JEZA

Ko poslušamo poročila in gledamo naše politike, kakšno čustvo nas najpogosteje zagrabi? Jeza je močno čustvo, ki po navadi eskalira v agresijo. Ker ima jeza negativno in ogromno razdiralno moč, vedno išče ventil, da bi se pritisk uravnovesil.

Na žalost posameznik tak ventil najde v neprimerni reakciji, ki se lahko kaže kot nekontrolirana jeza na drugo osebo ali stvar, jezo lahko sprosti s tuljenjem, brcanjem, žaljenjem in nasilnim vedenjem, ki je posledica premočnega vpliva razdiralnih silnic znotraj nas.

Poznamo tudi navznoter obrnjeno jezo, se pravi, da svoje primarne impulze, ki nam povzročijo čustvo jeze potlačimo globoko v sebe, saj smo vzgojeni v fini maniri, da se ne spodobi jezo kazati ali jo kanalizirati tako, da bi bilo družbeno sprejemljivo. Vemo, da smo jezni, a ker je ne smemo dati iz sebe, se nabira v nas. Kaj menite, da je posledica?

Tako je, porinjena jeza v nas same lahko privede do nasilja nad samim seboj, do utapljanja in ubijanja lastne jeze v alkoholu in drugih pogubnih substancah, ultimativno pa te sorte jezo končamo tako, da si vzamemo življenje. Zato ne čudi, da smo Slovenci v evropskem vrhu po številu uspelih samomorov. Jezni smo v sebe.

Ko smo jezni navzven in če si vzamemo pravico, da svojo jezo trosimo na soljudi, potem bomo kmalu osovraženi, bali se nas bodo in ne bomo priljubljeni. Kako torej najti pravi mejo oziroma kako jezo ustrezno kanalizirati, saj drugače bo jeza »pojedla« nas?

Umirite se in zadihajte

Predlagam, da se začne športat, predvsem v športih, ki iz nas potegnejo zadnje atome moči. Ko smo jezni in gremo na trening, lahko na dovoljen način jezo izrazimo s še bolj izrazitim trudom in naporom, pa še športno lahko postanemo zelo uspešni. Gremo na tek ali pa v naravo, kjer lahko iztulimo jezo na kako drevo, pa kaj če nas kdo vidi ali sliši, nam bo lažje. Lahko se pridružimo raznim delavnicam in predavanjem na temo obvladovanja  jeze in sčasoma lahko hitreje in učinkoviteje prepoznamo vzroke, ki v nas sprožijo jezo, kako jo obvladamo in kakšne tehnike uporabimo, da jo ukrotimo, pa da pri tem ne zbolimo.

Torej, bodimo osredotočeni na to, kdaj se v nas pojavi, zakaj in kako jo razrešimo, pa bomo tudi same sebe bolj začeli spoznavati in delati na sebi, torej preidemo v win – win situacijo.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si. Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 44 86 90.

admin