BIO 23 LJUBLJANA

“Bienale oblikovanja (BIO) je mednarodna oblikovalska razstava, ki že 48 let z izborom dobro oblikovanih izdelkov in poudarkom na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju. Od leta 1964, ko je bila organizirana prva razstava, tedaj imenovana Bienale industrijskega oblikovanja, se je zvrstilo že 22 preglednih mednarodnih razstav najboljšega s področja oblikovanja. Prireditelj bienala je Muzej za arhitekturo in oblikovanje.” (www.bio.si)

Ekipo Voom so najbolj navdušili oblikovalci, ki so ustvarili uporabne predmete na ekološko neškodljiv in osveščen način, družbeno prispevali z izdelavo svojih izdelkov in pokazali samaritanskost. Prijetno pa nas je presenetilo dejstvo, da je na bienalu sodelovalo veliko Slovencev, ki so tudi sami oblikovali zelo uporabne predmete.

STUDIO SWINE, Kieren JONES, soavtorja Azusa MURAKAMI, Alexander GROVES, stol Sea, 2012

Studio Swine so ustvarili pohištvo iz odpadnih materialov, ki so jih nabrali med čiščenjem morja. Sistem izdelave pohištva je zelo ekološki in osveščujoč, saj nas spodbuja k ponovni uporabi zavrženih materialov namesto k vsakičnemu uničevanju narave za izdelavo novega pohištva z istim namenom.

Zmago VIDRIH, soavtor Rok ŽUNIČ, športno protezno koleno Art-leg, 2011

Art-leg omogoča gibalno omejenim osebam, gibanje na nove načine, ki so jim pred tem bili nemogoči in jim s tem tudi polepša življenje. Namen oblikovanja tako ni samo estetski, temveč tudi uporaben na zdravstvenem področju.

BORELLO, foto-bio bitja, 2012

Luči iz bakterij, ki zasvetijo ob človeškem premiku in za svetlobo ne potrebujejo elektrike. Tak način osvetlitve prostora je inovativen in zelo pomemben za našo prihodnost, kjer se bo treba čim manj zanašati na nenaravne vire energije.

Dana KLEINERT, DANA KLEINERT DESIGN, kolekcija The Era, spirit of knitwear, 2012

Dana je ustvarila oblačila iz najkvalitetnejših vlaken, ki so proizvedena le v enem kraju. Tako je zmanjšala vpliv na okolje in prispevala k razvoju kraja, v katerem je nastala kolekcija. Na moderen način je uporabila tradicionalne vzorce in materiale ter ustvarila oblačila enostavnih krojev in živih barv.

STUDIO PEPE HEYKOOP, kolekcija preoblečenih vaz Matka, 2012

Kolekcija preoblečenih vaz Matka je nastala v najrevnejšem predelu Mumbaja, in sicer iz odpadnega visokokakovostnega usnja, ki je bilo proizvedeno za pohištveno industrijo, ter recikliranih posod matka (posoda iz jekla za prenašanje vode). Za izdelavo posod so zaposlili ljudi iz omenjega kraja in z deležem zaslužka omogočili šolanje lokalnim otrokom. Celoten projekt je družbeno koristen in ekološko sprejemljiv.

Fotografije: Anamarija Lukšić za Voom

Anamarija Lukšić in Maja Milovanović

admin