudi določene trende pri izbiri barv.

Največji delež avtomobilov v zadnjih letih je v srebrnih in sivih odtenkih. Kot v modi, je tudi pri izbiri barve avtomobila večna klasika črna in pa seveda zadnja leta še vedno zelo popularna bela barva. Pogoste barve, ki še posebej dobro pristajajo športnim in bolj športno oblikovanim avtomobilom, so še osnovne barve; modra, rdeča in rumena.

ferrarinormal

Glede na vedno bolj pomembno ekološko ozaveščenost, se dokaj pogosto pojavljajo tudi zeleni avtomobili, ki že z barvo poudarijo doprinos k ohranjanju narave, čeprav je »eko narava« avtomobila velikokrat izražena tudi samo z napisi. Nekatere napovedi celo kažejo, da bo zelena barva postala nova trend barva. Da pa se trend neke barve pojavi na cesti, se potrebuje nekaj let. V koliki meri ji bo uspelo izpodriniti belo, črno in sivo pa lahko samo ugibamo. Dokaj pogosto lahko tudi zasledimo izbiro dveh barv na avtomobilih, bodisi v obliki kakšnih črt ali kar v kontrastni barvi strehe in podobno.

Squeeze

Specifično izbiranje barve svojemu jeklenemu konjičku lahko opazimo tudi glede na razred v katerega spada. Ponavadi zasledimo avtomobile višjih razredov v srebrni, sivi in črni barvi, medtem ko so avtomobili nižjega ranga v večjem deležu zastopani v barvah.

mercedesPacemen

Da so barve avtomobilov še kako pomembne za kupce, se zelo zavedajo tudi proizvajalci avtomobilov, ki nenehno iščejo vedno nove odtenke in nianse barv.

Matija Kuder

admin