JE SLAVNIH PETDESET ODTENKOV SIVE RAZOČARALO OBČINSTVO?

Včeraj si je slovensko občinstvo lahko prvič ogledalo razvpito zgodbo leta, ki se dogaja med študentko književnosti, Anastasio Steele in uspešnim poslovnežem, Christianom Greyem. Filmu so napovedovali velik uspeh, skeptiki pa ga kaj kmalu označili kot pretiran pomp in napovedali najverjetnejše razočaranje gledalcev po tem, ko si bodo film ogledali. Pa je bilo temu res tako? Gre še za eno Hollywoodsko marketinško potezo, ali je film dejansko še bolj kompleksen, kot smo lahko od njega pričakovali?

Petdeset odtenkov sive je družba Karantania Cinemas včeraj predpremierno predstavila povabljenim gostom v romantičnem ambientu ljubljanske opere ter premierno še po vseh kino centrih po Sloveniji. Večina predstav je bila že vnaprej razprodanih, tudi obetajoče se valentinove predstave, zato se zaradi množičnega povpraševanja odpirajo nove dvorane.

Drama je ustvarjena po istoimenski knjižni uspešnici, vprašanje časa je bilo le, kdaj se bo naslikala na filmska platna. Že knjiga je vzbudila veliko zanimanja, še posebno pri ženskem delu občinstva, bralci pa so ugotovili, da je lahko spolno življenje več kot dolgočasno. V filmu je veliko golote, drznih trenutkov in strasti. Piko na i pri tem poleg igre igralcev doda še glasba, izjemni prizori in sanjski telesi Christiana in Anastasije. Pa se lahko ustavimo le pri erotiki ter neusmiljeni spolnosti, ki včasih že temelji na bolezensko stanje?

50odtenkov-sive-voom.350odtenkov-sive-voom.4

Igra igralcev v filmu je odlična, skrivnostna Anastasia Stelle (Dakota Johnson) ter hladen Christian Grey (Jamie Dornan), nas skozi celotno zgodbo prepričata. Ne samo v vročih prizorih, pač pa predvsem z risanjem celotne zgodbe ter njenega ozadja na filmski trak. Temačne Christianove skrivnosti se razkrivajo od začetka do konca filma, na podlagi tega tako razumemo, zakaj so negovi odnosi in še posebno njegovo spolno življenje takšno, kakršno je. Spoznamo njegovo mehko plat in trenutke romantičnosti, ki jih sam sebi ne priznava, vendar pa mu postajajo neizmerno všeč, še posebno pa pogrešani iz njegove preteklosti. To mu omogoči le prava ženska. Ženska, ki mu ukrade srce s svojo pristno in čisto dušo.

Film postane bolj kompleksen, kot smo predvidevali na začetku, razkriva marsikatero resnično zgodbo življenja, ter dopušča izbiro. Privlači nas nedolžen smisel humorja Anastasije, njena trenutna nedostopnost ter odločnost, kljub njeni nežni osebnosti. Christian, trden kot kamen, večkrat popusti in sledi Anastasii, ter nad njo vrši nek nadzor. Tukaj se lahko ponovno vprašamo, ali je to le hladen mazohistični vzgib, ali pa gre za globlje dejstvo, kjer ti dejansko oseba priraste k srcu in želiš zanjo skrbeti in jo ljubiti. Zaključek filma je presenetljiv, nam pa navrže še dodatno kost za glodanje in mrzlično čakanje na nadaljevanje se lahko začne. Pedseset odtenkov sive gledalcev ne pušča hladnih, ne zadovolji le osnovnih potreb ob gledanju filma, pač pa na estetski način razkriva zgodbe v številnih drugih odtenkih, ki jih piše življenje, včaših preveč romantične in nerealne, vendar še kako potrebne v današnjih partnerskih odnosih.

Odlomki iz filma: http://voom.si/kratki-odlomki-iz-vroce-filmske-uspesnice-letosnjega-leta/

Več o filmu: http://voom.si/petdeset-odtenkov-sive-podira-rekorde/

50odtenkov-sive-voom.2 50odtenkov-sive-voom.5

Fotografije: Karantanija Cinemas

Besedilo: Simon Cirkulan

admin