MODA V GIBANJU

Slovenski etnografski muzej je letošnje poletje in jesen zaznamoval tudi modni slog. Na ogled so namreč postavili razstavo Moda v gibanju, ki prikazuje kulturo oblačenja skozi italijansko in slovensko modo 20. stoletja. Dinamično razstavo v sliki, besedi, videu ter razstavljenih kosih oblačil in modnih dodatkov si lahko ogledate vse do 8. novembra 2015.

Moda v gibanju (Italijanski slog 1951 – 1990 & Utrinki slovenske mode) odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga (oblačenja po italijansko) v petdesetih letih do obdobja devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, v njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode. Projekt  oz. razstava je nastala v sodelovanju s številnimi italijanskimi in slovenskimi ustanovami ter posamezniki.

Po besedah direktorice muzeja, dr. Bojana Rogelj Škafar je “v okviru poslanstva Slovenskega etnografskega muzeja medkulturni dialog tista sintagma, ki ji je posvečenih mnogo projektov. Razstava Moda v gibanju je eden od njih, kajti italijanska moda je ne samo prepoznavna in specifična oblika oblačilne kulture, ki se je oblikovala v Italiji,  ampak je to slog, ki je vplival na modne trende po vsem svetu. In na drugi strani gre za družbeni fenomen, ki se v času spreminja … Cilj tega projekta je dotakniti se obravnavanega fenomena v zgoraj omenjenih razsežnostih in ga hkrati soočiti z značilnostmi mode na Slovenskem.”

Osrednji razstavni del je vrtinec italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa o italijanskem slogu 1951 – 1990, je predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, la dolce vita, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja vzcvetelo v Italiji in se kot razpoznavni slog Made in Italy nadaljuje vse do danes.

pogled_v_razstavo_moda_v_gibanju_del_italijanski_slog_1951_-_1990_v_ozadju_fotografija_federica_garolle_3_mediumpogled_v_razstavo_moda_v_gibanju_del_italijanski_slog_1951_-_1990_v_ozadju_fotografija_federica_garolle_4_medium

Italijanski slog 1951–1990 prikazuje kulturo Italije v času njene izjemne kreativnosti skozi diskurz o modi. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš iz obsežne zbirke mode, ki je v lasti Fundacije Sartirana Arte, dopolnjeno s štirimi drugimi oblekami. Ustvarili so jih oblikovalci Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še mnogi drugi, ki so dali pečat identiteti italijanske mode in s tem prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode, drugi manjši, vendar pomenljiv del razstave Moda v gibanju je  posvečen modnim praksam ter njihovim stalnim premikom v prostoru in času. Naslov opozarja na dejstvo, da gre za fragmentirano podobo dinamike slovenske mode in njenih značilnosti od poznih petdesetih oz. šestdesetih let naprej. Utrinki slovenske mode so arhivske podobe na filmu in videu in so prizori kulture oblačenja pri nas ter odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase. Razstavljene kreacije petih znanih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk (Mateja Benedetti, Urška Drofenik, Maja Ferme, Maja Štamol Droljc, Svetlana Visintin) oživljajo prehod iz preteklega v sedanjost.

pogled_v_razstavo_moda_v_gibanju_del_italijanski_slog_1951_-_1990_v_ozadju_fotografija_federica_garolle_mediumpogled_v_razstavo_moda_v_gibanju_del_italijanski_slog_1951_-_1990_v_ozadju_fotografija_federica_garolle_2_m._spicek

Razstavo je zasnovala muzejska svetovalka Nina Zdravič Polič iz Slovenskega etnografskega muzeja. Spremna publikacija je poglobljeno vsebinsko dopolnilo z besedili, ki so jih prispevali modni in filmski zgodovinarji, kustosi in zgodovinarji (Raffaella Sgubin, Maria Giuseppina Muzzarelli, Italija; Dragica Sušnik, Lilijana Nedič, Marcel Štefančič, itd.).

Razstavo vsebinsko dopolnjujejo številni dogodki, ki bodo potekali v času razstave, vse do 8. novembra 2015.

promo_kartica_-_moda_v_gibanju

admin