NAJBOLJ OBREKOVANI IZ PARIZA – PARIS FASHION WEEK No.3

Težko je izbirati med vsem, kar smo lahko občudovali v zadnjih vzdihljajih pariškega tedna mode. Na naš radar so se uvrstile predvsem modne hiše z dolgoletno tradicijo ter tisti, ki so bili v teh dneh najbolj obrekovani. Nekateri so poskrbeli za »vau« efekt, drugi za povzdigovanje obrvi.

Chanel

Chanelove modne revije vedno pritegnejo pozornost, saj poleg poželjive mode vedno ponudijo tudi izredno vizualno izkušnjo, ki se že tradicionalno odvija v palači Grand Palais. Tokrat je Karl na sredino piste postavil ogromen črn globus okrog katerega so krožile njegove muze. Kolekcija je precej “darkerska”, z občasnimi presledki v živo modri. Prevladujejo plaščki in kostimi iz tvida in volne, preverjena klasika z nekaj modernega krojenja, ki spominja na futuristične uniforme, škornji čez kolena in puhasta pokrivala. Preverjeno, nosiljo in udarno.

Stella McCartney

Stella vedno postavlja inteligenco na prvo mesto, seksapil na katerega običajno stavijo oblikovalci pa je zelo subtilen. Jesenska kolekcija se zoped igra igro med dvema spoloma. Oblačila so po krojenju včasih zelo stroga in moška, včasih nekoliko bolj mehka in ženstvena. Ostre linije suknjičev tako zamenjajo mehki volneni plašči, klasično malo črno pa široke hlače in volančki.

Alexander McQueen

Tudi po odhodu velikega genija se zgodba znamke Alexander McQueen več kot uspešno nadaljuje. Sarah Burton je inspiracijo za tokratno kolekcijo našla v srednjeveških bojevnicah s sabljo in razmerjem med angeli in demoni.  Silhueto oblikujeta dekoriran korzet ter polno krilo, na kraljeve uniforme pa spomni visok ovratnik.  Bogastvo oblačil doseže tisoče detajlov, perje in naglavni nakit.

Louis Vuitton

Modeli, med katerimi je največ pozornosti izmaknila Kate Moss, so se pisti na Louis Vuitton pravzaprav sprehajali, kot da bi jih sredi noči nosila luna. Oblečeni v kombineže, kostime brez spodnjega dela, spalne halje in spodnje perilo v kombinaciji z velikim plaščem. Morda nam je Marc Jacobs potihem želel namigniti, da bi lahko vročico naših spalnic preselili tudi na ulico.

Givenchy

Modna hiša, ki mnogokrat orje ledino, ko govorimo o postavljanju trendov ter odkrivanju novih oblik in silhuet, je tokrat pustila mešane občutke. Za nekatere ganijalna, za druge povsem nenavdušujoča predstavljena kolekcija, je povsem zmešana tudi kar se tiče motivov, vzorcev in stylinga. Nekaj kar gotovo še nikjer nismo videli so kosi zapeti v pasu – oblačilo, ki ni ne pas ne jakna. Nekaj inovativnosti je Ricardo Tisci nedvomno pokazal, če drugega ne, lahko jeseni pričakujemo poplavo bambi motivov.

Miu Miu

Tudi pri Miu Miu so podlegli trendu poudarjenih ramen. Ti so vkomponirani v vintage silhuete z poudarjenim pasom in boki.  Odkrivanje ženskih čarov na Miu Miu način torej.  Dolgi plaščki, večinoma v črni in temno modri, so stilirani z črtastimi nogavicami in pikčastimi rutami. Deluje zelo starinsko, pa vendar je na drobnih detajlih opaziti sledi današnjega časa.

Sain Laurent

Največ prahu je na pariškem tednu mode gotovo povzdignil Hedi Slimane z svojo drugo ready-to-wear linijo za to modno hišo. Že z direkcijo, da se spremeni ime znamke, je bilo jasno, da sledijo velike spremembe, toda presenečenje je vseeno sledilo.  V kolekciji za prihajajočo jesen namreč ni čutiti niti kančka elegance in glamurja po kateri je slovil veliki modni oblikovalec Yves saint Laurent. Oblačila so sicer res mladostna, toda stil v katerem je čutiti grunge in rock prizvoke, je daleč od sofisticiranosti.

Valentin Yudashkin

Ruski oblikovalec, ki je znan predvsem po čudovitih Haute Couture kolekcijah, je nekaj tega prestiža vnesel tudi v tokratno pret-a-porter kolekcijo. Njegove manekenke so se take prelevile v prave snežne kraljice. V oblačilih je posebna lahkotnost, mehkoba materialov in kanček čarobnosti, ki poskrbi za »vau« efekt.

Katja Kozlevčar

Fotografije: style.com

admin