MANIPULACIJA

Ker prehitro živimo v današnjem svetu, se ne zavedamo kako zelo manipulirajo z nami. Ali veste, da je najbolj masovno in hipno orodje za manipulacijo z množicami reklama? Ali pa šolski sistem? Prav tako manipulirajo z nami skozi genski inženiring in siljenje v kupovanje gensko spremenjenih živil, saj »natur« in bio, eko in domačih pridelkov tako rekoč ni več.

Dejstvo je, da se skozi vzpostavljanje kontrole nad posameznikom na miren način udejanja tudi manipulacija širšega družbenega sistema. Se vam sliši preveč učeno ali oddaljeno? Za trenutek se ustavite in dobro razmislite, kako so z vami delali skozi celoten šolski sistem, prepričana sem, da vsake toliko poškilite na kakšen televizijski program in nehote ujamete cel kup za drag denar narejenih reklamnih sporočil, ki jih tržijo za še bolj nesramno visoke denarne zneske ali pa se pač vozite skozi katero od slovenskih mest in vasi in v vaše oči mimogrede udarjajo veliki reklamni panoji, ki vam vsiljujejo to in ono.

No, vse to in seveda še ogromno drugega je nič drugega kot manipulacija. To enostavno pomeni, kako nek sistem ali skupina ali konglomerat ustvarja večinsko splošno mnenje o nečem in da se vzdržuje doseženo stanje, je potrebno uporabiti različne vzvode, da se stanje ohrani. V ozadju pa je seveda vedno njegovo visočanstvo  – denar. Da na eni strani nekdo bogati, je vzeto nekje drugje, a mi se v naši letargiji sploh ne vprašamo več, kje je bilo podrtih na milijone dreves ali kje so iztrebili cele vasi ali ljudstva, da so dobili dostop do na primer vode ali ozemlja …

Z nami manipulirajo starši, da nas kot otroke skontrolirajo in obvladajo, manipulirajo nas skozi pridobivanje izobrazbe in znanja zato, da se točno ve, katere vsebine so se vbijale celim generacijam otrok in najstnikov  v glavo, za kar lahko navedem učbenike zgodovine, ki jih vsakokratna oblast prikroji rahlo po svoje, pa se zaradi tega ni še nihče resno pobunil. Sledi manipuliranje skozi službo, kjer je treba biti ubogljiv do nadrejenih in ne razmišljati kaj preveč z lastnimi možgani, nato manipuliramo partnerji eni z drugimi v veri, da se imamo radi in da je tako normalno, da se gremo odnos, ki je škodljiv za vse vpletene v partnerskem in družinskem odnosu.

Kaj storiti?

Predvsem dajmo razmišljati vsak od nas posameznikov z lastno glavo. Tako ali tako imamo v veliki meri že izprane možgane ampak vseeno se vzemimo v roke in z lastno energijo in voljo premaknimo kakšen košček v smeri pozitivnega iskanja rešitev, ki se pač morajo zgoditi na kolektivni ravni. A vse kolektivno se začne pri – posamezniku. Se sliši zapleteno?

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si. Avtorica prispevka je socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 44 86 90.

M. K. P.

admin