ČOPIČ V ROKE IN GREMO BARVAT!

Stanovanje lahko brez barv deluje dolgočasno, večkrat pa se določenih barv tudi naveličamo. Stene lahko pobarvamo sami, prav tako lahko sami pobarvamo pohištvo ali samo njegove dele. Zakaj bi kupovali novo, če lahko uporabimo staro, ki je še vedno funkcionalno. Med pestro barvno paleto lahko v trgovinah z gradbenim materialom izberemo tudi primeren tip barve za določen material, ki ga želimo pobarvati. Še pred barvanjem pa se moramo na naše pleskarske podvige še malo pripraviti.

 

Pred barvanjem sten in stropov moramo prostor, ki ga bomo prepleskali čim bolj izprazniti. Vse kar ostane v prostoru postavimo na sredino sobe in pokrijemo z odpadnim papirjem, blagom ali prevlekami proti prahu. Poleg orodja za barvanje (čopiči, blazinice in valji) ter barve za barvanje notranjih sten in stropov boste potrebovali še krpo, maskirni trak, nož ali lopatico za kitanje, lestev s stopnicami, ipd.
Če ima omet razpoke, jih pred barvanjem zapolnimo s primernim polnilom ali kitom. Če je naša stena drugačne barve kot strop, linijo med stropom in steno ločimo z maskirnim ali blagim lepilnim trakom, ki ne pušča sledi. Nato si pripravimo primerno barvno mešanico. Le to lahko kupimo že narejeno v trgovini z barvami ali jo zmešamo sami. Tudi stene barvamo v pasovih od zgoraj navzdol.Najprej pobarvamo strop, še prej pa z njega odstranimo morebitne nečistoče. Barvamo v pasovih, vzporednih z glavnim virom svetlobe. Začnemo blizu svetilke. Priporočljivo je, da namestimo dva tanjša sloja kakor enega debelega.

Če imamo na stenah tapete, ki nam niso več všeč ali so že izrabljene, najprej odstranimo stare in šele nato položimo nove ali prebarvamo steno po želji. Včasih se zgodi, da se tapete napihnejo od vlage, ki jo vsebuje barva.

Pohištvo iz lesa pobarvamo z barvami za les ali akrilnimi barvami. S pohištva odstranimo dele, ki jih lahko snamemo (kljuke, držala, okovje, ipd.). Če se določenih delov ne da odstraniti, jih zaščitimo z maskirnim trakom in odstranimo po barvanju, dokler je barva še mokra. Gladke površine še pred barvanjem zbrusimo z brusnim papirjem ali električnim brusilnikom in nato po potrebi nanesemo še emulzijo za boljši stik barve s podlago.

admin