GEOMETRIJA

V pestrost vzorcev, struktur in materialov oblačil za letošnjo pomlad in poletje je vpeta tudi matematična strogost z imenom geometrija. Njene čiste linije v obliki zaobljenih likov ali tistih s koti pogosto poudarjajo silhueto človeškega telesa, oblačilu pa dodajo brezčasen in moden videz.

Medtem ko v Milanu slavijo vzorce narave, so na tednu mode v Parizu lansko leto na modne piste v ospredje potisnili geometrijo v kolekcijah za pomlad in poletje 2015. Različne matematične like in telesa tako odkrivamo predvsem v vzorcih ter strukturah oblačil. Kombinacije materialov pripeljejo do želenih učinkov, ki jih pogosto opazimo v arhitekturnem oblikovanju. Mrežaste oblike odkrivajo spodnje plasti oblačil, ter v  vročih dneh odkrivajo kožo.

geometrija-voom-oblačila

Allude, Allude, Balenciaga

geometrija-voom-oblačila-1

Akris, Allude, Akris

Brez klasičnega karo vzorca letošnji toplejši del leta ne bo minil. V modni hiši Allude so se posvetili kombiniranju različnih geometrijskih oblik, ter klasični karo spojili z drobenjšim karo vzorcem na istem oblačilu, ali pa celotnemu stylingu dodali krilo z ravnimi črtami. Dovolj vpadljiv poudarek, da pretiravanje z barvami tukaj ni potrebno.

geometrija-voom-oblačila-2

Allude

geometrija-voom-oblačila-3

Balmain

Matematično strogost lahko razbijemo z vpadljivimi barvami. Za to je poskrbela tudi modna hiša Castelbajac, ki je na klasičen kroj majice dodala raznolikost vzorcev v črni in beli, pridružujejo pa se jima še vse tri osnovne barve.

geometrija-voom-oblačila-4

Castelbajac

geometrija-voom-oblačila-6

Andrew GN, Agnes B, Andrew GN

Vzorec s trikotniki so si omislili pri modni hiši Chanel, v svojo ekscentrično kolekcijo pa jih je vključil tudi modni oblikovalec Junya Watanabe. V nekaterih kosih je uporabil še lik kroga ter z njim oblikoval mogočna tridimenzionalna oblačila.

geometrija-voom-oblačila-5

Chanel, Junya Watanabe, Junya Watanabe

geometrija-voom-oblačila-8

Junya Watanabe

S spodnjimi kosi boste zagotovo izstopale. Vzdolžne črte, ki jih pogosto prekinja pas in zoža silhueto, so obarvane v različne barve, poleg tega je izbor materialov večkrat naklonjen svetlečemu usnju ali umetni masi.

geometrija-voom-oblačila-7

Balmain, Jean Paul Gaultier, Louis Vuitton

Tudi vzorci s prečnimi črtami niso ostali pozabljeni. Brez njih ne morejo nikoli pozabljen mornarski vzorec, elegantna poletna večerna oblačila za vitke postave ali široka ogrinjala, ki spominjajo na odeje.

geometrija-voom-oblačila-10

Jacquemus, Issey Miyake, Balmain

geometrija-voom-oblačila-11

Jacquemus, Louis Vuitton, Valentino

Brez kvadratov in pravokotnikov ne gre. Oblikujemo jih lahko že z ravnimi črtami in ponazorimo učinek mreže. Takšen potisk na oblačilu, ki ga definira tudi vpadljiv kontrast, deluje močno in elegantno. Poleg mrežastega potiska je priljubljen tudi vzorec šahovnice.

geometrija-voom-oblačila-12

Loewe, Issey Miyake, Vivienne Westwood

geometrija-voom-oblačila-13

Carven, Kayrouz, Alexander McQueen

geometrija-voom-oblačila-14

Simoens

Modna hiša Hermes se je posvetila oblikovanju ter kombiniranju različnih barvnih kombinacij v nosljivi in gledljivi fuziji geometrijskih vzorcev, ki popolno delujejo na ohlapnih ter oversized kosih oblačil njihove kolekcije.

geometrija-voom-oblačila-9

Oblikovanje in besedilo: Simon Cirkulan

Fotografije: Imaxtree

admin