LJUBLJANSKI (?) TEDEN (?) MODE (?)

Najbolj nepotrebna prireditev v Sloveniji je za nami. Modni teden brez koncepta, vsebine, ciljev, medijske podpore, javnega zanimanja in na hitro organiziran pod šotorom v centru prestolnice. Baje po vzoru New Yorka … Hmm, New York je prestolnica ulične mode in koncept šotora je nekako spadal v njihov imidž. Pri nas pa je pod šotorom prireditev zaradi tega, ker so verjetno drugi prostori predragi in nedostopni. Ampak ker sponzorski denar ne smrdi (avtomobile je treba reklamirati mar ne?) in ker slovenski modni oblikovalci nimajo nobene druge možnosti za majhen denar predstaviti svojih kreacij, je tukaj razvlečena prireditev na štiri dni z modnimi revijami, ki trajajo manj kot predigra pri zajcih …

Tri revije po 6 minut … Brez besed. In premalo izhodov, da bi kakršnakoli kolekcija pustila svoj pečat in postala prodajna, zanimiva in zaželena. Sicer pa, koga briga, kajne? Itak ni tujih novinarjev, pomembnih blogerjev, buyerjev, da bi se splačalo potruditi. In Slovenci ne kupujejo slovenskega dizajna, ker ga ne cenijo in se ga sramujejo. Na Ljubljanskem Fashion Weeku tako lahko srečamo nekaj kmalu nezaposlenih modnih urednikov in nepodkovanih novinarjev, maškaram podobnih kvazi blogerjev in nepoznane face iz samozadostnega sveta rumenih revij.

V prvih vrstah sedijo tete, strici, mame, sosede in prijateljice s sončnimi očali na glavi in brezvoljno sledijo modnemu pogrebu in paradi stereotipov. Slovenska moda je v še večjih težavah kot svetovna in s takim pristopom ji samo še globlje kopljejo jamo, v katero je padla in iz katere se ne more več pobrati. Kruha in iger potrebuje slovenski narod … In škoda, da vsaj igre niso bolj kvalitetne …

Pa poglejmo, kaj so nam pripravili naši vrli oblikovalci za prihodnjo jesen in zimo:

Draž

Tradicionalno dobro, čisto, nosljivo, dovolj zanimivo in prodajno. Slovenski Missoni nas nikoli ne pusti na cedilu in želim jima še veliko uspehov v prihodnosti, pričakujem pa mogoče njihovo cenovno bolj dostopno – drugo linijo oblačil in dodatkov. Po sodelovanju z Alpino bi si zaslužili tudi Draž za plitkejše žepe.

LjFw-draž

Mehle

Zelo veliko pričakovanje, čisto majhno razočaranje. Kupili so me z gumbi na pritisk. Zelo slovensko, zanimivo in prodajno in samo na trenutke pokvarjeno z zgrešeno izbiro materialov oz. slabšim krojenjem. Za dvojec iz tujine skoraj nedopustno, a vendarle na dobri poti k modnim zvezd(ic)am.

LjFw-mehle

Almira Sadar

Dolgčas, škoda … Revija me je pustila ravnodušnega, nepotešenega in čeljust me boli od zehanja. Neimpozantni modeli ter že precej sprostituirani vzorci in na nogah New Balance … New Balance nosijo zadnjih sedem let samo nobrain italijanske teenagerke … lepo vas prosim, no.

LjFw-almira-sadar

Princip

Ko z dodatki pokvariš že tako precej slabo kolekcijo. Zgrešen mix konfekcije, slabega približka visoki modi, groznega stajlinga in modnih dodatkov … Paprikaš z okusom po sladoledu. Vse skupaj za popravni izpit … Samo iz principa lahko tako predstavljaš svojo kolekcijo.

LjFw-princip

Sens

Ej, Sens! Tudi če gladko kopirate bedže na moških oblekah od Dior Homme, ste daleč od resne modne zgodbe. Vem, da je težko predstaviti na zanimiv način dolgočasne moške obleke, a vendarle tako nazorno kopiranje nikoli ni opravičljivo. Škoda, ker so nekateri dodatki in nekaj krojev prav zanimivi. Več sreče prihodnjič.

LjFw-sens

Eber

Po prvem izhodu sem že upal v nov, igriv pristop tradicionalni krzneni zgodbi … Potem pa … Nič. Vse po starem in lajna s kučmami in lisicami, katerim je žal, da so umrle samo za to. In tudi babica, katero ste lepo obdarili z vrtnicami, bi si verjetno želela, da dobi njena tradicija vonj po prihodnosti, trendih in svetovljanskosti.

LjFw-eber

Maja Ferme Fashion

Joj, res ne maram revij z dvema, tremi vzorci, vsiljivo vpeljanimi skozi celo zgodbo, ampak okej. Kar pa res ne razumem, so kroji pobrani iz Burde izpred 7-8 let … Grozno, zastarelo, češko bi rekli. Peplum leta 2015 … Nemejeb**– bo treba tisti “fashion” izbrisati iz imena.

LjFw-maja-ferme

Tanja Zorn

Bravo, Tanja! Pozitivna kolekcija z nekaj ekstremno dobrimi kosi in novim prijemom v krojih in izdelavi. Pohvalno, zelo. In punce moje – če si boste kupile letos samo en kos slovenskega oblikovanja, naj bo to Tanjina črna tehnično luknjasta dvodelna obleka – plašček, katero lahko kombinirate na sto načinov in boste vedno WOW. Pohvalim tudi sanjave rože Ane Lazovski kot nevsiljivo viden must have dodatek.

LjFw-tanja-zorn

Maja Štamol

Ves “dnevni” del kolekcije lahko mirno izpustim. Ni vredno komentarja. Res pogojno lahko izpostavim samo zadnje tri obleke, kar je vsekakor premalo za pozitivno oceno … Sicer pa če oblačiš Tjašo Kokalj … razumem.

LjFw-maja-štamol

Young Squat

Tukaj je Young v imenu zaspal. Nič inovativnega, svežega, razigranega in vzpodbudnega. Laibach pa Christopher Kane, pa malo diši po Stelli McCartney z primesmi že videnega in peščico dobrih prijemov. Hmmm …

LjFw-young-squat

Ivan Rocco

Ivan me nikoli ni spravil do orgazma in tudi tokrat ne čutim niti gosenic od metuljev v trebuhu … Kačji motivi in barva kože me malo popeljejo v vsaj eno staro kolekcijo božanske Miuccie Prade, katera je dokazala, da je navidez neskladno kombiniranje magija, ki ne uspe prav vsakemu čarovniku … Čakam naslednje stvaritve.

LjFw-ivan-rocco

Natasa Persuh

Srajčna princeska in največji približek temu, kar mislim, da bi moral biti zaščitni znak slovenske mode z veliko začetnico. Srajce, srajce in še srajce na slovenske ceste na sto in en način … Mlado in dobro, zato nestrpno pričakujem nadaljevanje kot v mehiški telenoveli …

LjFw-natasa-persuh

Dajana Ljubičić

Zrelo, korektno in modro. Dobra kolekcija, skoraj brez napak. Zelo tradicionalno za mladega oblikovalca, vendar pa še vedno pristno, prodajno in kvalitetno.

LjFw-dajana-ljubičić

Petja Zorec

Rešim plašče, kateri so zares vrhunski ter ostalo gladko pozabim vključno s torbicami. Sem že rekel, da so plašči zares noro dobri?

LjFw-petja-zorec

Kick By Olimpija

Joj, to je bilo pa zaradi dolžine res mučno gledati … Kot nogometna tekma brez golov. Kolekcija me spominja na otroka, ki se je rodil kot plod skupinskega seksa v katerem so sodelovali Manufaktura, Mura, Toper, Yassa, Bikkembergs, Adidas in slepi stilist. Nekaj zares impozantnih kosov, katere so požrli ostali nepomembni detajli. Kick in the ass za boljšo predstavitev in spodbudo za prihodnost.

LjFw-kick-by-olympia

Ana Jelinič

Luštkana pomladno-poletna kolekcija katera ima z zimo ravno toliko veze kot Slovenija z modo. Ananasi in nekaj študentskih krojev ter dve stvari za v omaro takoj. Pozitivno za začetek.

LjFw-ana-jelinič

JSP

Mojstrici, profesionalki, mladi legendi – korektni in lojalni do mode in na vsakem koraku se vidi, da vesta, kaj delata. Izrazito dobro pripravljena prezentacija, konkretna izdelava in tapravi mood za jesen in zimo. Živeli!

LjFw-JSP

Sofia Nogard

Kdo je ugrabil dvojec Sofia Nogard in kje se skrivata? Kolekcija je sicer zadovoljiva, vendarle pa ostaja brez kančka tistega Sofia popra, katerega smo bili navajeni. Zaton kreativnosti ali odraz časa, v katerem živi modno ustvarjanje na Slovenskem? Bledolično, preveč anemično in nenavdahnjeno. Škoda, škoda … Rešim vedno fenomenalne torbice in hočem nazaj Sofio in Nogard!

LjFw-sofia-nogart

Miro Mišljen

Pohvala … zanj (ponavljam zanj). Velik korak naprej, nekaj celo nadpovprečnih stvari in boljša izdelava. Nekateri kosi so boljše padli kot kosi vsem ljubših kreatorjev in kljub negativnim kritikam iz prejšnjih let mi vedno znova dokazuje, da je vsako sezono malo, malo, malo boljši … Tokrat je zapustil Vivienne Westwood, malo poškilil k ustvarjanju Johna Galliana za Margielo, ampak na koncu rezultat niti ni tako slab … Za Mira Mišljena …

LjFw-miro-mišljen

Akultura

Priznam, zaljubljen sem v Alenko zadnjih par sezon. Nadpovprečna revija, lucidna rdeča nit, street fashion s primesjo umetnosti in znova 12 točk za Akulturo. Bravo, bravo in še enkrat bravo. Zame najboljša slovenska delujoča modna oblikovalka in super zaključek te nepotrebne in slovensko amaterske prireditve.

LjFw-akultura

Fotografije: Jure Makovec za #ljfw

Besedilo: Tomi Vugrinec

admin