INDIVIDUALNOST PO SLOVENSKO

Ko so letos ugasnile vse luči na moških in ženskih modnih brveh od New Yorka do Milana, so se zbrali modni veljaki in skupaj s kraljico Anno Wintour sklenili: “kmalu bo konec trendov, zakonov, posiljevanja, modnega časopisja in blogov. Moda postaja individualistična. Vsak izbira svoj stil. Ponudbe je ogromno, še preveč. Posameznik naj s svojim intelektom zgradi lastni slog v katerem se zrcali njegova kultura, razgledanost, karakter, življenski načrt in duša. Kombinacije naj bodo izvirne, posamezni kosi nekaj posebnega, skupek naj deluje sodobno, urbano in globalno. Dovoljujemo vse – od čipke do živalskih vzorcev, od pastelov do colour blockinga, od 70-ih do 90-ih let, od športnega do pretirano elegantnega … Koncept naj bo novost, nosljivost in samozavest. Naj moda dela za ljudi in ne več ljudje za modo!”

Ko je povprečna Slovenka prebrala te besede, so se ji zašibila kolena. Začutila je mrzel pot po hrbtu, ki se je lepil na sintetično majico. Živčno si je popravila ekstenzije v laseh in pričela razmišljati:

“Kaj je zdej to? Karakter, individualnost, duša? Jaz tega nimam. Imam vsaki dve leti nov avto in zadnji model IPhona. Kaj zajebavajo s to kulturo? Zadnja knjiga, ki sem jo prebrala je bila Petdeset odtenkov sive na počitnicah na hrvaški obali v avtokampu lansko leto. Brezveze knjiga, z možem imava super spolno življenje dvakrat na leto, ko ne pride pijan domov. In muzeji? Joj, nazadnje sem bila v muzeju s srednjo šolo in še takrat nisem poslušala kaj dosti, ker me je osvajal Franci iz osmega c. Gledališče, kino? Ja, nekaj noro smešnih komedij sem pogledala zadnje leto in v kinu skoraj vse Disneyeve risanke. Pa televizije ne gledam, ker je sama politika in me ne zanima, tako kot me ne zanima, kaj se dogaja po svetu. Kaksen reality pogledam, ker so vsi nori in odštekani in je svetovno. Ambicij nimam. Razen, da bi šla večkrat v Ikeo in imela enako posteljnino za 10 evrov, kot jo imajo vsi Slovenci. Ker itak ni važno, kaj imaš doma, kjer te nihče ne vidi. Ja, pa muziko poslušam vso – od balkana do rocka. In mož ima dovolj dobro plačo, da grem parkrat v Galerijo Emporium, kjer si kupim torbico Armani in Burberry šal. In ko smo odplačali peti avto sem si z božičnico kupila Louis Vuitton torbico. Ja, tapravo. Tako, kot jih imajo vse Italijanke. Pa umetne nohte si grem naredit redno. In na izlete hodimo z novim avtom povsod, kjer so večji nakupovalni centri. Tudi v tujino. Stara mestna jedra me ne zanimajo. So tako … stara. Moda zame ni neznanka. Prebiram vse slovenske modne revije, kjer lepo pokažejo, kaj je moderno. In spremljam blog Lorelle Flego. Ona že ve kaj je moda, ker se oblači letom primerno in odštekano. Tudi na slovenskem Fashion Weeku sem bila in tam lahko res vidiš, kaj bo moderno naslednjo sezono! Samo kosov slovenskih oblikovalcev ne bom kupovala, ker jih nihče ne pozna. Sem prav vesela, da bodo letos slovenski Fashion Week organizirali pod šotorom v centru Ljubljane. Šotori so mi všeč. Sem bila s prijateljicami na koncertu Nede Ukraden pod šotorom in je bilo mega. Moda, moda. Uff, kot da je to tako zelo pomembno … Imam Gucci pas in Just Cavalli jakno. Pa Michael Kors ovitek za IPhone. Ne bojo oni meni, kaj je moda. Jaz točno vem, kaj mi paše in kaj je moderno. Ko se pogledam v ogledalo, se vidim kot tiste bejbe iz Seksa v mestu. Kot vse štiri skupaj. In ne bo meni Anna Wintour govorila kaj naj delam. Mi imamo Petro Windshufreralkajježe. Slovenija, moja dežela. Uff, sem prav vesela, da živim tukaj, da še dvajset let k nam ne pride ta neumnost o individualizmu, karakterju, kulturi in duši. Duša … Joj, lahko bi poklicala prijateljico Duško in bi šle na enga Hugota, ker je to zdej ful moderno …”

THE END

Za vse ostale je tukaj nekaj kombinacij za pomlad in poletje.

voom1 voom2 voom3 voom4 voom5 voom6 voom7 voom8 voom9 voom10

Oblikovanje in besedilo: Tomi Vugrinec

admin