ODDIH V PRIOBALNEM AVSTRALSKEM DOMU

Skupina avstralskih arhitektov Maddison je starinski objekt iz leta 1960 dopolnila s sodobnim prizidkom iz lesa in litega betona. Stavba, vgrajena v pobočje priobalnih gozdov avstralskega predmestja Moonah, se vizualno razlikuje od stare zgradbe, vendar pa se odlično spaja s karakteristiko pokrajine, tako pobočjem kot lokalnim rastlinjem.

Počitniška hiša se razprostira kar na 110 kvadratnih metrih, na novo zgrajeni podaljšek pa je namenjen gostom. V njej najdete prav vse za kvalitetno bivanje in nepozabno preživljanje počitnic v naravi; spalnico z lastno kopalnico, dnevni prostor, kuhinjo, delavno sobo ter zunanjo teraso.

Maddison-Architects

Hiša je svetla in prostorna, razdeljena na več ravni.  Kompaktna in vizualno osupljiva stavba je bila zasnovana tako, da se čim bolj sklada z okoljem in kljubuje strmemu pobočju. Da se poudari občutek varnosti, je del stavbe, grajen iz monolitnega betona, ugreznjen v podlago.Eko občutek dodajo še avtohtone rastline in zbiranje deževnice s strehe za uporabo na vrtu.

Odličen primer trajnostne gradnje in ekološke usmerjenosti lahko postane dobra praksa v slovenskem okolju. Slovenija namreč velja za izredno hribovito deželo.

Maddison-Architects-1 Maddison-Architects-4Maddison-Architects-7 Maddison-Architects-6 Maddison-Architects-5 Maddison-Architects-3

Fotografije: Maddison Architects

admin