LANVINA

Ko si zaželite minimalizma, v ospredje prodre kolekcija Lanvina. Vsebinsko močna in trendi kolekcija se, poleg ročne izdelave oblačil ter uporabe vezenja, lahko pohvali še z ekološko noto. Slovenska modna oblikovalka Janja Koren je pri oblikovanju linije stopila v korak s časom, ter zavržene in že uporabljene kose oblačil reciklirala, njihov material pa uporabila pri izdelavi nove kolekcije za jesen in zimo 2015, ki jo je pred nedavnim predstavila tudi na tednu mode v Ljubljani.

Prenasičenost z oblačili je dandanes velik problem. Zato razlog za izbiro teme nove kolekcije Lanvina izhaja iz želje po oblikovanju oblačil  iz že uporabljenih tekstilnih izdelkov. S ponovno uporabo materialov bi tako pripomogli k zmanjševanju kopičenja odpadkov, uporaba že obstoječih surovin pa je oblikovalka dodala oblikovanim kosom vrednost.

LANVINA-janja-koren-voom-1

“Oblačila sem torej zbirala, jih nato predelala in ponovno uporabila. Kot vsebinska inspiracija so mi pri nastajanju kolekcije služili Romi in njihov način oblačenja. Inspirirale so me njihove silhuete, barve, barvne kombinacije, vzorci in način življenja. Igrala sem se z različnimi materiali in vzorci. Osnovni kos iz katerega sem izhajala je že uporabljena moška srajca, ki sem jo v kolekciji vključevala na različne načine, kot bomber, obleko, pulover, novo srajco … Dodajala sem nove materiale, oblike in potiske.”

Nastala je kolekcija, kjer je veliko eksperimentiranja z najrazličnejšimi materiali, barvami ter potiski. Nezdružljivo postane združljivo. Vezenje oblačilom doda element unikatnosti.

LANVINA-janja-koren-voom

Janja Koren je diplomirala na Visoki šoli za dizajn, sedaj pa svoje znanja nadgrajuje z magistrskim študijem na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Do sedaj se mlada oblikovalka lahko pohvali z že kar nekaj modnimi priznanji in nagradami na področju oblikovanja. Je ljubiteljica oblačil, čevljev, velikih psov in drugih živali. Modno oblikovanje je zanjo sproščanje, izražanje kreativnosti, umetnosti in način življenja. Je nekaj, kar jo dopolnjuje.

ljfw-ntf-janja-koren-7Janja-Koren-voom

Fotografije: Jure Makovec, Andraž Blaznik

S. C.

admin