IVANMAN: IZ BERLINA V LJUBLJANO

Ivan Mandžukić je modni oblikovalec moških oblačil, ki svojo kariero modnega oblikovanja gradi v Berlinu pod imenom IVANMAN. V nemško prestolnico se je kaj kmalu preselil iz rodne Hrvaške. Njegove kolekcije postajajo vedno bolj prepoznavne; postal je reden in pomemben oblikovalec berlinskega tedna mode, kot gostujočega oblikovalca pa so ga povabili že na tedne mode v Ukrajini, Belorusiji, Srbiji in seveda Hrvaški.  Svojo aktualno kolekcijo bo maja predstavil tudi na dogodku Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana.

IVANMAN svojo prepoznavnost gradi na unikatnem dizajnu oblačil za moške. Njegov moški je sofisticiran, nekoliko nevsakdanji in drzen. Zelo rad se spogleduje z zgodovino. “Lahko bi rekel, da pri oblikovanju določene kolekcije nimam konkretne inspiracije. Seveda pa imamo v življenju vsi nek navdih, največkrat so to ljudje okrog nas. Prav tako me zelo navhadnejo slike in fotografije iz 5o-ih in 60-ih let ter filmi Piera Paola Pasolinija.”

Ivanman-MBFW-12-VOOM

Ivanman-MBFW-VOOM

Svoje kolekcije vsako leto predstavi na največjem nemškem modnem dogodku Mercedes-Benz Fashion Week Berlin. Pogosto ga zaradi vpadljivega dizajna in aktualnih kosov povabijo še na ostale modne dogodke po Evropi. Že ustaljeni oblikovalec je postal tudi na enem izmed hrvaških tednov mode Cro A Porter. “Na Cro A Porterju sem sodeloval že večkrat, prav preko tega dogodka pa sem dobil priložnost sodelovati še na ljubljanskem dogodku Mercedes-Benz fashion Week Ljubljana. To dobro novico mi je posredoval Viktor Drago (kreativni direktor Cro A Porterja). Zelo sem vesel, da se lahko udeležujem takšnih projektov, kot je prihajajoči modni dogodek v Ljubljani. Skupaj in v večjem številu smo močnejši,” pravi berlinski modni oblikovalec.

Sam je poleg vseh gostovanj zelo ponosen še na tekmovanje, ki se ga je udeležil pred kratkim: “Od 300 nemških oblikovalcev se mi je uspelo uvrstiti na tekmovanje Woolmark v belgijskem Antwerpnu, kjer sem tako v oblikovanju zastopal Nemčijo. Lahko bi rekel, da sem na ta dosežek v moji karieri najbolj ponosen.”

 Ivanman-MBFW-4-VOOMIvanman-MBFW-3-VOOM Ivanman-MBFW-2-VOOM

Kolekcija, ki jo bo predstavil v Ljubljani sledi ostalim njegovim kreacijam in tipičnemu IVANMAN slogu: “Moj dizajn bi lahko najbolj definiral kot arhitekturni. Ni minimalističen, ampak ima obliko, formo. Prav tako pa ni predizajniran. Pri oblikovanju kolekcije se izogibam ponavljajočim kosom iz preteklih sezon in nimam tipičnega elementa, ki bi ga prenašal iz kolekcije v kolekcijo. To bi bilo preveč monotono in dolgočasno. Pred vsakim kreiranjem nove kolekcije oblikujem ključni element kolekcije, nato se igram z barvami in materiali. Povsod v kreativnem udejstvovanju moraš pokazati nekaj, na kar se ljudje lahko fokusirajo. To je včasih lahko le najmanjši detajl.”

Poleg oblikovanja je oblikovalec poznan po svojstvenem izboru manekenov, ki nosijo njegova oblačila na modnih brveh, editorialih ter kampanjah. Pravi, da mu je ta del, kjer mora modele izbrati, najtežji in najbolj naporen od vseh procesov v modni industriji. “V Berlinu imamo vedno casting, kamor pride ponavadi okrog 300 modelov. Izmed teh jih v drugi krog izberemo nekaj, ki so nam všeč. Nato je na vrsti pomerjanje oblačil. Tiste, ki jim le-ta najbolj pristojijo, po njihovem izgledu in hoji izbiramo naprej. Tu je pomembnih več dejavnikov in kriterijev, ki ponavadi pridejo v paketu.”

 Ivanman-MBFW-11-VOOM Ivanman-MBFW-1-VOOM

V Sloveniji bo IVANMAN svojo kolekcijo prvič predstavil 23. maja 2016 na tednu mode Mercedes-Benz fashion Week Ljubljana v Cankarjevem domu.

Fotografije: arhiv oblikovalca

Simon Cirkulan

admin