KREATIVNI STIL S KANČKOM ROCK’N’ROLL ROMANTIKE

Ko govorimo o svežini, nosljivosti ter kombiniranju modnih oblačil, se nam v glavi pojavijo kreacije mlade modne oblikovalke Ive Katalenič iz okolice Murske Sobote. Modno oblikovanje zanjo predstavlja način življenja, zato ni čudno, da je šolanje nadaljevala na Visoki šoli za dizajn, smer tekstilje in oblačila. “Svoj stil opredeljujem kot kreativni s kančkom rock&roll romantike.”

Poleg številnih razstav, natečajev in modnih revij, tudi pred nedavnim minule VOOM evolution of fashion na Nebotičniku, si med pomembnejše dosežke Iva Katalenič šteje tudi oblikovanje kolekcije za Muro – EHM, v sodelovanju z Visoko šolo za dizajn, konceptualni video izdelek, ki je nastal pod mentorstvom mag. art. Jureta Purgaja in je bil prikazan v preddverju urbanega centra kulture Kina Šiške ter samostojni reviji.

Rada rišem, zanima me grafično oblikovanje, sprostitev pa najdem ob ustvarjanju modnih ilustracij.

Kolekcija Rockabilly

Kolekcija je posodobljena verzija Rockabilly stila, ki je bil v zgodnjih 50. letih mešanica rock&rolla in country glasbe. Pri moških so klasične jeans hlače zamenjale oprijete volnene hlače različnih barv z usnjenimi vstavki, dolžine do gležnjev, ki moškemu dajo nekoliko več elegance. Ženska potiskana krilca, dolžine do kolen, so A-linije in visokim pasom. Stylinge pri obeh dopolnjujejo črni in beli T-shirti s potiski lastnih ilustracij in iskric. Kot glavni detajli se pojavljajo zakovice, ki kolekciji dajo nekaj več sodobne ostrine.

IvaK.-rock

IvaK.-rock

IvaK.-rock1

 

Kolekcija Dots

Gre za lahkotno, ženstveno, jesensko kolekcijo, s pridihom 20. in 30. glamuroznih let. Kolekcija temelji na črno-belih kontrastih, kot glavni detajli se pojavljajo pike in pikice, naborki in naborki iz tila. Sestavljena je iz 12 outfitov, hlač kombiniranih z bluzami, oblek in pajacev. Outfite dopolnjuje unikatni naglavni nakit. Kolekcija je namenjena sodobni ženski, ki jo navdušujejo oblačila z retro pridihom.


 

Kolekcija Ivana Orleanska

Skozi kolekcijo je prikazana zgodba Ivane Orleanske. Njeno deviškost, nežnost v rosnih letih prikazuje model ustvarjen iz lahkotnega muslina, ki ob telesu pada vse do dolžine in se na zadnjem delu podaljša v vlečko. Zgornji del kožne barve prikazuje njeno ranljivo plat, ki jo vendar »ščiti« nekoliko bolj grob nakit. Kontrast vidimo v modelih iz usnja, ko Ivana postane vojskovodja francoske vojske. Modeli prikazujejo njeno moč, voljo, borbenost, hkrati pa tudi ranljivost, saj ključni deli telesa ostajajo nepokriti.

 Privlačijo me retro stvari, ki so poleg aktualnih modnih trendov, navdih za moje ustvarjanje.

 

 

IvaK.-Ivana

 

Fotografije: Aleš Romaniuk, Antonio Per

S. C.

admin