MOŽNOST IZBIRE

Pred prazničnim časom smo potrošniki postavljeni pred ogromno možnosti, med katerimi smo prisiljeni izbirati. Je bil praznični čas, obdobje obdarovanj in nore potrošniške mrzlice, ki nas sili v neustavljivo trošenje in dirko v iskanju daril za ljudi, ki so nam blizu? Pozabljamo, da poanta praznikov ni v materialnem svetu temveč je pomembna na simbolni ravni, kot možnost izmenjave energije, ljubezni, druženja, dajanja in prejemanja.

Ljudje imamo vedno možnost izbire, v vsaki situaciji smo postavljeni v dilemo, za katero stvar se odločiti ali katera rešitev bi nam prinesla olajšanje, dosti krat nam frustracije povzroča prav prevelika izbira vseh možnih opcij in kar ne moremo, ne znamo se odločiti, kaj je tisto pravo za nas. Sedaj ne pišem več o neracionalnem kupovanju in trošenju, temveč ciljam bolj na naše notranje želje, potrebe in kar je nam pomembnega.

Najtežja je situacija, v kateri smo čustveno vpleteni, kjer nam srček dopoveduje nekaj, um nam ukazuje popolnoma drugo, da bi ustregli obema je skoraj nemogoče. Ta otežkočena izbira je vir velikih notranjih nezadovoljstev, tesnoba nas preplavlja, nič nam ni pogodu in počutimo se prazne, nemočne.

V točno tovrstnih primerih nam prav pride naše samozavedanje, kdo smo, kaj si želimo od življenja in kaj je tista naša gonilna sila, ki nas vodi po poti uresničitve naših želja in vizij. Namreč, ko stojimo pred veliko izbiro in je opcij cel kup, poslušajmo naš notranji glasek, ali če želite, naše intuicijo, ki nam bo sporočila, kaj je v tistem trenutku za nas najboljše. Kot bitja razuma zelo pogosto utišamo ali preslišimo ta notranji glas, ki bi nas pravilno usmeril, a kaj ko trenutna izbira morebiti ni po naši trenutni želji ali se nam zdi, da je intuicija izgubila smisel, saj od nas želi, da izberemo tisto pot, ki se nam zdi najmanj privlačna.

A kaj, ko se vedno znova potrjuje, da ima življenje in njegova premica za nas vedno določene naloge, ki jih moramo na naši poti prehoditi in jih rešiti, da potem slej kot prej dobimo nagrado, ki smo si jo želeli, pa nismo vedeli kako do nje. Tudi zato je zelo pomembno, da se zavedamo, da imamo vedno možnost izbire, četudi se dosti krat ne zdi, da je to možno. Če verjamete vase in veste, kaj je tisto, kar vas bo osrečilo, potem se boste vedeli tudi ustrezno odločiti.

Ali kot je rekla Dorothy v čarovniku iz Oza, da je med tremi rumenimi opečnatimi potmi treba izbrati le eno, za katero pa ne vemo, kam nas bo popeljala, a če smo zaupali svoji odločitvi / intuiciji, nismo zgrešili in to je poanta izbire.

 

 

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica. Če bi radi kaj vprašali, lahko svoja vprašanja pošljete na: info@svetovalnica.si. Avtorica prispevka je socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, predhodno naročanje na tel.št. 031 44 86 90.

M. K. P.

admin