PARIS FASHION WEEK 2013 No.2

V modi se vse večkrat brišejo meje med umetnostjo in uporabnostjo, kar je moč opaziti tudi na pistah Pariza, ki ni vedno predan le klasični eleganci. Kolekcije uveljavljenih modnih hiš, ki večinoma stavijo na preverjene formule, prestrežejo znamke in oblikovalci , ki si upajo tvegati in ki pravzaprav oblikujejo modno prihodnost.

Christian Dior

Raf Simons, ki je za Dior debitiral pred dvemi meseci na tednu mode Haute Couture, brez velikih presenečenj pelje svojo zgodbo naprej. Dama, kot jo vidi Raf, je vedno elegantna in celo klasična. Sklicuje se na estetiko zlatega obdobja Diorja, ponosno nosi rdečo šminko in ima izreden okus za umetnost. Njeno nonšalantnost razbijejo le občasni skoki čez plot, v obdobje pop arta.

Acne Studios

Znamka se je iz svojega londonskega štaba tokrat preselila na piste Pariza in za prihodnjo jesen napovedala ohlapne linije z izredno poudarjenimi silhuetami. Od videnega so posebno pozornost pritegnile predvsem nenavadne hlače. Nosile se bodo široke hlače z zavihanim usnjenim robom, hlače z izrezanimi liki, ki rišejo vzorce ter takšne s krilatimi dodatki. Acne dekle si definitivno upa tvegati.

Comme des Garcons

Kako iz prežvečene teme narediti nekaj novega, so se spraševali pri Comme des Garcons. Rei Kawakubo je klasično moško obleko avantgartno predelala v eksplozijo barv, vzorcev in materialov. Svoje mesto v kolekciji so dobili tudi vse bolj popularni balonasti rokavi, a v povsem drugačni interpretaciji. Pravzaprav gre v vsem skupaj za abstraktno umetnost, ki jo narekuje moda.

Lanvin

Alber Elbaz se je s tokratno kolekcijo sprehajal po modnih obdobjih ter raziskoval različne motive, predvsem iz živalskega sveta. Navdihovala so ga dvajseta leta in silhuete 50-ih, vojaške uniforme, rožasti potiski ter razno razne žuželke, ki se pojavijo kot vzorci in dodatki na oblačilih. Skupek vsega je sofisticirana kolekcija, ki pa dopušča nekoliko več svobode kot smo to vajeni pri Lanvinu.

Maison Martin Margiela

Zdi se, kot da imajo glavno besedo v kolekciji Maison Martin Margiele rokavi. Ti so tako pretirani, da jih ne moremo prezreti. Pravzaprav so dekorativni dodatek k sicerjšnji preprostosti (kolikor je to pri MMM sploh mogoče) in značilnem krojenju. Črno bela oblačila oživijo z nekaj potezami barvnega čopiča ter kolaži napisov.

Kenzo

Prvič in hkrati zadnjič je bil zgodovinski interier veleblagovnice La Samaritaine prizorišče modne revije. Ta čast je pripadla Kenzu, ki je svojo kolekcijo povsem uskladil z art dekojevsko kuliso. Vzorci z oblačil so se svetili v zlato rumeni in se lepo podali turkizno zelenim stebrom stavbe. Komplementarne so bile tudi oblike, spodaj večinoma oprijete, zgoraj pa, že skoraj zapovedano za prihodnjo sezono, balonasti.

Haider Ackermann

Osebno eden najbolj priljubljenih oblikovalcev, ki na svojih pistah redno sprehaja tudi slovensko manekenko Tamaro Petrič, ni razočaral niti tokrat. Tema jeseni je nekoliko vojaško nastrojena, a hkrati polna »prevelikih« oblačil, ki se mehko gubajo in ustvarjajo ravno nasprotni učinek od stroge urejenosti. Haider res nikoli ni urejen, prej bi lahko rekli, da je razbojniški in nepreviden. Modeli vedno izgledajo, kot da si niso imeli časa do konca zapeti srajce in zavezati čevljev.

Rick Owens

Še eden v vrsti belgijskih genijalcev. Rick Owens morda res ni ponovil uspeha iz sezone jesen/zima 2010, ko so zvezdnice in modne privrženke dobesedno obsedle njegove jakne z visokim ovratnikom, toda ostaja zvest svoji estetiki, v okviru katere vedno odkrije kaj novega. Za prihodnjo jesen bodo to opazni šivi in prepletanje, azijski pridih, kvadrataste oblike, veliko plastenja, ramenski šali in plašči do tal.

Katja Kozlevčar

Fotografije: style.com

admin