MODNE SLADICE IZ LONDONA – LONDON FASHION WEEK

Po newyorškem je svoja vrata zaprl še teden mode v Londonu, ki je postregel s prenekaterimi modnimi sladicami. Znan po ekscentričnem dizajnu, ki je še zadnji ostanek uporniškega punk obdobja, je bil London tokrat nekoliko manj avantgarden, a zato prav nič manj zanimiv. Na trenutke je celo šokiral.

Burberry Prorsum

Tradicija ostaja in se namesto s prihodnjostjo spogleduje s preteklostjo. Osrednji kos je še vedno kultni trenč plašč, ki po dizajnu ostaja enak, novi pa so materiali. Metalični lesk bo naslednjo sezono zamenjal nostalgični vinil s kovinskimi detajli. Med vzorci ne smemo spregledati srčkastega potiska, črt in še vedno modnega leoparda. Torbice v omenjenih vzorcih so le v nekaj dneh postale zadnji »it« kos.

Topshop Unique

Biti preprost in hkrati poseben ni enostavna formula, zato je kolekcija Topshop Unique za jesen in zimo 2013 še toliko bolj občudovanja vredna. Kosi so sami zase precej minimalistični v svoji obliki, moč pa jim daje izbor materialov, vzorcev in barv. Kontrasti med mat in bleščečim, gladkim in puhastim, mehkim in grobim delujejo sveže in moderno.

House of Holland

Z mislijo na mladost, ekscentrična 60-ta in acid house je nastala kolekcija oblikovalca Henrya Hollanda. Bližnji pogled razkrije nenavadne potiske, kot sta martini kozarec in cigareta. Vsekakor simpatična interpretacija hedonističnega obdobja divjih zabav in popularne kulture, ki je takrat pridobivala na pomenu. Čeprav ciljna publika 60-ih let žal ni izkusila, pa so ji blizu 90-ta, ki so v mnogih pogledih podobna. Tako je tudi kolekcija zmes mod stila in nostalgije iz rave plesišč.

David Koma

Obsedenost z vinil ploščami je botrovala novi kolekciji Davida Kome. Nostalgičen izdelek je mojstrsko prenešen v oblikovalski jezik s katerim je dosegel nekakšen retro futurizem.  Čeprav so koktajl obleke še vedno njegov priljubljen kos, najbolj očarajo jakne in plašči z ovratniki, ki dišijo po starih LP-jkah.  Črna, rdeča in bež definitivno narekujejo ritem kolekcije, nekoliko v ozadju – a zato nič manj občudovanja vredna – pa je modra s srebrnim dekorjem.

Julien Macdonald

Julien je eden tistih oblikovalcev katerega obožujejo predvsem zvezdnice. Njegove kolekcije so vedno polne glamurja in oblek, ki oživijo šele pod žarometi.  Tokrat bodo še posebej sijale, saj so polne bleščic, kamnov, kovine in zrcalnih površin.  Njegova muza morda ni ravno Lady Gaga, je pa glamurozna v vseh pogledih. Noč je njena moč.

Tom Ford

Ob dogodkih podobnih razsežnosti radi podeljujemo nazive najboljšim ali najbolj izvirnim. Tokratna nagrada za največje presenečenje gre gotovo Tom Fordu, ki je svojo običajno uniformo prestregel s simfonijo vzorcev. Navajeni elegantne drže bomo po novem z navdušenjem pogledovali za grafičnimi poslikavami, športno opremo in disko pop kulturo. Nekaj uličnega je v oblačilih, lahko bi rekli celo stripovskega oz. risankastega. Tudi elegantnejši kosi ne delujejo prav nič bolj odraslo. Redefinicija Tom Forda? Definitivno.

KTZ

KTZ bi z lahkoto označili za enega najbolj londonskih na tem tednu mode. S tem imamo seveda v mislih značilni angleški dizajn devetdesetih. Kolekcija je namenjena ostanku cyber plemena, ki se nikakor ne želi odreči otroštvu in se v nobenem pogledu ne želi prilagajati družbi, še najmanj pa v njenem izgledu. Združite lateks, grafične risarije, žive barve in motive iz igralnih kart in dobili boste subkulturni pogled na svet ali vsaj na modo.

Mary Katrantzou

Mojstrica potiskov je zapustila vesele barve in se prepustila mistiki in poeziji. Svoje raziskovanje je tudi tokrat usmerila v oblike, ki se razlikujejo od prejšnjih kolekcij. Balonaste kroje z baročnim pridihom so nadomestili plavajoči materiali in ostre linije. Jin in jang. Čeprav omejena na odtenke sive in manj ekstremne kroje, je še vedno dramatična. Prav vsak kos nosi svojo zgodbo, ki pa si jo vsak lahko interpretira po svoje.

Sister by Sibling

Če že zdaj razmišljate kje bi naslednjo zimo našli oblačila, ki nudijo toplo zavetje pred mrazom, je Sister by Sibling pravi naslov. Kolekcija je namreč polna nesramno debelih pletenin v obliki šalov, pokrival in jop. Za ljubitelje kosmatega pa vzorčaste obleke dopolnjujejo še šali in ljubke rokavičke.

Peter Pilotto

Z geometrijo vzorcev in 3D tehniko se je igral tudi Peter Pilotto. Nekaj živalskega je v njih. Čeprav ne posnemajo kožuhov, rišejo oblike v katerih najdemo predvsem majhne žuželke. Te so sicer povsem domišljijske a skupaj z inovativno konstrukcijo tvorijo nekaj zemeljskega. Kolekcija ne igra na karto lepote temveč  poskuša premikati meje med fantazijo in realnostjo.

Katja Kozlevčar

Fotografije: Style.com

admin