MODNA INSTALACIJA MARKA MITANOVSKEGA OČARALA LJUBLJANO

Slovensko modno dogajanje Mercedes-Benz Fashion Weeka Ljubljane je minuli teden postreglo z raznolikim modnim, kulturnim in umetniškim programom. V štirih dneh smo bili priča dvema sklopoma modnih revij, filmskim projekcijam, okroglim mizam in modnim instalacijam. Prav slednje v Sloveniji še niso tako ustaljene in pogoste kot na primer drugod po svetu, so pa zato toliko bolj vpadljive. Novo kolekcijo je po tednu mode v Londonu in Beogradu v Sloveniji predstavil ekstravagantni modni oblikovalec Marko Mitanovski in z njo navdušil Slovence.

Drugi obraz resničnosti, nova kolekcija Marka Mitanovskega, srbskega modnega oblikovalca, ki že vrsto let ustvarja v Londonu, je navdušila slovensko občinstvo. V izjemni instalaciji v Cankarjevem domu smo uživali v simbiozi glasbe, video projekcije, scenografije ter seveda odličnih kostumov, navdihnjenih z zgodovinskimi oblačili, arhitekturo ter življenjskim ciklusom narave. Z njo je oblikovalec ponazoril voljo do življenja, kjer skozi proces katarze strahovi izginjajo.

Ph.JaniUgrin-VOOMmgmtForMitanovski-1ph.IztokKurnik.VOOMmgmtforMitanovski-2

Samo kolekcijo zaznamuje črnina, ki oblikovalcu dovoljuje popolno poigravanje s teksturami in formo samo, surovo usnje umirja nežna, a še vedno črna čipka.

Ph.JaniUgrin-VOOMmgmtForMitanovski ph.IztokKurnik.VOOMmgmtforMitanovski-3 ph.IztokKurnik.VOOMmgmtforMitanovski-4

Pri ustvarjanju instalacije v Cankarjevem domu so poleg številčne oblikovalčeve ekipe asistentov in modnih oblikovalcev sodelovali še ostali vizualni umetniki, med drugim Marko Sovilj, avtor video projekcije, ki je dopolnjevala  scenografijo in celotno izvedbo kreativnega direktorja Saše Radoviča.

Oglejte si video z aktualno kolekcijo:

MarkoSovilj-Mitanovsi-video_VOOMMBFWLJ-3-VOOM ph.IztokKurnik.VOOMmgmtforMitanovski ph.IztokKurnik.VOOMmgmtforMitanovski-1

Fotografije: Iztok Kurnik, Jani Ugrin, arhiv oblikovalca

Simon Cirkulan

admin