LEPO IN/ ALI INTELIGENTNO

Večna dilema. Kaj ima povprečen posameznik raje: da si ogleda nekoga lepega navzven ali da se lahko s sočlovekom pogovarja na nivoju, ki je malo zahtevnejši od vsakdanjega klepeta o vremenu, otrocih ali vlaganju kumaric?

Lahko pa postavimo večno vprašanje, ki se pojavlja dokaj pogosto v družbi povprečnežev: ali je možno v eni osebi združiti lepoto in inteligenco, karizmo?

Kaj menite vi, dragi bralci VOOM-a? Vem, marsikdo bo rekel, da izvira lepota iz notranjosti človeka, da če je posameznik kot osebnost pozitivno naravnan, ima zdrav pristop k življenju, pa četudi ni navzen ravno v skladu s kanoni lepote, ki veljajo dandanes, bo izžareval svojo notranjo polnost tudi navzven in bo istočasno dajal vtis inteligentnega človeka. S tem se kar strinjam, a se mi postavlja vprašaj, ki je zelo banalen.

Namreč, kako lahko nekdo na hitro in na podlagi zunanjosti oceni, ali je nekdo lep tudi znotraj in ali je inteligenten? Ko nam je nekdo všeč, nam vsekakor najprej pade v oči njegova zunanja pojavnost, ki lahko odseva neko notranjo energijo, karizmo ali pa tudi ne. Prepričana sem, da se vam je že zgodilo, da vam je bila neka oseba zelo všeč in niste bili pozorni na njeno vsebino, ko pa ste se zavedeli, da je lepa lupina bolj kot ne prazna, je bilo morebiti že prepozno.

Da, malce sem ironična, ker menim, da si ljudje drugim posvečamo premalo časa, ne želimo se spuščati v neke poglobljene analize, temveč vse ostaja na površini, instantno. Zadostuje nam neki zunanji videz, ki ga naredi obleka, (ne)urejenost, vedenje in manire, kaj pa se skriva v dotični osebi, nam dostikrat ni mar in se izgovarjamo, da nas ne zanima ali pa da nimamo časa.

Vztrajam, da si je včasih treba vzeti čas in v sočloveku odkrivati bisere, ki se skrivajo v notranjosti; in ni nujno, da je to visok IQ. Tudi EQ in nekaj empatije ne škodi, sploh ko je sogovornik pripravljen deliti svojo toplo energijo z vami, ko odkrivate eden drugemu plasti svojih želja, iskanj in hrepenenj. S tem tudi sebe razgaljate – težko je zaupati drugemu, sploh če ne veš, kako se bo odzval na tvoje ideje ali misli. Vseeno pravim, da se splača tvegati, kajti brez lastnega vložka časa, energije, truda in znanja ne morete pričakovati, da boste tako lepi kot inteligentni ter sprejeti. Verjamem, da je takšen »paket« mogoč. Odprite oči in poglejte okoli sebe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si. Avtorica prispevka je socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 44 86 90.

 

M. K. P.

admin