KALEJDO & DiWooD

Jesen je bila za umetniški duet, ki delujeta pod imenom Atelje D, ustvarjalno bogata. Že kar nekaj časa ustvarjata linijo unikatnega, ročno izdelanega nakita BIBADI, narejenega predvsem iz lesa. Pred nedavnim sta pridobila tudi certifikat Slovenske obrtne zbornice Art&Craft, kar je še dodatna potrditev, da je njuno delo kvalitetno in izvirno.  Glede na njuno inspiracijo in trende letošnje jeseni in zime predstavljata dve kolekciji – DiWooD ter Kalejdo.

Kolekcija DiWooD

Gibanja narave, predvsem valovanja in krožna gibanja, stopnjevanje ter videz naravne strukture lesa so inspirirali oblikovalca pri nastajanju kolekcije DiWooD. “Ponavadi pri poslikavi ročno izrezljanega nakita iz lesa uporabljava zemeljske odtenke barv. Rada delava tudi z zeleno-modrimi odtenki, saj naju vse skupaj spominja na zemljo, les ter barve vode, torej naravo. Pogosto se pri novih kosih pojavljajo tudi stilizirane podobe rib. Pri nakitu želiva spodbuditi igro iskanja oblik v izdelkih.”

Kolekcija Kalejdo

“Če dobro pogledaš risbo v ploščici nakita najdeš ogromno gibanja, likov, konkretnih podob kot kakšen vrvež misli, idej, ki nam rojijo po glavi.”  Glede na trenutni trend kombiniranja materialov, sta pri tej kolekciji oblikovalca les kot osnovo prekrila z barvno zgodbo, ki sega prav  v globino, kot kalejdoskop. Kompletna  poslikava ploščic je ilustrativno- abstraktna. Risbo podopolnjujejo  barvne plasti  ter globina.  Tako nastajajo močni kosi nakita, ki pa so nam v pozno jesenskem ter sivem zimskem času prava  poživitev za duha.

Kaj je BIBADI?

BIBADI je ime, pod katerim se skriva veliko idej, oblik in barv, ki se ujamejo z lesom.  Pred štirimi leti sprva za šalo, kasneje pa malce bolj zares, so nastajali leseni kosi nakita, ki so s časom postali vedno bolj natančni, gibki, zgovorni ter svobodni. Veliko nasprotij  se je združilo v nadvse zanimiv preplet vzorcev, barvnih kombinacij in kombiniranja stilov. Glavni material je les. Topel, prijazen, hvaležen za obdelavo ter prilagodljiv.  Les je  dodelan, kosi nakita pa ročno izrezljani,  obrušeni ter natančno poslikani. V srečanju z barvo poskuša les ohraniti svoje življenje, vidno strukturo, letnice, vendar pa ga barva hkrati poživi ter poudari obliko in relief. Iz lesa ustvarjata Doroteja Fon in Davor Mešić, ki dajeta prednost naravnim, toplim materialom, obožujeta barve  ter občutek za detajl in se na ta način združujeta v osnovi dosti drugačnih umetniških idej.

Fotografije: Atelje D

S. C.

admin