FRANCOSKI CHIC – PARIS FASHION WEEK No.1

Najboljše je vedno vredno prihraniti za konec in tako se tudi modni mesec počasi zaključuje s tednom mode v Parizu. Tu se bodo z novimi kolekcijami za jesen in zimo 2013 predstavili še zadnji in za nekatere ključni igralci v svetu prestiža in umetnosti.  Le komu bo pripadla titula najbolj izvirnega?

 

Balenciaga

Gotovo ena najbolj pričakovanih modnih revij v celotni sezoni, kjer je debitiral novi načelnik znamke Alexander Wang. Občutki so mešani, a nekaj je gotovo, kolekcija je dokaj varna a hkrati je v tej enostavnosti nekaj lepega. Zaobljene linije, črno beli kontrast in volumni so tisti, ki sicer precej klasičnim kosom vdihnejo nekaj posebnega in neponovljivega. Wang je svojo sicer precej špotno estetiko zamenjal za brezčasno eleganco.

Anthony Vaccarello

Anthony Vaccarello slovi po seksi  oblekah,  ki se tesno oprijemajo ženskega telesa, tokrat pa je kolekcijo nadgradil z ohlapnimi oblačili. Njegova dama je še vedno neustavljivo privlačna, v svojem prostem času pa poseže po plaščih ravnih linij, oversized puloverjeh in neteliranih srajcah. Črno belo zgodbo prestrežejo kovinske mreže, ki dodajo nekja dodatne drznosti in seksapila.

Dries Van Noten

Dries nadaljuje zgodbo mešanja vzorcev, karo so sedaj zamenjale rože in črte vseh barv in debelin. Ko govorimo o klasiki s preobratom imamo v mislih prav Driesa. Hlačni kostim popestrijo cvetlični potiski, črtasta srajca pa razbije monotonost. Lahkotna obleka zaživi v neki drugi dimenziji, ko jo spremlja šop perja.  Stare znance v naši garderobi torej nadgrajujejo sveži vzorci in pirnati dodatki. Spet bomo nalagali kos na kos, krilo in obleko bomo nosile čez hlače.

Nicolas Andreas Taralis

Upornica brez razloga bi lahko poimenovali muzo Nicolasa Andreasa Taralisa. Obvezno črnino prestreže nekaj električne modrine, sicer oprijete in telirane kroje pa prosto padajoče linije. Tisto kar pravzaprav opredeljuje kolekcijo so dodatki v obliki pasov, ki ne služijo le svojemu prvotnemu namenu temveč delujejo dekorativno tudi oviti okrog noge.

Carven

Če nas do sedaj »preveliki« plašči še niso prepričali, jih bomo gotvo vzljubili zaradi Carvena. Mehkoba in xxl velikost nas kar sami vabita v njihov objem. Obarvana v ljubke odtenke ima še dodatno vrednost. Nežne pastelne tone prestreže črnina, ki pa še vedno deluje zelo damsko. Nekaj retro pridiha je čutiti v samih silhuetah. Te so včasih balonaste, občasno pa povsem ploske.  Vsekakor zanimiv kontrast.

Balmain

Balmain z vsako novo sezono počasi razvija in nadgrajuje. Silhueta ostaja ista, le obdobja se razlikujejo. Tokrat smo se ustavili v kičastih 80-ih, kjer so kraljevale žive barve, kroji peščene ure, močno poudarjena ramena, ogromen nakit, draperije in t.i. harem hlače, ki jih je posvojil že Mc Hammer. Pomislite na Dinastijo in se prepustite vodilu več je več. Vse kar nas loči do bleščeče disko krogle je barvna usklajenost, razmerje med oprijetim in širokim ter občutek luksuza.

Ann Demeulemeester

Če lahko od koga pričakujemo konsistentnost, je to zagotovo belgijska oblikovalka, pripadnica znamenitega Antwerpenskega šestorčka. Ann se ne odmika od svoje estetike in prav zato je neznansko občudujemo. Prihodnja jesen bo tako zoped črno bela, na momente vojaška, spet drugič inspirirana po Aziji. Plastenje je skoraj obvezno, prav tako kot mešanje grobega s skoraj vilinskim.

Isabel Marant

Kako izgledati chic po francoski formuli in hkrati ne izgledati preveč dodelano ali celo prisiljeno? Odgovor pozna Isabel Marant, ki je že nekaj sezon med najbolj priljubljenimi oblikovalkami, ko govorimo o casual šiku. Lahkotnost se skriva nekje med materiali in pravzaprav zelo osnovnimi kosi, ki sami po sebi niso nič posebnega. Ključ je v stylingu, ki je nekoliko rock & roll.

Katja Kozlevčar

Fotografije: style.com

admin