EMIGRANTA

Odličen igralski, mednarodno obarvan duet, ki ga sestavljata priznana hercegovska igralka Snježana Martinović ter vsestransko talentirana slovenska igralka Nataša Tič Ralijan, predstavljata uprizoritev aktualne tragikomedije poljskega dramatika Slawomirja Mrožka z naslovom Emigranta. Lastno produkcijo sta občinstvu predstavili že leta 2013, ter doživeli odličen odziv tako strokovnega kot tudi laičnega občinstva. Naslednjo ponovitev si lahko ljubitelji gledališča ogledate 18. februarja 2015.

» Izjemno sva veseli navdušenja nad predstavo, ki v uprizoritvenem smislu ostaja zvesta gledališču igralca in zgodbe, ter ji uspeva pri gledalcu sprožiti paleto čustev, ki jih žanr tragikomedije ponuja – od smeha do solz.« Pravita igralki.

Odrsko delo Emigranta je grenko ironičen portret dveh izseljencev, pristalih v Zahodni Evropi. Mrožek s svojim značilnim ostrim humorjem , s katerim analizira družbo in usodo ljudi, uspešno razkriva globlje plasti človekove duše in njegovo vedenje. Aktualnost briljantnega Mrožekovega dela potrjujejo vedno nove postavitve po vsem svetu.

Slawomir Mrožek (1930) je poljski dramatik, pisatelj in karikaturist, čigar dela raziskujejo odtujenost, zlorabo moči, omejitev človekove svobode pod totalitarnim sistemom. V deželah bivšega vzhodnega bloka je Mrožek ožigosan kot disident in antirežimski pisec, v deželah Zahodne Evrope pa je uvrščen med avtorje gledališča absurda, čeprav Mrožek ni tipičen predstavnik slednjega. Mrožek uporablja absurd in grotesko, da bi razkril takratno slabo politično in ekonomsko situacijo v Poljski povojni družbi, ter za obsodbo totalitarnega režima. Ker je tudi sam živel v izgnanstvu (1963-1997), je zelo dobro poznal trpljenje emigrantov. Iz tega je nastalo eno njegovih najbolj znanih dramskih tekstov Emigranta.

Igrajo: XX – Nataša Tič Ralijan, AA – Snježana Martinović

Režija: Snježana Martinović

Mojster maske: Zoran Lemajič

Grafično oblikovanje in fotografija : Emil Konjhodžić

Odlična družbenokritična drama Emigranta z Natašo Tič Ralijan in Snježano Martinović se vrača na odrske deske to sredo, 18. februarja 2015 ob 19. uri na Waldorfsko šolo Ljubljana, Streliška 12. Karte so na voljo v predprodaji na omenjeni lokaciji ter uro pred predstavo. Cena vstopnice: 10,00 eur. Rezrvacije vstopnic: 041 501 705.

 emigranta-voom-1emigranta-voom

S. C.

admin