POBARVAJTE OBLAČILA

Barve oblačil odražajo naš način življenja in osebnost. Žive barve oblačil nam vlijejo še več energije in zagona, letos pa so vpadljive barve tudi modni trend. Kose oblačil, ki jih lahko operete, lahko pobarvate tudi sami. Tako poskrbite za osebno noto oblačil. In kakšno barvo izberemo za barvanje oblačil?

Poznamo več vrst barv za barvanje oblačil. Barve se delijo glede na način barvanja. Ko boste izbirali barvo za barvanje tekstila, boste lahko izbrali med: barvami za hladno vodo, večnamenskimi barvami za vročo vodo in pralnimi barvami.

  Barvanje tekstila

Barve za hladno vodo

Takšen tip barv dobimo v obliki praška, najprimernejše so za barvanje naravnih vlaken ter tudi viskoznih umetnih vlaken in vlaken iz mešanice poliestra in bombaža. Še posebej primerne so za batik in barvanje z vozli.

Večnamenske barve za vročo vodo

Te barve so primerne za barvanje večine umetnih materialov, tudi najlon, acetat ter nekatera umetna vlakna, ter tudi barvanje tkanin iz naravnih vlaken. Pri uporabi teh barv se morate natančno držati navodil proizvajalca. Po barvanju pa jih lahko za približno dva tedna shranite v neprodušno zaprti posodi.

Pralne barve

Pralne barve so mešanica detergenta in barve, s katero barvamo tekstil v pralnem stroju.  Še posebej primerne so za barvanje velikih kosov blaga ali zaves, prevlek. Po barvanju z barvami v pralnem stroju v njegovi črpalki še vedno ostane nekaj barve, zato morate stroj po uporabi sprati z vročo vodo, ki ji dodamo žlico detergenta in skodelico belila.

Barvanje

Barvate lahko v umivalniku, pomivalnem koritu, kadi ali pralnem stroju, odvisno od tipa barv ter prostorskih zmožnosti. Pred barvanjem si nadenemo gumijaste rokavice, dobro je, da barvamo v oblačilih, ki se lahko umažejo. Barvo najprej nanesete na manjši košček tkanine in tako preverite, ali se barva dobro prime ter obarva tkanino v želeni odtenek. Pred barvanjem odstranite tudi madeže.

Če si želite prebarvati že obarvano oblačilo, lahko v trgovini z barvami kupite sredstvo za odstranjevanje barve, ki bo prvotno barvo odstranilo.

Katere tkanine lahko pobarvamo?

Najbolje lahko pobarvamo tkanine iz bombaža, platna in najlona. Poliester se obarva bledo, na tkanini, ki jo sestavljata poliester in najlon, pa nastaneta dva odtenka barve. Volno lahko pobarvate v skladu s priloženimi navodili za barvanje, nikoli pa je ne barvajte v pralnem stroju, saj se bo skrčila.

GK023941

 

In če ste mislili, da lahko doma pobarvate prav vse, ste se zmotili. Doma ne morete pobarvati tkanin iz akrila, angore, kamelje volne, kašmirja, steklenih vlaken in moherja.

S. C.

admin