NOVE KLASIKE NA OBZORJU

Vsako desetletje nam v modi prinese nove modele oblačil in dodatkov. Določeni, čeprav lepi, so obsojeni na takojšnjo pozabo, določeni pa dobijo to čast, da vsaj še za kakšno desetletje krasijo naše omare in se pojavljajo v naših opravah. Nekateri, tisti zelo redki, celo dobijo ime klasika in se v modni svet ustalijo “za vedno”. V temu prispevku smo vam pripravili izbor modelov oblačil in dodatkov, ki nam jih je prinesla moda v zadnjem času in se je v zadnjih treh letih njihova uporaba toliko uveljavila, da bodo po naših predvidevanjih ostali v naših opravah še vsaj do konca tega destletja.

Potiskane hlače v različnih barvah – seveda smo potiskane hlače poznali tudi prej, niso nekaj novega, a so šele v zadnjih par letih postale zares popularne. Še posebej kosi iz raznobarvnih vzorcev, ki jih pred par leti še ni bilo v tolikšnem razmahu, sedaj pa so v naših opravah že skoraj običajne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Čevlje s polno peto je daljnega leta 1936 ustvaril oblikovalec Salvatore Ferragamo in od takrat kar prihajajo in odhajajo iz naših oprav. A čeprav smo vajeni nihanja njihovega obstoja v modi, se zadnjih nekaj let kar držijo in verjamemo, da se bodo še vsaj do konca tega desetletja.

     

 

Maksi krilo – ženstveno, romantično, “edgy”, praktično in še marsikateri drugi pozitiven pridevnik bi lahko dali temu našemu krilu, ki ga imamo vse tako rade. Torej, le kako bo odšlo v modno pozabo? Naša napoved je, da ne bo.

 

 

                                                                                                                                                                                            V današnjih časih, ko smo vajeni, da nič ni za vedno in smo preobremenjeni s stalnimi spremembami, ki pridejo do živega še tistim najbolj fleksibilnim, se ljudje vse bolj vračamo v varno zavetje tradicionalnega. Pa naj bodo to vzorci, videz materialov ali kroji, tradicija postaja v modi vedno bolj pomembna. Trend, ki ne bo izginil iz našega živeljenja, lahko ga pričakujemo samo vedno več.

  

Prevelika oblačila so trend, ki je prišel kot proti-reakcija oprijetim oblačilom, katerih dimenzije so postajale že tako minimalistične, da je vse skupaj mejilo že na vulgarnem. No, sedaj imamo kot odgovor nekaj udobnega, spodobnega in kar je še najbolje, veliko bolj estetskega.

  

Krajše spredaj, daljše zadaj – načelo oblačenja Gabrielle Chanel, ki je že uvedla marsikatero klasiko, kot je suknjič iz tvida in mala črna obleka seveda. V zadnjih parih letih gledamo še eno njenih načel, kako se spreminja v modno klasiko in postaja vedno bolj pomembno v naših opravah. Zakaj? Odgovor je enostaven. Oblačilo, ki je spredaj krajše kot zadaj, ustvari vitkejšo postavo.

   

Minimalistična oblika v tisoč in eni izvedbi. Da. Govorimo o ploskovitih torbicah, ki so svet dobesedno “okužile”. Do te mere so se uveljavile verjetno zaradi svoje vsestranskosti in tudi zaradi dejstva, da na svetu obstaja več različic te torbice, kot je ljudi. Prav iz tega razloga pa so tako uporabne in primerne ne le za različne priložnosti, temveč tudi za različne stile oblačenja.

Fotografije: Imaxtree

Maja Milovanović

admin