GENIALNO NORA VIVIENNE

Ena in edina ter vedno provokativna britanska modna oblikovalka Vivienne Westwood je včeraj na tednu mode v Parizu predstavila svojo novo kolekcijo za jesen 2015. Modna revija polna bede in blišča je uprizorila pravi nadzemeljski šov, kjer so moški modeli nosili ženske glamurozne obleke, ženske pa so samozavestno stopale v moških hlačah. Kontroverzna oblikovalka je zabrisala meje med spoloma, novo kolekcijo pa tako poimenovala Unisex.

Velika zagovornica pravic živali ter varuhinja narava je z novo kolekcijo ponovno šokirala. Z modnim pompom želi v ljudeh vzbuditi čustva, bodisi pozitivna ali negativna, ter družbo usmeriti k razmišljanju. Samo ona lahko množico materialov, krojev ter stilov spoji v neponovljivo celoto, ter ji za piko na i doda še odbite frizure, masko, scenografijo, ter neločnico med moškim in ženskim.

V svoj Westwood stil, zaznamovan s punkom ter podeželskimi kroji, je tokrat vnesla mešanico tipičnih krojev in vzorcev različnih kultur po svetu vse iz zgodovine do današnjih dni. Kolekcija se tako ne omejuje na določene barve, vzorce ali kroje, ampak odpira širino sveta, ki je v vsej svoji preteklosti med drugim s svojo najbolj inteligentno vrsto uničil naravo, poskrbel za pospešeno globalno segrevanje in se ves čas gibal med prestižem in bedo.

vivienne-westwood-voom-kolekcija-1vivienne-westwood-voom-24 vivienne-westwood-voom-kolekcija-2

Vivienne se ne ozira na trende, pač pa narekuje svoje. Svoji klasiki, oversidez kosom, predvsem suknjičem, ogrinjalom in ogromnim klobukom, navdihnjenih s punkom, brezdomci ter podeželskim slogom 20-ih, je dodala še glamurozne ženske kose, ki so jih nosili tudi moški, imitacijo afriških kril kot plast nad krilom ali hlačami, kroje bližnjega vzhoda, pridih srednjega veka ter motive vzhodne Azije.

vivienne-westwood-voom-detajlivivienne-westwood-voom-20

Tudi čevlji so nenavadni. Bodisi cokli z Nizozemske ter njihova zaprta različica, bodisi elegantni koničasti čevlji, ki ostajajo zakoreninjeni v modnem svetu, Westwood kolekciji pa dodajajo pridih vzhodnoazijskih kultur. Nenavadna zbirka ne more obstajati brez čevljev z debelo platformo, nizkih ali visokih, poslikanih s punk motivi.

vivienne-westwood-voom-čevlji

Naglavno okrasje predstavljajo klobuki, ki so vsekakor vpadljivi. Ne samo zaradi barve, pač pa tudi nenavadne oblike. Klobuke nadomestijo tudi kapuce, ki so sestavni del plaščev, ali rute, ki so jih v zgodovini nosile ženske pri delu na polju. Usnjene torbe so dodatki v manjšini.

vivienne-westwood-voom-1vivienne-westwood-voom-7vivienne-westwood-voom-23vivienne-westwood-voom-22vivienne-westwood-voom-21vivienne-westwood-voom-18vivienne-westwood-voom-9

Ročno in kvalitetno delo je za modno hišo Vivienne Westwood izrednega pomena, še posebno kolekciji dodane pletenine in kvačkanje, ki tvorijo puloverje, ogrinjala s kapucami in celo cele obleke.

Svojevrsten pečat dodaja tudi izbira modelov. Oblikovalka se ne zmeni za aktualne in tako imenovane supermodele, pač pa se na modni pisti pojavijo tisti, ki jih kolekcija najbolj opisuje. Skupna značilnost vseh je prav drugačnost in raznolikost, svoboden, intelektualen in umetniški duh.

vivienne-westwood-voom-8 vivienne-westwood-voom-3

Fotografije: Style.com

Besedilo in oblikovanje: Simon Cirkulan

admin