“ČE DELAŠ DVE STVARI HKRATI, JIH NE MOREŠ OPRAVITI IZJEMNO”

“Prva beseda je bila “frizer”, šele nato beseda “mama””, pravi Vili Koderman, v modnem svetu poznan pod imenom Loui Ferry, ki je že od samega otroštva, odkar je prvič prišel v frizerski salon, v sebi nosil željo, da postane frizer.

 

LouiFerry

Delal si v enem izmed najbolj priznanih salonov v Sloveniji. Kaj vse ti je prineslo delo v takem “teamu” in zakaj si se odločil oditi?

Da, drži. Delal sem v treh zelo priznanih salonih v Sloveniji. Moram povedati, da sam začetek mojega dela je bil v Mariboru pod vodstvom izjemne osebe, šefice, druge mame – Marinke Volmajer. Lahko rečem, da skoraj največ zahval najprej gre njej. Po želji z večjim napredkom, sem se odločil oditi v Ljubljano, ker je Ljubljana seveda mesto z veliko več priložnostmi, a ima tudi druge pomanjkljivosti. Tako kot je življenje zgolj življenje, prednosti in slabosti. V Ljubljani sem okusil delati v obeh boljših salonih v Sloveniji, a na koncu ugotoviš, da želje ki so na spisku z naslovom do “25. leta” so obkljukane že pri 20. letih. Vem, da je to eden izmed razlogov, zakaj stopit na novo stopničko v življenju.

louiferry

Imaš ambicije po tujini?

Da, še kako! Ker verjamem, da z vsakim dnem več, ki ga prebiješ v tujini, se ti širi lastno obzorje, pridobivaš izkušnje, spoznavaš nove ljudi, vidiš kaj imaš doma ter česa nimaš, ceniš res iskrene prijatelje, ki te obkrožajo doma itd. Trenutno najbolj ambicijski teritorij mi je London.

Zakaj ravno London in ne katera druga modna prestolnica?

Ko sem pred tremi leti prvič stopil na ta londonska tla v centru mesta, videl množico ljudi, anarhijo, modne znamke “v živo”, sodeloval z londonskimi frizerji, sem vedel, da je nova želja na listi želja – London!  (smeh)

Slediš trendom? Od kje črpaš ideje?

Trendi? (smeh) Sledim, seveda. Ampak iskreno povedano so mi trendi v revijah zgolj listanje revij, katere listam bolj površinsko, zato da vidim kaj je recimo IN. Da se bo pravilno razumelo, lahko razložim z zrnom riža. Daj mi zrno riža, ostale sestavine, začimbe, priloge, način ter čas kuhanja pa prepusti meni. Večina oziroma res skoraj vse ideje črpam iz sebe, svojih občutkov, misli, idej … Za končni okus pri specialiteti pa mi pomaga tihožitje “narave”.

Kako bi opisal svojo zadnjo kolekcijo?

Zadnja kolekcija je največji dokaz samemu sebi, kaj se da narediti, če je prisotne veliko volje, strasti, znanja, idej, vztrajnosti in poguma. Po vseh premaganih ovirah in močni volji je le nastala. Poimenoval sem jo z besedo Enfin.

Sama kolekcija po sebi izraža tehnično dovršenost s pridihom mene. Lahko rečem, da bi jo lahko opisal z besedami odločnost, drugačnost, resnost, natančnost in močen pridih občutkov.

Nova Kolekcija Loui FerryNova Kolekcija Loui Ferry-2

Na katere projekte si najbolj ponosen?

Najbolj ponosen sem na delo v Miamiju, kjer sem bil v osebnem teamu z Angelom Seminaro, Fashion Week Milano pod vodstvom izjemnega svetovnega mojstra Eugena Souleimanija, ter soustvarjanje fotografij za Chanel pod vodstvom ljudi iz Pariza ter kreativnega vodja DDK.

Te poleg tvojega dela zanima še katero drugo področje v modi?

Da, sigurno me zanima tako make up, kot oblačila, čevlji itd. A se držim svojega lastnega dogovora, da bom delal le v eni smeri oziroma stroki, kajti menim, da če delaš dve stvari, jih ne moreš opravljati izjemno.

Se ti zdi, da Slovenci dovolj sledimo trendom v striženju?

Če gledam celotno Slovenijo je odgovor ne. Nekateri so ostali pri stari dobri klasiki, drugi pa vztrajajo na totalno avantgardnih frizurah. Menim ter jaz strižem tako, da je potrebno biti ostrižen na način, da lahko iz enega striženja vsak posameznik doma ustvari vsaj štiri različne a dobre frizure. Zgolj mnenje!

Tvoj življenjski moto …

“Moje vsakodnevno delo je dovršeno s kvaliteto v rokah, ter nasmehom na obrazu.”

Kako najrajši začneš dan? Katere so tvoje majhne razvade?

Rano vstajanje je nekaj najboljšega še predvsem če je obsijano z jutranjim soncem in kvalitetno glasbo. Majhne razvade … (smeh) A da bi? Sigurno je to jutranja telovadba, masaža obraza ter obilen zajtrk.

Fotografije: arhiv frizerja

Matija Kuder

admin