PHILIPS FASHION WEEK POMLAD/POLETJE 2013 – DRUGA REVIJA TRETJEGA DNE

Tako se je zaključil tretji Philipsov fashion week. Med oblikovalci, ki jih bomo pomnili po unikatnosti in dovršenosti oblačil, so vsekakor Nelizabeta, Nioka, Nena Florjančič, Dajana Ljubičič, Anđela Lukanović. Uredništvu VOOM pa so bili najbolj všeč Akultura, Alice Bossman, Eric Matyash ter Ivan Rocco. Videti je, da se slovenska moda razvija v pravi smeri, potrebno pa je seveda še veliko vlagati v razvoj samega dojemanja mode pri nas in želje po unikatnosti ter spoštovanju “made in Slovenia” izdelkov. Vidimo se na naslednjem slovenskem tednu mode, za konec pa vam predstavljamo še oblikovalce zadnje modne revije Philips fashion weeka pomlad/poletje 2013.

JSP

JSP sta ustvarili futuristično kolekcijo, ki spominja na Indijanke, ki so se s pomočjo časovnega stroja preselile v daljno prihodnost in iz modernih oblačil ustvarile oblike vajene iz preteklosti. Kolekcijo je bila športno elegantna in primerna za različne priložnosti. Najbolj so nam bili všeč kosi, ki so bili narejeni iz mrežastega materijala in podloge, ki se je videla skozenj, kar je ustvarilo poseben učinek strukture materijala. Celotno kolekcijo so dopolnili zlati dodatki, ki so spominjali na obliko bizonove lobanje

PFW-5

Marta Vodeb

Kolekcija Marte Vodeb je bila lepa, a je žal nismo popolnoma razumeli. Obleke in kostimi, ki so bili sicer zelo dobro tehnično izvedeni so žal izgledali rahlo zastareli. Oblikovalkin navdih naj bi bila ženska, ki je popotnica in zajema življenje z veliko žlico, a nas je kolekcija in celotno vzdušje, ki ga je ustvarila pesem Dekle iz zlate ladjice žal bolj spominjalo na pretekle čase in prejšnji sistem v katerem smo živeli.

PFW-4

Zoran Garevski

Garevski je predstavil kolekcijo klasičnih moških in ženskih oblačil s pridihom športnega. Oblačila so primerna za različne priložnosti. Všeč sta nam bili moška in ženska obleka baby blue barve ter drapiranje in asimetrija na ženskih oblačilih.

PFW-3

Natasa Hrupic

Ustvariti minimalistična in prefinjena oblačila s tako zapletenimi in dodelanimi detajli ni enostavno, a Nataši je uspelo do popolnosti. Oblikovalka je predstavila kolekcijo oblačil čistih linij in arhitekturnih oblik, ki se razvijejo v razigrane pliseje in lahkotne valujoče oblike. Kontrast klasičnega in modernega se ujameta v harmonijo, katere piko na i ustvarijo unikatni kosi nakita Petre Bole. Kolekcija je bila vsekakor ena izmed bolj unikatnih na PFW, ki jo bomo vsekakor pomnili še dolgo časa.

PFW-2

Sanija Reja Aske

Oblačila Sanije Reje Aske, katerih detajli se na modni brvi mogoče niso izrazili do tolikšne mere, pridejo do pravega izraza šele na fotografijah. Enostavni kroji čistih linij dobijo obliko s kombinacijo materijalov podobnih barv, a kontrastnih struktur. Bleščice in ženstveni materiali pa na moških še nikoli niso izgledali tako samoumevni in “na mestu”. Kolekcija je za povrh še zelo nosljiva, ima pa tudi pravšnjo mero komercialnosti in unikatnosti, da se v njej počutimo posebne in nimamo istočasno občutka, da nosimo kostum.

PFW

Peter Movrin

Izdelava Movrinove kolekcije vsekakor zahteva dobršnjo mero poznavanja materialov in odlične ročne spretnosti. Kombinacija materialov je zanimiva, doseženi barvni in oblikovni učinki pa posebni. Dejstvo je, da Movrin zna izdelati zelo posebna oblačila, a radi bi videli malo večjo mero unikatnosti v njegovih kolekcijah. Kosi so kar preveč spominjali na različne kolekcije Alexandra McQueena, in da je podobnost še večja, je bila tudi uporabljena obutev, kolikor se je le dalo, podobna McQueenovi. Peter Movrin je s svojo kolekcijo vsekakor pokazal, da zna dvodimenzionalnost materialov spremeniti v posebne trodimenzionalne oblike, upamo pa, da bo v naslednjih kolekcijah pokazal malo več Movrina in malo manj McQueena.

PFW-1

 

 

Fotografije: arhiv AML

Maja Milovanović

admin