FLOW FESTIVAL LJUBLJANA: KULTURA, UMETNOST, URBANOST

Slovenija odšteva dneve do začetka prvega urbanega, trendi festivala, ki bo v prestolnici združil kar lepo število svetovnih in slovenskih glasbenih umetnikov. Poleg glasbe, dogodek vključuje vizualno ter filmsko umetnost, oblikovanje, seminarje in kulinarično doživetje na enem mestu. Ljubljana s Tobačnim mestom bo v utripu umetnosti in kulture dihala kar tri dni, od 26. do 28. junija.

Ko smo že verjeli, da Sloveniji primanjkuje izvirnosti in iniciative na področju festivalske kulture, so se pojavile govorice o festivalu Flow. Flow Festival se letos prvič v zgodovini širi onkraj meja domačega mesta Helsinki. V sodelovanju z vrhunskimi slovenskimi organizatorji in s finskim direktorjem na čelu, se je Flow Festival Helsinki odločil organizirati sestrski festival – Flow Festival Ljubljana. Prav tako kot helsinški Flow, se bo tudi domača različica osredotočila na svežo in navdihujočo glasbo, urbano kulturo, vizualno umetnost in izbrano gostinsko ponudbo lokalnih in regionalnih restavracij, pivovarn ter vinskih kleti. Flow Festival Ljubljana bo potekal v razgibanem industrijskem okolju Tobačna mesto.

flow-voom-3 flow-tobačna-voom

Eden najbolj ambicioznih glasbenih festivalov pri nas, ki ga britanski Guardian uvršča med top 10 novosti sezone v Evropi, razkriva še zadnje nastopajoče ter časovnico nastopov. Hrvaški tehno pionir Felver, vzpenjajoča se srbska didžejka Tijana T, Disco Durum, Woo D, Sunny Sun in The Disco Don so še zadnji aduti programa, ki bo v treh dneh na treh odrih gostil več kot 50 pevcev, glasbenikov, skupin in didžejev iz 12 držav. Nosilci otvoritvenega večera bodo Metronomy, Jose Gonzales, Derrick May, DJ Koze in Edo Maajka; soboto bodo pobarvali Pet Shop Boys, Run The Jewels, Bad Copy, Bonobo in Torul; kralji končnice pa bodo Roisin Murphy, Dixon, Ame, Caribou ter Polona Kasal x Kalu.

Popolna časovnica festivala Flow je na ogled tukaj: www.flowfestival.si/sl/spored

flow-artists-voom-1flow-program-voom

Glasba je le del festivala za vse čute, ki vas bo crkljal tudi z vrhunsko kulinariko, širokim naborom piv in vrhunskih slovenskih vin, umetniškimi inštalacijami in intervencijami v prostor, ‘pop up’ trgovino vročih domačih oblikovalcev, pogovori Flow Talks, umetno plezalno steno, video projekcijami in 3D mappingom, močno ekološko zgodbo ter drugimi vsebinami, ki dvigujejo kvaliteto urbanega življenja.

Flow & umetnost

Umetnost in oblikovanje imata na Flow Festivalu posebno vlogo. Festival s perspektivnimi mladimi umetniki sodeluje na način, da jih komisionira za pripravo različnih elementov in instalacij za opremo področja festivala, poleg tega pa jim ponudi tudi mesto prikaza njihovih umetniških del. Tokrat so organizatorji k sodelovanju povabili Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteto za arhitekturo, prav njihovi študentje pa bodo urbanemu mestu pripeli svojevrstven kulturni in umetniški pečat.

flow-voom flow-voom-2

Festival poleg že naštetih vsebin organizira tudi dnevne pogovorne dogodke oziroma okrogle mize. Odri namenjeni temu so tako gostili že vrsto različnih govorcev iz raznih kulturnih gibanj, umetnike, kot tudi vodstvene kadre podjetij kot sta Facebook in AirBnb, TED govornike, Red Bull music academy, finskega ministra za kulturo, ministra za okolje ter helsinškega župana. Flow vzpodbuja razvoj in širjenje naprednih idej za celotno družbo.

Flow & narava

Flow Festival je okolju prijazen festival. Nikjer ni avtomobilov. Obiskovalce spodbujamo, da se na festival pripeljejo s kolesom, uporabljajo javni prevoz ali pa preprosto pridejo peš. Ponudniki hrane uporabljajo lokalno pridelane sestavine, kot tudi biorazgradljive krožnike in pribor. “V letu 2014 nam je uspelo 100% reciklirati vse odpadke. 70% jih je bilo reciklirano v energijo, 30% pa v materiale. Enaka praksa pa bo veljala tudi v Ljubljani,” pravijo organizatorji festivala.flow-narava-voomflow-voom-1flow-artists-voom

admin