“KO SE VŽIVIM V USTVARJANJE, ZAČNEM PRIPOVEDOVATI ZGODBO”

Špela Jambrek, urednica mode in lepote, stilistka in modna ilustratorka je v besede VOOM intervjuju zlila vse svoje strasti. Umetnost in moda jo vlečeta na vse strani, kot pravi mlada, multifunkcionalna umetnica. “Ne omejujem se le na eno vejo umetnosti, saj se mi zdi, da bi se tako prikrajšala za enormno število možnosti ter kvalitetnejših in kreativnejših rešitev.”

Špela, kakšen otrok si bila?

Neskončno priden, pa tudi samosvoj obenem.

Spela

Katere veje umetnosti so ti najbolj blizu oziroma se kje najbolj najdeš?

Blizu mi je vse, kar je estetsko, izpeljano na kreativen in inovativen način, z elementi presenečenja, humorja in funkcionalnosti. Zato me pritegne moderna umetnost, multimedijska umetnost, inspirira me sporočilnost, še posebej če je umetnina večplastna z enega in integrirana z drugega vidika. Tudi analitična plat umetnosti me nadvse inspirira, prav tako pristop, ki je morda v prvem planu kontradiktoren, kontrasten, ki zahteva nekoliko več mentalne vaje in drugačen pogled. Zaradi tega obožujem umetnost, ker se lahko z njo povežeš na popolnoma intuitivni ravni in deluje. No, bolj konkretno pa sta to zagotovo ilustracija in moda.

Spada v tvoje področje tudi moda? Na kakšen način?

Seveda. Modo doživljam kot svet, ki me inspirira, s katerim si delim skupne vrednote, ki me neskončno zanima in s katerim najdem največ podobnosti. Zagotovo si želim ustvarjati v svetu mode, vendar nanj gledam zelo široko, v njem vidim modno ilustracijo, stiliranje, pripovedovanje modnih zgodb, ustvarjanje editorialov, ki so lahko zelo lahkotni, lahko pa produkcijsko in umetniško ter z vidika kreativnosti nadvse zahtevni.

G_03_2del_FINAL.indd

Kot umetnica se verjetno ne moreš “opredalčkati” in početi le eno stvar. Kaj meniš o tem?

Tako je. Težko se omejim na eno vejo, ker se mi zdi, da se različne veje umetnosti, tudi moda je ena izmed njih, zelo prepletajo, dopolnjujejo, v nekih točkah celo prekrivajo kot množice pri matematiki, oziroma presek njih, predstavljajo druga drugi inspiracijo in se nato skupaj kot sprirala vijejo v nove in nove še bolj kreativne rešitve, izdelke, ideje. Tako doživljam umetnost in vse njene veje ustvarjanja in se ne omejujem le na eno, saj se mi zdi, da bi se tako prikrajšala za enormno število možnosti ter kvalitetnejše in kreativnejše rešitve.

Imaš morda svoj specifičen slog ustvarjanja?

Imam. Najpomembnejši mi je koncept. Igra med elementi, taka, ki nosi sporočilo. Seveda se kdaj prepustim le estetiki, a takoj ko se v ustvarjanje vživim, začnem pripovedovati tudi zgodbo.

Kako po tvojem mnenju prepoznamo tvoje izdelke?

Mislim, da imam specifični, nekoliko minimalistični slog, ki ga kombiniram z nekim nepričakovanim elementom in kontrastom. Ilustracije vedno povezujem z modo, modnimi dodatki, tako v ilustraciji sami kot tudi apliciranju teh na razne modne kose, dodatke.

Chanel by SJChanel5 by SJ

Kateri so tvoji najbolj sveži projekti?

Praznična darila. Okraski. Ilustracije sem kombinirala s prozornimi kroglami, ki lahko delujejo kot okras, lahko pa krogla predstavlja nek okvir ilustraciji in jo kot tako obesiš v prostor.

Chanel xmas ball

Se ti zdi, da je dovolj v današnjem času le potreba po ustvarjanju?

Ta potreba je nujna, seveda pa ni zadostna. Je kot nek pogon, ki nas potiska naprej, za to da se premaknemo pa je potrebna akcija, sodelovanje, povezovanje, pa seveda tudi rutinsko delo. Potrebo po ustvarjanju doživljam kot neko jedro, generator energije, nato pa je potrebno ustvariti še celoten sistem, da zadeva deluje, se manifestira ter se izrazi skozi prave kanale.

Spremljaš ostale umetnike, oblikovalce in trende? Kaj lahko poveš o trenutni situaciji na tem področju?

Seveda. Kot urednica mode in lepote sem dnevno v stiku s svetovnimi in slovenskimi modnimi dogajanji, novitetami, trendi. Zdi se mi, da situacija živi. Da se dogaja, ampak v Sloveniji zaenkrat zgolj na ravni ustvarjanja, ne pa nekega večjega, kompleksnejšega in komercialno učinkovitega sistema.

Kdo pa te na najbolj navdušuje na področju ilustracije?

Kar nekaj umetnikov je, katerih dela me prevzamejo in inspirirajo. Od slikarja Marka Rydna, pa Marine Bychkove s svojimi porcelanastimi figurami, ter seveda modni ilustratorji, na primer Kelly Smith in Laura Laine.

Katere tehnike risanja, morda tudi slikanja, so ti ljube?

Trenutno svinčnik in papir ter digitalno ustvarjanje. Ko dobim svoj atalje pa se zagotovo lotim oljnih barv in platna, ker svetloba, ki jo lahko ustvariš z oljem je tista, ki me vedno znova popolnoma prevzame. Izredno rada ustvarjam tudi s pomočjo računalnika, predvsem obožujem združevanje realnih objektov z ilustracijami, kot na primer kombinacija parfumov in ilustracij, modnih dodatkov in ilustracij. To se mi zdi super!

Fly Dragon fly fashion

Inspiracija. Od kod prihaja?

Mislim, da iz mojega pogleda na svet, najbolj iz mene same. Vedno se mi ideje porodijo kar tako, zjutraj ko še v postelji malo poležim, ko sedim na balkonu in pijem jutranji čaj, ko si vzamem trenutek miru. Takrat se oglasijo ideje.

Kaj pa samostojne razstave?

Ilustracije sem že predstavila v okviru svojega diplomskega dela, kot multimedijsko inštalacijo na prvem Philipsovem Fashion Weeku. Trenutno pa s prijateljico, make up artistko Majo Drab, načrtujeva skupni projekt, znotraj katerega bi se prepletalo več vej umetnosti, a sva zaenkrat v fazi priprave koncepta in idejne zasnove.

Kaj pa ilustracija v Sloveniji? Je dovolj razvita? Se ilustratorji morda povezujete?

Ne, ne zdi se mi dovolj razvita, morda ilustracija sama že, posebej otroška ilustracija in ilustracija knjig. Pogrešam pa modno ilustracijo, ilustracije v modnih revijah, editorialih, spremljevalne ilustracije lepotnih in modnih izdelkov, dinamika in prepletanje med njimi. V tujini je ta veja zelo razvita in nastajajo nadvse kreativne modne zgodbe, modne strani in promocije.

Ciljaš na sigurno ali rada eksperimentiraš?

Nadvse rada eksperimentiram. Predvsem z elementi in vsebino, manj zaenkrat s tehniko, pa tudi to še pride na vrsto.

Si tudi stilistka. Kakšne izzive si postavljaš pred snemanjem določene modne zgodbe?

Moj izziv je, da pri stiliranju ne sprejemam kompromisov. Tisto kar si zadam, to želim izpeljati. Fluktuacija in izmenjava idej ter sprejemanje predlogov je nekaj drugega, te z veseljem sprejmem in se nato odločim, ali, koliko ter na kakšen način jih bom upoštevala; vedno pa si zadam izziv, da popolno izpeljem koncept, pa naj vzame še toliko več energije in časa. Ker drugače ga je škoda, se mi zdi, da je čas, v katerega so stvari vložene na pol, zapravljen čas.

 Na kaj najprej pomisliš ob besedi srce?

Telesni organ, veliko kompleksnejši in večplasten kot si lahko zamislimo in predstavljamo.

Publication Ambient

Fotografije: www.spelajambrek.com

Publication Ambient fotograf: Peter Skrlep, ilustracije Špela Jambrek, publikacija Ambient, oktober, 2013

G Parfume Editorial publikacija revija G, maj, 2012

 

Simon Cirkulan

admin