LJUBEZEN NE IZBIRA

Gledališka predstava ‘Brez solz za pedre’ (No Tears for Queers) v produkciji ŠKUC gledališča ter koprodukciji Cankarjevega doma razkriva temačno ozadje življenja istospolno usmerjenih, ki so doživeli homofobni napad.  Uprizoritev temelji na resničnih dogodkih, ki jih je na oder prenesel dramatik Mattias Brunn po dokumentarnem romanu Johana Hiltona, slovensko občinstvo pa si jo bo premierno lahko ogledalo prav danes.

Brez solz za pedre (No tears for queers, 2008) avtorja Mattiasa Brunna je predelava istoimenskega romana Johana Hiltona, zapisanega po resničnih dogodkih. Je dokumentaristični zapis treh umorov, zagrešenih na različnih krajih. V različnih časih. Treh umorov, ki so si podobni: zagrešili so jih mladi ljudje. Brutalno in krvavo. veste morda zakaj?

7. april 2002, Katrineholm, Švedska. Johan Pettersson s Theom Svenssonom zapusti hotelski bar. Na ulici Theo šestkrat zabode Johana. In mu nato prereže vrat. Dvakrat.

22. julij 1997, Göteborg, Švedska. Sonce obsije zaspano mesto. Pri vodnem stolpu ob pobočju Ramberga Josef Ben Meddour podleže mučenju dveh mladih fantov – Nemesisa in Toma.

6. oktober 1998, Laramie, Albany. Matthew Shepard odide na pijačo v bar Fireside. Tam spozna Aarona McKinneyja in Russlla Hendersona. Dan zatem najdejo njegovo mrtvo telo. Privezano na ograjo v preriji. Njegova glava je zdrobljena.

2015, Slovenija. …

BrezSolzZaPedreBesedilo je bilo krstno uprizorjeno 2009 v Deželnem gledališču Väst (Regionteater Väst), 2010 je prejelo nagrado QX Gay Gala za najboljšo predstavo, 2012 pa nagrado d’Assitej. ŠKUC gledališče s slovensko praizvedbo ‘Brez solz za pedre’ obeležuje petnajstletnico delovanja.

BrezSolzZaPedre-voom BrezSolzZaPedre-voom-2

V okviru projekta bo v starem mestnem jedru Ljubljane, v kavarni Tozd, Pritličje, Cafe Kolaž, Bikofe, LP bar in na info točki ŠKUC-a ter v pasaži Maxi/Cankarjev dom do konca decembra na ogled tudi istoimenska razstava, ki jo je skupaj s številnimi modeli in umetniku ustvarila fotografinja Tania Mendillo. Otvoritev se bo zgodila to soboto 28.novembra ob 17.30 uri v Cafe KOLAŽ-u na Gornjem trgu 15 v Ljubljani, nato pa ob 19h v TOZD-u na Gallusovem nabrežju 27.  Posebni gostje otvoritve bodo igralci predstave, Matic Lukšič, Vito Weiss, Vid Klemenc, Žan Koprivnik, ki bodo predstavili nekaj udarnih odlomkov iz predstave.

Vabljeni na prijetno druženje v stari Ljubljani.

BrezSolzZaPedre-voom-3 BrezSolzZaPedre-voom-4

admin