NINA ŠUŠNJARA: “NI VSE TAKO, KOT SE ZDI NA PRVI POGLED”

Kontrasti, nasprotja in navdih iz 70ih let so tiste lastnosti, ki definirajo kreacije priznane slovenske modne oblikovalke Nine Šušnjara. Lahko so elegantne, nosljive, ženstvene, včasih dramatične, umirjene a nikoli tihe in vedno s pridihom odločnega. Tokrat nam je v VOOM intervjuju predstavila svojo svežo kolekcijo Iluzia, njen življenjski slog ter velike projekte v bližnji prihodnosti. Mlada oblikovalka se namreč ne posveča zgolj modnemu oblikovanju, med drugim je postala žirantka v projektu, kjer podpirajo mlade, obetavne ustvarjalce.

Kmalu boš na trg lansirala novo kolekcijo oblačil. Kaj nam lahko zaupaš o njej?

Pripravljam novo kolekcijo, ki se imenuje Iluzia. Glavno sporočilo kolekcije je predvsem dejstvo, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Novost mojega kreiranja pa je ta, da sem prvič oblikovala modni dodatek, ki ga do zdaj še nisem imela v svojih kolekcijah.

Nina o svoji novi kolekciji Iluzia: “Nekoč je živela ulica in živel je glamur … na ulici. Ničesar ni bilo preveč in ničesar premalo. Hodili so v ritmu domišljije in iluzije. Na trdnih tleh, a se je zdelo, da lebdijo. V jutra so se budili ob zvokih glasbe, še vedno zaviti v stare kovine ali bleščeče sivo. Nekoč je Iluzia živela povsod in vsak trenutek.

In vedno hitreje diha tudi danes …

Z novim temperamentom, bolj drznim korakom in bolj zrelim pogledom.”

 Nina Šušnjara

Odkod prihaja inspiracija za tvoje oblikovanje?

To je zares odvisno od trenutka. Moram pa biti nekako notranje zadovoljna. Če sem srečna, je še toliko bolje. Kot sem omenila prej, pa na splošno inspiracijo črpam iz 70ih let in na ulicah New Yorka, kamor poskušam iti čimbolj pogosto.

Kako ustvarjaš? Imaš kakšen ritual, ki ga lahko poimenuješ “Nina Šušnjara style?”

Seveda! V ta ritual spadajo udobna trenirka, veliko kave, glasna glasba, ki me trenutno inspirira, ogromno materialov, skic in zmečkanih papirjev (smeh).

Pravo krzno da ali ne?

Sem kar za umetno, ker je pravo preveč “freaky” (smeh).

Kaj oziroma koga v tujini ne pozabiš spremljati?

Spremljam Fashion Week-e, a nikoli v procesu ustvarjanja. Preveč lahko padeš pod vpliv ali pa dobiš manjvrednostni kompleks, ko vidiš velike umetnike kot je bil Alexander McQueen, kako perfektno “slikajo” svoje umetnine.

V Sloveniji oblačiš tudi znane osebnosti. Je kdo, ki ga še nisi oblekla, pa bi ga rada? Kateri oziroma katera pa je ta v tujini?

Hmmm … V Sloveniji sem jih oblekla že kar nekaj, tako da sem potešila to željo. V tujini pa si želim, da bi mojo kreacijo oblekla kakšna uspešna modna urednica, kot so Kate Lanphear, Christine Centenera, Miroslava Duma, itd.

Če pride v tvoj studio zvezda, ki želi nositi tvoje kreacije, tebi pa njen slog prezentiranja ni všeč, kako izpelješ situacijo?

Ponavadi poskusim to čimprej razjasniti. Razložim, da se mi bo morala prepustiti in mi zaupati. Tista, ki je tega sposobna, tudi uspešno osvoji nov modni slog. Ostale pa žal ne.

Kakšen pomen pripisuješ izobrazbi na področju, kjer delaš?

Definitivno znanje in izkušnje nikoli niso odveč. Na ta način rastemo in se razvijamo.

Ime Nina Šušnjara se je pojavilo iz nenada, v velikem slogu in ni nas razočaralo. Kdo je kriv za to?


Projekt prve kolekcije Retrospektiva, je nastal predvsem s pomočjo izjemne ekipe, ki je verjela vame in pa družina, ki mi je brezpogojno stala ob strani. Na tem področju sem pred tem projektom delala kar nekaj časa, ampak se nisem bila dovolj suverena za lansiranje samostojne kolekcije. Ko je ta želja v meni dozorela, sem bila neustavljiva. Vedno delam po občutku in takrat sem enostavno vedela, da delam prav.

Sama raje vidim kreacije na bolj ženstvenih modelih, ki lahko ta “edge” nadoknadijo s karakterjem, zanimivim in drugačnim obrazom, barvo las, hojo, ipd.

Kaj poleg zadnje kolekcije še pripravljaš v bližnji prihodnosti?

Trenutno sodelujem na Micra Attitude projektu, kjer lahko sodelujoče z malo kreative pridejo do modne Micra Box nagrade, ki vsebuje moje kreacije. Poleg tega sodelujem pri natečaju KD skladov  “Vse je mogoče”, kjer bom, s pomočjo ostalih žirantov, podarila nekomu 10.000 evrov za uresničitev sanj. Enostavno enkratno! Vem, da bi meni prav prišel ta denar, še posebej na začetku mojega ustvarjanja. Izpostavila pa bi še delavnice, ki jih prirejava skupaj s sestro, kjer se z udeleženkami predvsem sproščeno pogovarjamo o modnem stilu, ličenju in kako to dvoje udejanjiti. Jaz pomagam vsaki posameznici do njenega novega in osveženega osebnega stila, Maja pa jih nauči ličenja in ne malo lepotnih trikov, ki so res dobrodošli pri nas, normalnih in neretuširanih ženskah.

workshop Nina & Maja


Kaj ti pomeni predstaviti se na slovenskem tednu mode?


Predstavitev na kateremkoli tednu mode, predstavlja nam oblikovalcem predvsem poslovno priložnost. In dokler v prvih vrstah ne sedijo kupci (modne hiše, butiki, ipd.), ki odkupijo kolekcijo tudi v večjem številu, predstvlja Fashion Week meni osebno le nek “show” program za modne navdušence, ki mene stane tudi par deset tisoč evrov. Letos sem tudi sama povabila kupce iz tujine, ker jih v Sloveniji žal ni. Zato upajmo na najbolše (smeh).

Tvoj nepogrešljivi dekor v hiši je?

Pohištvo iz pleksi stekla, pohištvo iz ogledal in belina.

Imaš rada spontanost? Katera je najbolj spontana stvar, ki si jo kadarkoli naredila?


Ljubim spontanost. Kadar je le priložnost ušpičim kaj v tem stilu (smeh).

Katerega tedna mode v tujini bi se kot oblikovalka rada udeležila in zakaj?

To bo zagotovo teden mode v New Yorku. Tam najdemo perfektno mešanico stilov in kultur in to je tisto, kar me vleče v New York na splošno, ne samo na teden mode.

Tvoj moto.


Veliko se izražam v angleščini, ker se mi zdi, da v modnem svetu velikokrat ne najdem pravega izraza za določen občutek, besedo, itd. Zato upam, da ne zameriš, saj bom tudi svoj moto delila v angleškem jeziku :

Fashion is often mistaken for something unreachable and incomprehensible. And in many cases designers that are creating fashion, want to be just that.

I believe that !

Design and Fashion are like dreams. And why would anyone try and take dreams away from people?

Najljubša manekenka.


Veliko jih je … Iris Strubegger, Cara Delevingne, Jessica Stam, Coco Rocha … Se mi pa zdi, da bi pri svojih 50ih še vedno pometla s konkurenco edinstvena Kate Moss.

Hišni ljubljenček da ali ne? 


Daaaa! Kar 17 let sem imela psa in to je nekaj, kar razume samo nekdo, ki je živel s psom toliko časa. Dobila sem ga, ko sem bila stara 6 let in se praktično ne spomnim življenja pred njim. Bil je vse prej kot le hišni ljubljenček. Prej bi rekla, da je bil kot moj bratec. Definitvno bitje z dušo in občutki.

Nina Šušnjara

Znaš kuhati? Katera je tvoja specialiteta?

Zelo rada kuham in razvajam svoje bližnje. Moja specialiteta je predjed in sicer pečeno zelje na maslu z rdečim in zelenim čilijem, postreženo na orehovem kruhu z naribanim parmezanom. Trenutno aktualna jed, ki jo tudi priporočam pa so popečeni jurčki, ki jih postrežemo na rezini večjega pečenega krompirja z svežim rožmarinom in grobo soljo. Vse skupaj na koncu prelijemo z medom s tartufi. Mnjaaami!

Rada oblačiš svojega partnerja oziroma sodeluješ pri izbiri sloga in oblačil zanj?

Moram pohvaliti okus mojega partnerja in ga zato ne oblačim. Malo sem mu pomagala in mu odprla oči glede določenih stvari, da si sedaj več upa na tisti sproščen način. Usmerila sem ga na pot, kjer trenutno sam raziskuje in se tovrstno izraža. Sem zelo ponosna nanj (smeh).

Se ti zdi, da obleka naredi človeka?


Ne bi rekla, da naredi človeka, pove pa veliko o človekovem počutju, odnosu do mode … Tako vam oblačilo lahko poleg izražanja služi tudi kot odličen način neverbalne komunikacije. Na primer sončna očala bodo vedno tisti popoln »do not disturb sign«.

 

Fotografije: Klemen Razinger

Simon Cirkulan

admin