PODVODNI RAJ PARIZA

Ko se želimo umakniti prehitremu tempu življenja, zavijemo v akvarij. Tam se čas skorajda ustavi. Ribe najrazličnejših barv in oblik nas prevzamejo, njihovo gibanje pa nas popolnoma umiri. Akvarij v Parizu svojim obiskovalcem ponuja podvodni raj, prostor oddiha ter sprostitve in velike mere znanja. Tja se je po vrvežu na modnih revijah odpravila tudi naša ekipa.

Pariški akvarij obiskovalcem ponuja na ogled pester nabor vodnih organizmov celega sveta. Številne akvarije poseljujejo živali, ki v naravi živijo v enakem okolju. Tako lahko ob sprehodu opazujemo sladkovodni ter morski svet koralnih grebenov Polinezije, Atilov, sladkovodnega življenja reke Sene, plitvih in globokih morij Atlantika, Pacifika in Mediterana ter sladkovodne Amazonije.

akvarij-pariz-voomNajveč občudovanja kmalu pridobi skupina morskih psov. Različne vrste teh hrustančnic bivajo v največjem bazenu akvarija s ostalimi morskimi ribami, družbo jim delajo tudi morene in kladvenice. V drugem velikem akvariju občudujemo mante, v manjših pa našo pozornost pridobijo morski konjički, pisane ribice koralnega grebena, med katerimi vsi prepoznamo klovenčke, oranžnobele ribice, ki jih poimenujmo kar Nemo. Vse od rarogov, jastogov in meduz, ki se prepuščajo vodnemu toku, mimo amazonskega bazena s piranjami, se sprehodimo še do velikega ribnika z japonskimi krapi, ki jih lahko tudi pobožamo. Ogromne pisane ribe so namreč popolnoma navajene človeške bližine.

akvarij-pariz-voomakvarij-pariz-voomakvarij-pariz-voom

Oskrbniki akvarija nekatere organizme tudi razmnožujejo. Med drugim smo bili priča razvoju morskih mačk v njihovih jajcih zanimivih oblik. Lupina jajca je tako tanka, da svetloba pronica skoznjo. Tako lahko opazimo mladičke, ki so že popolnoma razviti, ali pa še vedno nekoliko pritrjeni na rumenjakovo vrečko.

jajca morske mačkeAkvarij poleg ogleda zanimivega živalskega sveta ponuja mnogo delavnic, razstav in konferenc. Podvodni svet lahko obiščete ponoči, ali pa v njem praznujete tudi rojstni dan. Velike večnamenske dvorane so kot nalašč primerne za tašno dejavnost. Trenutno si lahko med obiskom ogledamo več dokumentarnih filmov, trenutno aktualna pa je tudi razstava raziskovanja morja pod ledom na Antarktiki. Velik poudarek zaposleni namenjajo izobraževanju. Poleg informativnih tabel lahko informacije o živalih poiščemo še na interaktivnih zaslonih, opremljenih s fotografijami in besedilom v najpogostejših jezikih sveta.

akvarij-voom-parizKo naslednjič obiščete Pariz in občudujete lepote umetnosti, kulture in mode, ne pozabite na odkrivanje prečudovitega podvodnega sveta našega planeta.

Fotografije: Katja Kozlevčar za VOOM

Simon Cirkulan

admin