MODEL

Življenje modela. Popolno, v soju žarometov in v središču pozornosti. Je res tako? Resen posel modelinga je zanimiv, kreativen in poln dogajanj. S sabo pa povleče še marsikaj drugega. Profesionalna služba lahko veliko prinese, vendar vse ne pade z neba. Veliko odrekanj, prevar in potiskanj sebe na rob svojih zmožnosti, ti naredi debelo kožo in tudi uspeh, vendar vse to vzame dober del tvojega zasebnega življenja, na koncu pa ostaneš sam, podobno kot v kateremkoli drugem resnem »biznisu«.

Marsikdo želi postati model, živeti od tega. Posel je resen, z veliko konkurence in tekmovanja. Marsikdo nikoli ne postane to, kar trenutno želi, marsikomu uspe in se kmalu izgubi v vsem dogajanju in osebni nestabilnosti, nekaterim uspe toliko, da postanejo muze tudi velikih oblikovalcev za nekoliko sezon. Tisti najbolj ambiciozni pa svoje izkušnje modela nadgrajujejo na igralskem, pevskem, voditeljskem ali kakšnem drugem »showbiznis« področju, bodisi razvijajo svojo podjetnost.

Kako sploh začeti? Začetki so lahko različni. Uspeli so takšni, ki so jih modni agentje ali skavti opazili med kupovanjem žemljic v pekarni, uspejo takšni, ki sami poiščejo agencijo in si s trdim delom naredijo imperij, vedno več pa je tudi takih, ki za zapeljevanje modnih agentov in lastnikov agencij, fotografov in strank uporabljajo svoje čare (brez oblačil seveda). Mislim, da je »sex trend« v modelingu vedno bolj prisoten, je bil in bo. Brez vrednot in sramu, samo da uspeš? Nekateri še vedno vztrajamo na dolgih poteh, ki so bistveno trdnejše, namesto prerivanja skozi goste vrste na kastingih, ter pošiljanja svojih fotografij, pa zopet preferiramo udejstvovanja v svojih prvih in kreativnih ciljih. Vsak se seveda sam odloča, kaj in kako dela in kako gradi svojo kariero in če to sploh želi.

Mnogo ljudi pravi, da potrebuješ izobrazbo. Mislim, da se s tem vsi strinjamo, ki cenimo znanje in izkušnje. Izobrazbo na kateremkoli področju in na koncu še ta velecenjeni papir, ki je v Sloveniji tako zelo pomemben. Brez njega včasih nič ne veljaš.

Pravim si, da bom ta papir nekoč že dobil in končno postal profesor biologije in kemije. Sedaj pa ustvarjam, organiziram in živim. Živim svoje sanje, ideje, načrte … ustvarjam, uživam in … snemam. Reklame, editoriale, modne zgodbe, videe, revije … za mojo dušo, ne za prevlado nad komer koli in neprestano prerivanje v svetu modelov.

Simon C.

Fotografije: Tomo Brejc, Tanja Zrinski, Aleks Markelj, Aleš Bravničar, Saša Hes

admin