FILMSKA PESEM O MAMI IN HČERI

V aprilu na filmska platna predpremierno prihaja zadnji film Vlada Škafarja Mama (Slovenija, 2016), tretji del »trilogije o bolečini in lepoti«, ki je doživel svetovno premiero v sekciji Svetla prihodnost filmskega festivala v Rotterdamu. Filmsko pesem o mami in hčeri, si lahko ljubitelji filmske umetnosti ogledate od 12. do 19. aprila v ljubljanskem Kinodvoru, film pa bo v predpremiernem predvajanju obiskal tudi druge kinematografe Art kino mreže Slovenije.

O filmu

Mama, filmska pesem o mami in hčeri, prepleta med seboj dokumentarne in igrane prizore, v kateri mati odpelje hčer v tujo deželo in jo zapre v hišo v odročni vasici. Čeprav med seboj ne govorita, je jasno, da ima hči samouničevalne težnje. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila svojega otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi.

»… in ko iz temnih tal pogleda cvet,
zbudi se v njem svetal spomin na svet. –«
Lili Novy, Je to spomin bil?

mama-voom-1Na prvi projekcija 12.4. ob 20.30 v Kinodvoru bo prisotna tudi filmska ekipa zrežiserjem Vladom Škafarjem, igralci Natašo Tič Ralijan, Vido Rucli, Jeleno Maksimović, Markom Brdarjem in drugimi. Film bo v predpremiernem predvajanju obiskal tudi druge kinematografe Art kino mreže Slovenije: v kinu Metropol (Celje) se bo projekcija odvila 16. aprila ob 19.30 in v kinu Velenje 18. aprila ob 20. uri.

Avtor Vlado Škafar o filmu Mama

V znamenju dveh besed je bila dolga pot Mame – bolečina in lepota. Ti dve vsakdanji, pa vendar mogočni besedi sta prihajali in odzvanjali na vsakem koraku: v prvih podobah, ki so se porodile iz ničesar, iz same besede mama, v srečanjih z nastopajočimi – ob prvem dotiku je postalo boleče in lepo, saj bolečina, pred katero se ne umakne in se pred njo odpre dovolj prostora, vselej postane lepota. Na prvem sprehodu ob gorskem potoku je Gabriella povedala besede, ki so dobro razumele naše popotovanje: preveč je trpljenja okrog trpljenja, trpljenje potrebuje lepoto.

mama-voom mama-voom-4mama-voom-2

admin