CRO-A-PORTER

Velika modna prireditev se je, kot vsako leto, zgodila tudi tokrat. Glamur, eleganca, visoka moda, gotika in ulični stil so se prepletali v štirih dneh modnega dihanja v hrvaškem Zagrebu. Prireditev obiskovalcem postreže s smernicami za vsako sezono, poskrbi za kvalitetno modno dogajanje in mednarodno povezuje. Letos se je na modni pisti predstavilo kar 27 modnih oblikovalcev, med njimi tudi slovenski oblikovalec Matevž Faganel.

Dioralop

V slogu nekomercialne mode Pariza se je oblikovalski duet Dioralop predstavil s kolekcijo, ki temelji na umirjenih tonih sive barve, družbo pa ji delata še klasična črna in bela barva. Poudarke predstavljajo potiski, ki spominjajo na slikarske madeže, pri bolj klasičnih oblačilih te kolekcije najdemo še razpoke. V oblikovanju ne manjka materialov, ki se dobro gubajo in dajejo volumen. Kolekcija nas spominja na slog Ricka Owensa, predvsem ohlapna “over size” oblačila, kombiniranje materialov na enem kosu pa na kolekcijo Krisa Van Asschea, kjer je francoski oblikovalec spretno kombiniral pletenine z ostalimi materiali in ustvaril popoln kos oblačila.

DioralopDioralop1Dioralop2

 

 

Etna Maar

Etna Maar se je tudi tokrat predstavila v svojih značilnih barvah: črni, beli in rdeči. Kolekcija je bila tudi tokrat skrivnostna. Zapeljevale so nas oči, ki smo jih kot potiske lahko videli na različnih kosih in predelih oblačil. Oblikovalka Andrijana je tudi tokrat poskrbela za vnos trendih vzorcev kot so črte in se igrala s kombinacijo simetrije in asimetrije.

Etna1Etna2Etna

 

m*faganel

Slovenski oblikovalec se je odločil predstaviti še hrvaškemu trgu in izpustil predstavitev kolekcije na slovenskem tednu mode. Tudi tokrat m*faganel ostaja pri svoji klasiki svobodne in moderne ženske, ki spretno kombinira drzne kose oblačil. Prosojne, ohlapne majice in srajce, predvsem v črni barvi, kombinira z oprijetimi ali ohlapnimi hlačami ali krili, tudi z vzorci popularnih črt in cvetlic. Ne manjkajo intenzivni barvni poudarki v vijolični barvi in gladko in padajočo teksturo blaga.

FaganelFaganel1Faganel2

 

Hippy Garden

Hippy Garden se je tokrat podal na potovanje po žgočem soncu in ustvaril podobo ženske, ki se v svoji koži z ohlapnimi oblačili prav dobro počuti. Kolekcija je zelo nosljiva in še vedno zelo “hippy”. Zemeljske barve, hlače in krila, ki se vijejo vse do tal ter ostali ohlapni kosi oblačil, nam pričarajo pridih vzhoda in prvinske lepote ženske. Kolekcijo zaokrožijo pasovi ter trakovi, ki dopolnjujejo zgornje dele oblačil ali pa pokrivajo čelo.

Hippy 03Hippy 04Hippy 10

 

Zigman

Čeprav smo zavohali pridih Sicilije in kolekcije italijanske modne hiše, je modni oblikovalec v tokratno kolekcijo ujel bistvo kombiniranja barv, vzorcev in prekrivanja našitkov. Prevladujočim barvam kot so bela, modra in rdeča se pridružujejo cvetlični vzorci ter vzorci morja in morskih živali, tudi velikanskih rdečih jastogov. Lahko bi rekli, da gre za konglomerat obmorskih motivov in etnografije, saj med oblačili opazimo korzete ter temperamentna krila španskih gospodičen. Lahkotnost kolekcije poleg barv poudarijo še svileni kosi oblačil, ki elegantno plapolajo ob morskem vetru kot žareče zastave.

Zigman 04Zigman 09Zigman 10

Jet Lag

Lepo oblikovana kolekcija nas je presenetila predvsem z zlivanjem različnih stilov v celoto. Ulični stil so oblikovalci dopolnili še z kančkom podeželja in športnega videza. Opazna je predvsem osredotočenost na simetrijo ter dodajanje matematičnih likov z izbiro drugega blaga, kot je osnova oblačila. Sproščenost se opazi predvsem z nabrano teksturo blaga na določenih kosih, bodisi s kombinacijo športnih kosov z vsakdanjimi ali celo elegantnimi. Lahkotno in neobremenjeno.

JetLagJetLag1JetLag2

Ivan Man

Čeprav oblikovalec večino časa kreira oblačila v Berlinu, še ni pozabil na rodno Hrvaško. Na modnem dogodku se je predstavil s kolekcijo v njegovem slogu. Še vedno se poigrava s strogim videzom in eleganco, ne boji pa se mu dodati še ohlapne “prevelike” kose oblačil, ki delujejo zelo modno. Modni dodatki, ki so pri kolekciji pomembni, so okrogla sončna očala, torbe ali njegove značilne trikotne denarnice za okoli vratu.

Man2ManMan1

Program

Fotografije: Cro-A-Porter

Simon Cirkulan

admin