MODNO SPREHAJALIŠČE – MILANO FASHION WEEK No.2

Preden se lotimo še zadnje etape modnega meseca, še enkrat poglejmo na piste Milana. Te so poleg že obveznega minimalizma, ki je tokrat ostal nekoliko spregledan, nudile sprehajališče predvsem vintage inspiriranim kolekcijam, etno plemenom, škotskim aristokratinjam in modernim razbojnicam. Nekoliko razdvojene nas je pustila le Prada, ki je svoje dekle zavila v otožnost.

Moschino

Tokratna zgodba Moschina je postavljena na prečudovito Škotsko. Njihova dekleta so bila zavita v tradicionalne karo vzorce, njihove oprave pa so jih postavile naravnost med škotsko aristokracijo. Tam seveda ne gre niti brez arogantnega pola in obvezne uniformiranosti. Čeprav izredno ženstvena, z mnogimi volančki, zlatimi dodatki in našitki, kolekcija vsebuje tudi nekaj obveznih moških videzov v črtastih oblekah, ne gre pa niti brez metuljčka. Trend se vsekakor  nadaljuje.

 

 Dsquared2

Tako kot mnogi drugi sta tudi Dan in Dean Caten podlegla inspiraciji težko pričakovanega filma »The Great Gatsby«, ki se odvija v dekadentnih 20-letih prejšnjega stoletja.  Ohlapne obleke polne perja in bleščic tekmujejo z gangstersko opravo ter kosi, ki se bolj kot z 20-imi spogledujejo z obdobjem 30-ih let. Ohlapne »Charlestone« linije tako zamenjajo ozka krila, poudarjen je pas, k plaščem in suknjičem z dvorednim zapenjanjem pa obvezno sodi klobuk.  Kolekcija zaživi predvsem v detajlih, kot so velik in bogat nakit, usnjene rokavice, broške, žepni robčki, krzneni šali, metuljčki in držalo za cigatero.

 Prada

Nedvomno vsako sezono gojimo velika pričakovanja za eno največjih modnih hiš Prado. Po zadnjih nekaj kolekcijah, ki so pustile izreden pečat je tokratna predstavitev nekoliko razočarala.  Morda je razočaranje premočno čustvo a gotovo ni tako prodorna kot smo je vajeni. V bistvu zelo preprosta kolekcija v kateri je čutiti nekaj depresije in razkritosti, če  ne ravno razuzdanosti. Modeli so enkrat vojaško strogi, set drugič povsem neurejeni. Kolekcijo rešujejo barve, kockasti vzorci ter krzno. Običajno precej razkošna Prada je posvojila estetiko delavskega sloja. Morda se tu skriva globje sporočilo, ki ga je Miuccia spretno vkomponirala med bleščice in zlato obarvano usnje.

 

Roberto Cavalli

Robertovi modeli vedno izgledajo kot da bi pripadali ravnokar odkritemu modnemu plemenu. Kolekcije so vedno polne etno pridiha, ki pa nikoli ni prav zares očiten. Hkrati niso nikoli bohemske, ravno obratno – delujejo zelo premišljeno in luksuzno. Tokratno pleme živi v osrčju temačne gotske pokrajine, obdaja se z razkošjem rokokoja, navdihuje nad gospodkimi silhuetami in slavi veličastno žensko telo.

 

Gianfranco Ferré

Nekaj zelo Heider Ackermannskega je v stiliranju Ferréjeve kolekcije in verjento ni potrebno zgubljati o tem kako zelo obožujemo njegove draperije, prepletanja in zlaganje oblačil. Ko odštejemo stiliranje pravzaprav dobimo izredno močne in čudovite kose. Veliko je nenavadnih volumnov in asimetrije, igra skrij  – odkrij pa deluje izredno čutno. Trdoto nekaterih oblik in materijalov omehčata svila in efekt plapolanja materialov. Priznam, da že razmišljam o xxl pasu, ki ga spretno zavijem v zanko.

 

Giorgio Armani

Eden najbolj produktivnih to sezono je bil gotovo gospod Armani, kultni oblikovalec je namreč na pisto poslal kar 84 različnih videzov. Ti imajo močan vintage pridih in so izredno damski tudi rakrat ko so razkrita ramena ali dekolte. Estetika močno spominja na zgodnje kolekcije še ene oblikovalske ikone Coco Chanel. Tako nekako bi namreč izgledala njena oblačila, če bi jih prenesli v sedanji čas.

Katja Kozlevčar

Slike: style.com

admin