MOŠKA MÓDA

nav. mn., biol. spolna žleza, ki proizvaja semenčice, moška spolna žleza (SSKJ)

Je že tako, da so tedni moške mode ponavadi manj opazni kot tisti, na katerih predstavljajo novitete v ženskem modnem svetu. A tokratni tedni moške mode so nam končno postregli z malo revolucijo, katera je vredna opazke. In preden vam slovenski škilasti modni uredniki predstavijo izmišljene modne trende za moške, katerih ne bomo nikoli videli stopati po slovenskih ulicah, vam zaupam, kaj je novega na tem življenjsko pomembnem področju.

Očitna svetovna kriza in porazno stanje v ekonomiji so končno pripeljali oblikovalce do novega, svežega pristopa k modnemu oblikovanju (tudi) za moške. Je že res, da nas posiljujejo z raznimi “comebacki” in da je trenutno “in auge” vse, kar je povezano z zgodnjimi 90 leti prejšnjega stoletja, a vendarle se je na newyorških, londonskih, milanskih in pariških modnih brveh končno opazil nov, inteligenten trend. Lahko se oblečete kot David iz serije Beverly Hills 90210 ali kot Princ iz BelAira, obvezne so široooke hlače in glooomazna obutev. Lahko se tudi vrnete v 70 leta in izbirate med psihadeličnimi vzorci in nekompatibilnimi kombinacijami.

A vendarle je najpomemnejši trend to, da morate izgledati tako, kot da stvari, katere nosite niso vaše. Plašč si sposodite od ekscentrične tete, bluzo od stare mame, hlače od pol metra manjšega in 30 kg težjega očeta in aktovko od strica notarja. Nič več hlastanja za novim, kompulsivnega nakupovanja in slepega zapravljanja. Novi look si lahko sami ustvarite na lokalnem Karitasu ali Rdečemu Križu. Štrikani puloverji in šali, žametne prekratke hlače, srajca iz srednje šole (obvezno ven iz hlač in ravno krojena spodaj!), ženski foulard in nekaj dodatkov in že ste lahko modni moški zimske sezone 2015-2016. Pomembno je, da je vsak kos ravno prav neprimeren vaši postavi in konfekcijski številki. Prekratek, prevelik, premajhen, preširok, preozek … In ne pozabite na puli, barven po možnosti, nosite ga pod srajco ali pod brezrokavnik.

gucci-voom

Po trgovinah greste lahko samo še v lov za dobrimi čevlji, barvnimi nogavicami in sončnimi očali, vse ostalo že imate na dometu roke. Se spomnite pletenih puloverjev, katere so prodajale fenomenalne bosanske pletilje v ranjki Jugoslaviji? No … to je najbolj vroč kos naslednje sezone. Za ženske in za moške. Ker so meje med ženskim in moškim v modi sedaj popolnoma izbrisane …

Boginja svetovne inteligentne mode Miuccia Prada je tako prvič predstavila moško kolekcijo, katera je popolnoma unisex in nosljiva tako za ženske kot za moške. Iz njej tako ljubega in prepoznavnega črnega najlona je ustvarila brezčasne kose, kateri izgledajo enako močno tako na fantih kot na puncah. In modna hiša Gucci, katera je dala brco v tonificirano zadnjo plat kreativni direktorici Fridi Giannini in z novo ekipo pripravila revolucionarno modno revijo s popolnoma novimi kosi oblačil in obutve v samo 5 dneh!?!? Po njihovi modni pisti so se sprehodili fantje v svilenih bluzah s pentljami in punce v fantovskih kompletih. V mokasinih s krzneno podlogo so se efebični fantje pokazali v novi, boemski luči. Za največji (skrbno premišljen) škandal pa je poskrbel Rick Owens, kateri je na pisto poslal mladeniče, katerim so izpod dolgih oblek štrleli mlahavi lulčki. Provokacija? Umetnost? Ali pa samo nazoren prikaz tega, da je v današnjih časih za pravo modo potrebno imeti … jajca?

rick-owens-voom

In ta sveži veter je zapihal skoraj po vseh predstavljenih moških revijah. Pariz je postregel z nekaj zanimivimi zgodbami in revijo Comme Des Garcons je bilo res užitek spremljati. Vsi oblikovalci so ponudili nekaj novosti, nekaj vpletanja ženske garderobe v moški svet, krila in srajčne obleke … Razen nekaj starih mačkov, kateri se držijo svojega stila kot pijanec plota. Dolce & Gabbana že nekaj sezon predstavljata enake kose na svojih revijah. Letos sta svojo zgodbo začinila z neumnimi najstniskimi napisi in fotografijami “prave družine” … Zeh
Revolucija? Konec divjega shoppinga, vidnih blagovnih znamk in izmišljenih trendov? Ali pa samo vpitje na pomoč v moškem modnem svetu, kateri najbolj občuti udarec svetovne krize.

Tomi Vugrinec

prada-voom Comme-Des-Garcons-voom

Fotografije: Style.com

admin