DOMAČA LEKARNA V ENEM SOCVETJU

V domači lekarni so bezgova socvetja prava zakladnica zdravilnih učinkovin, zato ni čudno, da njegove cvetove uporabljamo za pripravo sokov, čajev ter ostalih pripravkov. Zdravilni pa niso samo cvetovi tega grma ampak tudi njegovi plodovi ter lubje.

Že v preteklosti so ljudje množično uporabljali dele črnega bezga in z njimi čistili sluznice telesa, lajšali ter spodbujali izkašljevanje, ga uporabljali kot odvajalo ali kot sredstvo za zbijanje previsoke telesne temperature. V 18. stoletju so ga še posebej cenile ženske, saj so sok iz njegovih cvetov uporabljale kot sredstvo za beljenje kože in odpravljanje sončnih peg.

Danes ljubitelji naravnega zdravljenja sušimo predvsem bezgove cvetove in jih uporabimo v mešanicah čajev, tako preventivno kot tudi kurativno. Cvetovi odpravljajo prehlad in spodbujajo znojenje, zato je čaj iz posušenih bezgovih cvetov nepogrešljiv pri boleznih z vročino ali gripo. Zgodaj spomladi strokovnjaki priporočajo uporabo bezgovih cvetov za krepitev dihal, preden se v zraku pojavi cvetni prah. Izjemno priljubljen je tudi sirup, ki ga naredimo iz prekuhanih bezgovih cvetov, mu dodamo sladkor za obstojnost ter limono, limonino meto ali pomarančo za aromo po naših željah in okusu.

Bezgov sirup

Sestavine:

  • 40 bezgovih socvetij
  • 3 l vode
  • 2 kg sladkorja
  • 50 g citronske kisline
  • 3 bio limone
  • 3 pomaanče

V večji lonec nalijemo vodo in počakamo, da zavre. V vrelo vodo nato namočimo cvetove bezga, odstavimo z ognja in lonec z vsebino pustimo mirovati 24 ur. Tekočino nato precedimo, cvetove zavržemo, dodamo sladkor, citronsko kislino ter sveže iztisnjen sok bio limon in pomaranč. Mešamo toliko časa, da se vse sestavine stopijo, nato pa prelijemo v steklenice, ki jih nato dobro zatesnimo.

Poleti oprašeni cvetovi oblikujejo skoraj črno obarvane jagode, ki vsebujejo veliko vitaminov, predvsem vitamina A in C. Jagod pa ne bomo nabrali takoj ob pričetku zorenja, pač pa bomo na to počakali vse do jeseni. Tudi lubju bezgovega grma pripisujejo izjemne zdravilne učinkovine, saj naj bi pripravki iz njega zdravili in odpravljali trdovratno zaprtje ter artritis in spodbujali delovanje jeter. Tinktura bezga v kombinaciji vrbe ali mrzličnika pa je zdravilo za bolnike z revmo.

bezgov čaj

 

 

admin