BORIS, MILENA, RADKO

SNG Drama Ljubljana s krstno uprizoritvijo Jovanovićeve igre Boris, Milena, Radko udarno začenja sezono 2013/14 na velikem odru. Predpremiera predstave se bo zgodila že danes, premiera pa dan kasneje. Zgodba govori o treh osebah v zrelih letih, ki so skupaj prepletene v ljubezenski trikotnik, zato ustvarjalci obljubljajo, da hudomušnih, zabavnih in presunljivih situacij ne bo manjkalo.

 

BorisMilenaRadko©PeterUhan

O igri in uprizoritvi Boris, Milena, Radko. Dramatik in režiser Dušan Jovanović je svojo novo igro Boris, Milena, Radko napisal posebej za velike slovenske igralce Mileno Zupančič, Radka Poliča in Borisa Cavazzo. Igra, nominirana za letošnjo Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno slovensko dramsko besedilo, hudomušno, zabavno in presunljivo spregovori o ljubezenskem trikotniku med tremi osebami v zrelih letih: upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe. Vendar klasični melodramski zaplet zaradi duhovitih dialogov in bizarnosti situacije, v kateri se vnemajo ljubezenske in sovražne strasti precej »zrelih« protagonistov, prerašča v svojevrstno človeško komedijo. V njej vsak preživlja svojo dramo, iz katere se želi izvleči s kar najmanj poškodbami. Pri tem so hočeš nočeš prisiljeni opraviti tudi nekakšno življenjsko bilanco. V njej so tako mladostne, že skoraj pozabljene strasti kot vsakdanja rutina, srečni spomini in številne zamere, pa tudi zamujene priložnosti in neuresničene želje.

Do ljubezenskega trikotnika se opredeljujeta še dve generaciji: bojevito razpoložena novinarjeva mama (Alojz Svete), ki želi ubraniti ogroženo sinovo čast, in igralkina hči (Nina Valič), ki za ljubezenske avanture svoje matere nima prav nobenega razumevanja. V ozadju zakonskih, erotičnih in moralnih dilem je prepoznaven vsakdan, ki ga tukaj in zdaj delimo z junaki. Skozi smešne situacije in zabaven dialog pa Jovanović odkrito in brez olepšav pokaže tudi trpke plati življenja in človeško ranljivost. »Nevarna razmerja« lahko presenetljivo hitro zamajejo naš samoumevni in varni svet.

Kolofon

Režiser: Dušan Jovanović
Scenografinja: Meta Hočevar
Kostumografinja: Jelena Proković
Skladatelj: Drago Ivanuša
Lektor: Arko

Oblikovalec luči: Jaka Varmuž
Asistent režije: Matjaž Ivanišin
Asistentka kostumografije: Katja Magister

Igrajo: Milena Zupančič – Milena, igralka, 63 let, Radko Polič – Radko, novinar, 64 let, Boris Cavazza – Boris, kapitan dolge plovbe v pokoju, 67 let, Alojz Svete – Mama, Radkova mama, 97 let, Nina Valič – Alja, Milenina in Radkova hči, veterinarka, 35 let

BorisMilenaRadko©PeterUhan

 

Fotografije: Boris, Milena, Radko – fotografije z vaj. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

admin