BIBLIOTHEQUE ÉROTIQUE + CHRA IN CHERRY SUNKIST SPODBUJAJO ČUTE IN ČUTNOST

Ekipa Bibliothèque Érotique je v soboto v Menzi pri koritu v Metelkovem mestu izvedla krajši bralni performans, ki mu je sledil še intimnejši performans v A-Infoshopu. Ta je zaživel v popolnoma novo opremljeni podobi, v stilu damskega budoarja ‘Boudoir des Sens Lounge’. Prebudile so se erotične fantazije in razvajale voh, dotik, vid, okus in sluh – čute in čutnost. Dogodek se je nadaljeval z zvočnim performansom dunajskih umetnic chra in Cherry Sunkist v popolni temi. Tako je občinstvu ponudil zvočno izkušnjo, ki se zanaša na ušesa in domišljijo, ne na oči.

Skozi branja (Henry Miller, Marquis de Sade, Audre Lorde, Anaïs Nin itd.), pripovedovanja, hrano in zvok so bili obiskovalci dogodka spodbujeni k uživanju neskončnih tokov erotičnih podob. Bibliothèque Érotique je ustvarila sproščujoč in intimen prostor, kjer so nastopajoči presenetili in razvneli erotično domišljijo obiskovalcev. Tri glavna vodila intimnega prostora ‘Boudoir des Sens so soglasje, spoštovanje in užitek.

Čute so razvajali Chasti T. Belt, Lilly Miao, Luscious in Z. Royale.

Bibliothèque Érotique (Erotična knjižnica) je mednarodni kolektiv, delujoč na Nizozemskem. Sestavljajo ga člani iz Italije, Amerike, Nizozemske, Kitajske in drugod. Glavni cilj Bibliothèque Érotique je oblikovanje javne – pop-up – knjižnice v Amsterdamu, ki ponuja zbirko knjig, filmov in posnetkov s področja erotike. Bibliothèque Érotique verjamejo, da so ta področja ključen, vendar velikokrat še vedno zanemarjen del našega življenja. Ravno zato so oblikovali prostor, kjer se gostje lahko potopijo v svet najbolj subtilne poezije in osupljivo vulgarnih erotičnih scen. Želja Bibliothèque Érotique je, da bi s kreiranjem tovrstnega prostora ustvarili večjo odprtost in zanimanje glede tematike, ki jo osvetljujejo, in nemara povzročili celo zrušenje nekaterih tabujev, ki obkrožajo reprezentacije spolnosti.

 rdeče zore1

Zvočni performans dunajskih umetnic chra in Cherry Sunkist se odvija v popolni temi. Občinstvu ponuja zvočno izkušnjo, ki se zanaša na ušesa in domišljijo, ne na oči. V tem javnem in obenem intimnem prostoru se glasbenici poigravata z jakostjo in smerjo zvočnih signalov, s tem pa poslušalke spodbujata k aktivni udeležbi – k sprehajanju po prostoru in med ostalim občinstvom.

Razgibana zvočna pokrajina črna črna črna črna št. 1 združuje prvine popa, duba, minimalističnega tehna in ambientalne elektronske glasbe. chra ustvarja svoje sinusne valove s pomočjo prostokodnih zvočnih učinkov, procesira pa jih s starim radio-kasetarjem, štirikanalnim magnetofonom, basom, samplerjem in računalniškim programjem za zvočno produkcijo. Svoje nizkofrekvenčne in temačne zvoke združuje z vokalnim razponom Cherry Sunkist, ki obsega tako distorziran hrup kot ušesom prijazno pop melodiko.

chra (Christina Nemec) dela in vrti glasbo že od sredine devetdesetih. Samo lani je izdala dva albuma, Sonic Travel Diary in Der Mann das ist ein Lustobjekt. Spada med ustanoviteljice založbe Comfortzone, ki od leta 2009 podpira dunajsko neodvisno elektronsko sceno – tudi Cherry Sunkist. Igrala je v številnih zasedbah (SV Damenkraft, The APP, Femous Orchestra) in sodelovala z glasbenicami, kot so Lydia Lunch, Mia Zabelka in Gustav. Doslej je nastopala v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, Mehiki, Argentini, Čilu, Urugvaju in na Norveškem.

Cherry Sunkist (Karin Fisslthaler) je svojo glasbeno pot začela leta 2004, v času, ko se je posvečala tudi videoumetnosti. Svoj prvenec OK Universe je izdala leta 2007. Sledila sta mu EP brez naslova (2010) in drugi album Projection Screens (2011). Pogosto nastopa v Avstriji, Nemčiji in Švici, v Sloveniji pa je doslej igrala dvakrat. Trenutno pripravlja svoj tretji album.

rdeče zore

admin