HANNAH MANCINI – KOMBINACIJA TALENTA, ESTETIKE IN STRASTI

Kombinacija srčne strasti, neustavljive ljubezni do glasbe, estetike in uživanja v malih stvareh, pevko Hannah Mancini pripelje do trenutkov, ki jih v življenju ne bo nikoli pozabila. Tudi povabilo in nastop na evrovizijskem odru bosta trenutka, ki si jih bo pevka vtisnila v dolgotrajni spomin. Marsikdo Hannah pozna le z glasbenih odrov, le malo ljudi pa ve, da je pevka izredna poznavalka in ljubiteljica mode. Poleg svetovno priznanih modnih hiš   kot so Rick Owens, Miu Miu in Alexander McQueen, prisega še na slovenski oblikovalski talent. Kombinira nosljivo, udobno in vpadljivo. Vendar pa Hannah ostaja na realnih tleh. Še vedno uživa v skupnih družinskih trenutkih, druženju s prijatelji ob kozarcu vina ter goveji juhi svojega moža.

 

Hannah - foto: Klemen Razinger

Hannah, kaj ti pomeni glasba in zakaj glasbeni slog življenja?

Glasba je moje življenje. Odkar se spomnim, sem vedno želela postati pevka. In ravno zaradi teh sanj sem zapustila rodno mesto Durango v Coloradu in se preselila v Kalifornijo pri komaj 19 letih. Imela sem to srečo, da sem sodelovala z mnogimi uspešnimi glasbeniki in producenti v Ameriki kot tudi kasneje v Sloveniji, kamor sem se pred šestimi leti preselila z družino. Če pogledam nazaj, je zastopanje Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije najboljša izkušnja in uspeh v moji glasbeni karieri.

Ljudje večkrat ne razumejo glasbenikov ter umetnikov. Se kdaj počutiš nerazumljeno?

Na splošno ne. Se pa seveda strinjam, da moraš kot umetnik izstopiti iz cone udobja, razmišljati izven meja in doseči nekaj več. Nekateri umetniki ali glasbeniki pogosto prečkajo meje, ki so najširši javnosti še sprejemljive. Poglejte si na primer Madonno. Zrušila je prepreke in premaknila meje v 90. letih prejšnjega stoletja. Če jo primerjamo z Lady Gaga v današnjem času, je imela Madonna s tem bistveno več dela. Vse je seveda odvisno od odprtosti družbe. V današnjem času, ko je svet res povezan, smo vsi izpostavljeni norim in malo manj norim idejam iz vseh koncev sveta in mislim, da smo tega že navajeni.

Kako treniraš svoj glas?

Zelo skrbim in pazim na svoj glas. Poleg vaj skušam živeti zdravo, kot je le mogoče, predvsem z zdravo prehrano. Ne kadim. Veliko popijem čaja in tudi kričim ne. Trening glasu vsebuje še veliko, veliko petja in vaj. Veliko (smeh).

Opazili smo, da oblečeš veliko unikatnih oblačil slovenskih oblikovalcev. Zakaj izbiraš prav njih?

Odkar sem se preselila v Slovenijo, sem bila navdušena nad ustvarjalnostjo slovenskih oblikovalcev. Vedno sem namreč sledila modi, tudi tukaj v Sloveniji. Imam srečo, da sem imela priložnost sodelovati z mnogimi slovenskimi oblikovalci kot so Matevž Faganel, Nina Šušnjara, Ivan Rocco, Peter Movrin in mnogi drugi. Ponavadi izbiram eklektični videz, ki ga poskušam združiti z nenavadnim nakitom, vendar pa na splošno izberem oblačila, v katerih se odlično počutim in ti oblikovalci oblikujejo prav na ta način.

Na katerem nivoju je po tvojem mnenju modna industrija v Sloveniji? Smo dovolj unikatni in konkurenčni tujim trgom?

Absolutno! Mislim, da so slovenski oblikovalci zelo nadarjeni in mnogi izmed njih že delajo v tujini. Edina razlika s tujimi oblikovalci je ta, da ostanejo slovenski oblikovalci samostojni, ali pa se oblikujejo le v manjše skupine, kar pa je dandanes lahko pri uspehu težko. Tudi modni trg v Sloveniji je manjši, ampak so nekateri izmed oblikovalcev že povezani s tujimi potencialnimi kupci in partnerji. Seveda pa je v današnji globalni povezanosti lažje doseči globalni trg, če načrtuješ pametno in veš, kje se tvoji potencialni kupci in partnerji nahajajo. In mnogo slovenskih oblikovalcev dela zelo dobro.

Kakšen cilj si zadaš takrat, ko izbiraš oblačila in stylinge?

Kot sem že povedala, se sedaj bistveno bolje poznam kot prej, ko sem bila mlajša. Vem kaj izgleda dobro na meni in kaj ne. Vedno si zadam dva cilja. Prvi cilj je izbor posebnih kosov, ki jih lahko kombiniram, drugi pa je ta, da se v teh oblačilih dobro počutim. Mislim, da je ta recept najboljše vodilo pri izboru oblačil za vse, ne samo zame.

Zakaj Evrosong? Si ga spremljala že kot otrok?

No, menim, da sem lahko srečna, da so me v letošnjem letu organizatorji povabili k sodelovanju pri zastopanju Slovenije na Evrosongu. Naj omenim tudi, da sem pred dvema letoma že sodelovala na izboru Ema. Kot otrok sem poslušala o Evrosongu in vedela tudi za velike zvezde Evrosonga kot je skupina ABBA in pevka Celine Dion. V ZDA se izbor za pesem Evrovizije ne predvaja, kar pomeni, da tekmovanja nikoli nismo spremljali po televiziji kot na primer Grammyjev, tako da si je bilo težko predstavljati, kako velik glasbeni dogodek je Evrosong v Evropi. Seveda sem to videla potem, ko sem se preselila sem, zato mi je sodelovanje v veliko čast.

Pred kratkim smo lahko opazili tudi nov videospot za pesem Straight into Love, s katero se boš predstavila na pesmi Evrovizije. Si sodelovala pri nastajanju videa, izboru ekipe, kreiranju idej? 

Imela sem srečo, da sem lahko sodelovala s tako imenovano sanjsko ekipo. Cel proces je bil resnično sodelovanje s celotno ekipo in nastal je perfekten izdelek. Če se primerjamo z ostalimi državami, smo imeli za ustvarjanje videa le malo denarja. Kljub temu smo naredili odličen video, ocene in odzivi nanj pa so zelo dobri, za kar sem zelo srečna. Za kreativni del ter video režijo je poskrbela Maja Slavec, Niko Karo je pomagal pri snemanju in urejanju videa, plesna skupina Maestro je naredila plesno koreografijo (plesalci Maestro bodo prav tako nastopili maja na evrovizijskem odru), na snemanju pa sta se nam pridružila še  Lukas Zuschlag, baletni plesalec in moj dober prijatelj, ter model Kristjan Lozar. Na ekipo, naše delo ter končni izdelek sem zelo ponosna.

Ogled videa: STRAIGHT INTO LOVE

Pišeš pesmi tudi sama? Kaj ti daje inspiracijo za pisanje?

Da. Ponavadi napišem besedilo pesmi z glasbenim sodelovanjem. Prav tako pišem za ostale izvajalce. Inspiracija za moje pesmi pa prihaja iz mojega življenja, z odptimi očmi, ušesi in srcem.

Se bojiš nastopa na evrovizijskem odru?

Mislim, da strah ni prava beseda. Ni pomembno, kako velik ali majhen je oder, pomembno je spoštovanje občinstva pred njim. Če si nastop vzameš kot enostaven, je čisto možno, da ti svojih pričakovanj ne uspe izpolniti. Čutim ogromno spoštovanje do nastopa na evrovizijskem odru ter tudi vseh izvajalcev, ki so tam kdajkoli stali. Ni enostavno predstavljati državo in se zavedati, da se število gledalcev šteje v milijonih.

Če bi pripravljala rojstnodnevno zabavo, kjer denar ne bi bil problem, kakšna bi bila?

Lepo vprašanje. Če torej denar ne bi bil problem in če bi imela na voljo največ časa na tem svetu, bi celo družino in prijatelje odpeljala nekam na toplo, glede na to, da je moj rojstni dan v januarju. Ne, odpeljala bi jih na potovanje okrog sveta (smeh).

Je Slovenija prostor za izražanje tvoje kreativnosti, delo in življenje?

S svojo družino sem se preselila sem prav zaradi tukajšnje kvalitete življenja ter ljubezni do Evrope in Slovenije. Daje mi priložnost kombinirati dva načina življenja – mojo kariero in družinsko življenje. Poleg tega pa lahko hitro “skočim” na obisk v sosednjo Italijo ali se odpravim na smučanje v Avstrijo. Prav tako je Slovenija najboljša za izražanje moje kreativnosti in prostor za sodelovanje z mnogimi talentiranimi ljudmi. In srečna sem, da lahko rečem Sloveniji dom.

  • Naj znamke: J Brand jeans, plašči Rick Owens, čevlji Pierre Hardy and Brian Atwood, sončna očala House of Holland, Miu Miu, parfum Jardin de Nil by Hermes, planerji Moleskine, kovčki Tumi.
  • Naj oblikovalci: Alexander McQueen, Miu Miu, Matevž Faganel, Ivan Rocco, Peter Movrin, Nina Šušnjara, JSP … in lahko bi nadaljevala v nedogled.
  • Naj hrana: moževa kuhinja, med drugim najboljša goveja juha.
  • Naj žival: Ty, naš Border Collie.
  • Naj destinacija: veliko jih je, tudi Bora Bora ali St. Barths (če bi imela čas).

 

 

Fotografije: David Paige, Klemen Razinger

Simon Cirkulan

admin