MODNI SPEKTAKEL IZ MILANA – MILANO FASHION WEEK No.1

Nam najbližja prestolnica mode je te dni dihala v koraku z modo. V šestih dneh smo si lahko ogledali, nekateri v prvih vrstah, drugi pa doma za računalniki, izreden nabor oblikovalcev in modnih hiš, ki so priredile lepo število pravih modnih spektaklov.  Italijani kot kaže še vedno stavijo na blišč in razkošje.

Dolce & Gabbana

Tema jesenske kolekcije, ki je bila seveda izbrana mesece pred predstavitvijo, je povsem po naključju sovpadla z odstopom vodje katoliške cerkve. Znameniti mozaiki in slikarije sicilijanskih in italijanskih cerkva, ki so glavna inspiracija kolekcije,  so tako povzočile nemalo vzemirov. Kakorkoli že, kolekcija je naravnost čudovita.  Domenico Dolce in Stefano Gabbana sta ponovno oblikovala bogata oblačila v značilnih silhuetah in z premnogimi detajli, ki kar kričijo razkošje. Nešteto bleščic in kamnov, barve zlata ter kardinalsko rdeča, nakit v obliki križev in krone romantizirajo katoliško cerkev v okvirih modnega tabuja.

Emilio Pucci

Emilio Pucci je sinonim za ženstveno in seksi, potiski pa so tisti, ki narekujejo trende in hkrati vzdržujejo tradicijo.  Čeprav je značilnih Pucci printov v tej kolekciji nekoliko manj kot običajno, zapeljevanje ostaja. Tokrat so to mikro obleke, kratke hlače, krila in pa tunike, ki jih poudarijo izredno visoki škornji. Stil se tako sprehaja nekje med bohemsko kavbojko in očarljivo Milančanko.

Fendi

Če je Karl Lagerfeld nekoliko razočaral na nedavnem Haute Couture tednu mode v Parizu, se je nedvomno odkupil s kolekcijo, ki jo je oblikoval za Fendi.  Pisto je preplavilo raznobarvno krzno, ki so ga manekenke nosile dobesedno od glave do pet. Krzno se šopiri na salonarjih, kvadratastih torbah, voluminiziranih krilih, plaščih ter v obliki puhaste irokeze celo v laseh. Fendijev punk zaznamujejo še živahna pink in modra barva, visoki puli ovratniki, pliš ter usnje.

Versace

Donatella je svojo novo kolekcijo predstavila kot pravi modni fetišizem. Postavlja se vprašanje mode kot fetiša in fetiša kot mode. Vsekakor briše meje med enim in drugim. Po zgledu Londona je v kolekciji ogromno vinila, ne manjkajo pa niti punk detajli, kot so neti, špice, verige, usnje in karo. Za nekoliko bolj omiljene podobe so poskrbeli čudoviti plašči v beli, živo rdeči in rumeni barvi, ne manjka pa niti krzna. Živalskih vzorcev in drznih krojev, ki mnogokrat več odkrivajo kot zakrivajo.

Blumarine

Osebno ena najljubših znamk, čeprav je estetika znamke daleč od moje cone udobja. Vedno znova me namreč prepriča lahkotnost, ki ni vidna le v dizajnu oblačil temveč tudi v celotnem stylingu. Barve in njihova usklajenost pa je tista, ki doda še piko na i. Kolekcija je tudi tokrat izredno dekliška, nežna in celo romantična. V mislih prikliče pomlad, le nekaj kosov sposojenih iz moške garderobe nam da vedeti, da bo kolekcija pravzaprav na prodajnih policah prihodnjo jesen.

Gucci

Frida Giannini se drži svoje estetike, česar ji prav nihče ne more zameriti. Ponovno je namreč predstavila močno kolekcijo z ostrimi videzi. Gucci ženska ni nič manj kot famme fatale. Obožuje črno in mistične temne odtenke, kot sta bordo in škrlatna. Pod minimalističen plašč obleče usnjen top, se spogleduje z baročnim dekorjem, obožuje ozko krojene hlače in krila, ne boji se pokazati svojih atributov in dekadentnih noči kjer te čare spusti na prostost.

Katja Kozlevčar

Slike: style.com

admin