MERCEDES-BENZ FASHION WEEK IN NJEGOVIH 6 NAJBOLJŠIH

Nedavno minuli teden mode Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je tretji in četrti dan odel v nosljivo avantgardo in trendi ‘ready-to-wear’ kolekcije. Vse tako zelo drugačne in svojstvene ter, kar je najpomembneje, dobro nosljive. Predstavljamo šest aktualnih izhodov domače modne scene, ki so in še bodo zaznamovali slovensko modno dogajanje.

Za nočno življenje pomladi in poletja 2016 je tu akultura. Blagovna znamka, pod katero ustvarja modna oblikovalka Alenka Globočnik Fabjan, vedno znova preseneti v drugačnem, a še vedno svojem slogu. Nekoliko avantgardni kosi nove kolekcije temeljijo na minimalizmu v krojih, barvah in uporabi materialov. Stroge arhitekturne linije razbijajo umetniški potiski ter všitki med črnino v sivi in srebrni. Poigravanje z asimetrijo in simetrijo krojev kolekcijo bogati. Sicer ženska oblačila delujejo odločno in strogo, zato so pri kombiniranju pomembni ženstveni modni dodatki, ličila ter ekstremno visoke pete, katere je oblikovalka uporabila tudi na prvi predstavitvi kolekcije.

akultura-MBFWLJ-voomakultura-MBFWLJ-voom-collageakultura-MBFWLJ-voom-7 akultura-MBFWLJ-voom-collage-1

Dajana Ljubičić je pri kreiranju kolekcije East meets West iskala navdih v sedemdesetih, sodobni etnografiji, sočnih teksturah tropskega sadja in izjemnih vzorcih perja eksotičnih pavov. Za toplejši del leta je izbrala tople barve in prepričala s harmonijo. Njena ženska, ki v rokah drži prikupno minimalistično torbo, je čutna in ženstvena, svojo silhueto poudari z oprijetimi kosi, ob jutranjem ali večernem mrazu prvih pomladnih dni pa se odene v voluminozen plašč, ki z ostalimi oblačili tvori vpadljiv kontrast.

dajana-ljubicic-MBFWLJ-voom-collage-1dajana-ljubicic-MBFWLJ-voom-1

Tretji dan Mercedes-Benz Fashion Weeka Ljubljane je zaznamovala izjemna modna revija oblikovalskega dueta JSP. Njuna ženska je podrla vse stereotipe in zavladala ulici. Oblikovalske kombinacije so sijale v rdeči, črni in beli z občasnimi potiski skrivnostnih kačjih pastirjev. Dolge obleke so dopolnjevali dodatki iz usnja in tvorili nekakšno okostje. Iskanje navdiha v naravi, rojstvu in smrti. Prostora za oprijete kose oblačil ni. Vse je lahkotno, sproščeno in ne ujeto v okvirje definicij in predstav o nežnejšem spolu. JSP upornica rada izbere tudi široke, celo moške hlače in jih kombinira s črnim suknjičem. Predstavitev kolekcije sta Jelena in Svetlana Proković nadgradili z dovršenimi frizurami, make-upom, projekcijo in svojstvenim izborom glasbe.

JSP-MBFWLJ-voom-7JSP-MBFWLJ-voomJSP-MBFWLJ-voom-collage-1JSP-MBFWLJ-voom-11

MÊHLÊ je žensko poslal v vesolje. Bodisi s prikupnimi risanimi potiski na dolgih in udobnih puloverjih, bodisi z vesoljskimi kombinezoni, ki obvezno razkrivajo nežne ženske gležnje. Prevladujoči kontrast komplementarnih barv modre in oranžne prekinja črnina in aktualna sivina. Preproste kroje zaznamuje plisiranje ter prekrivanje blaga. Športna kolekcija slovenske modne oblikovalke Maje Mehle in vizualnega umetnika Mihe Fabia Kalana pristaja na tradicionalno krojaško izdelavo oblačil ter ji dodaja kanček sodobnih tehničnih inovacij.

mehle-MBFWLJ-voom-collage-1mehle-MBFWLJ-voom-5

Eno izmed dveh kolekcij za moške je predstavila mlada in obetavna modna oblikovalka Petja Zorec, navdih zanjo pa je našla predvsem v stilu oblačenja svojega dedka. Preprosti kosi oblačil se med seboj odlično dopolnjujejo, odlikujejo jih mehki robovi in nepričakovane dolžine. Moške hlače so padajoče z obveznimi robovi, ki moškemu stilu dodajajo vintage eleganco, zaključijo se malo pod kolenom, ali pa segajo nekoliko dlje, vendar nikoli ne prekrijejo gležnjev. Zgornji kosi oblačil so obvezno zatlačeni v hlače. V oblikovanju Petja ni pozabila na moderne in brezčasne oblikovalske pristope, ki jih je izrazila z dodajanjem našitkov v obliki črt, s potiski ali izrezi v puloverjih.

petja-zorec-MBFWLJ-voom-collage-1petja-zorec-MBFWLJ-voom-7petja-zorec-MBFWLJ-voom-6

Z izjemno ženstveno in zelo nosljivo kolekcijo je teden mode zaključil Peter Movrin. Še vedno je oblikovalec ostal zvest njegovi črnimi, s katero je Movrin ženska poudarila erotičnost svojega telesa in postala usodno privlačna. Oprijete črne hlače z visokim pasom dopolni suknjič ali plašč s sijočo in mat kombinacijo materialov. Kolekciji je oblikovalec dodal ohlapne in udobne ter zelo aktualne “pižama” kose, ki z linijami vzdolžnih črt podaljšajo silhueto ženskega telesa.

Movrin-MBFWLJ-voom-collage-1peter-movrin-MBFWLJ-voom-7peter-movrin-MBFWLJ-voom-6

Fotografije: Jani Ugrin in Iztok Kurnik za Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana

Simon Cirkulan

admin