POGLED NA PISTO: NEW YORK FASHION WEEK No.2

Zadnji dnevi newyorškega tedna mode so postregli z najtežje pričakovanimi imeni, ki so bolj ali manj zadovoljila modno občinstvo. Nas je prijetno presenetila predvsem prisotnost slovenskih modelov na prenekateri pisti Lincoln centra ter domišljija nekaterih oblikovalcev. Marc Jacobs je pokukal v 70-ta in se predajal glamurju, Michael Kors je s športnim šikom spet zadel v polno, Oscar de la Renta pa je po inspiracijo skočil kar k Slovencem.

Oscar de la Renta

Vsaka ženska je vsaj enkrat v življenju sanjala o razkošju po imenu Oscar de la Renta. Ta je tudi tokrat predstavil neopisljivo čudovite večerne obleke in nekaj dnevnih videzov, ki so vsaj v prvih nekaj izhodih močno spominjali na zadnjo kolekcijo slovenske oblikovalke Sanje Grcić. To je dokaz, da tudi velikim občasno pogled uhaja k vzhajajočim zvezdam oblikovanja.

Diesel Black Gold

Komercialna kolekcija, ki pa nikakor ne deluje poceni. Diesel Black Gold vsako sezono vsebuje manj jeansa, po katerem je pravzaprav prepoznaven. Tokrat je vse v znamenju usnja, netov in zakovic. Oprijete linije in kroji, ki so zelo enostavni dobijo povsem nov pomen v družbi zadrg, žepov in kovinskih dodatkov.

Marc by Marc Jacobs

Znamka deluje kot kul mlajša sestra glavni Jacobsovi liniji. Ta se jeseni namesto v šolo odpravlja na potovanje v preteklost. Retro frizure, puli ovratniki, nepogrešljivi karo, velika sončna očala, pisani vzorci, široke 3/4 hlače in rožasti kombinezoni popeljejo naravnost v 70-ta. Kolekcija je funky in hkrati dovolj resna, da prepriča tudi starejšo publiko.

Pierre Balmain

Vse kar je drzno in vse kar je kul je zajeto v jesenski kolekciji Pierre Balmain. Oprijete linije spodaj in xxl plašči ter jakne zgoraj. Videno ni pravzaprav nič novega, a francoski šik se prodaja znova in znova. Lesk usnja v kombinaciji z nedolžno belino in kovinskimi detajli je pač nekaj česar se še dolgo ne bomo naveličali.

Michael Kors

Eden izmed ljubljencev ameriške publike je za tokratno kolekcijo pripravil širok spekter  športne elegance. Med najbolj poželjivimi kosi najdemo modro obleko iz neoprena, krznen šal v pepita vzorcu, ozka futuristična očala, camo krznen plašč in malo črno obleko z usnjenim životcem. Kovinski pasovi, usnjene rokavice in sandali s paščki so le pika na i.

Proenza Schouler

»Oversized« kroji, ki pridejo še posebej do izraza v kombinaciji z belo, črno in sivo, so tokratno vodilo kolekcije Proenza Schouler. Ponovno srečamo usnje, geometrijske linije, tehniko zlaganja materialov in celo perje.  Za razliko od prejšnjih kolekcij je ta nekoliko bolj umirjena in minimalistična, poudarek je res na krojih. Pisane kombinacije vzorcev so zamenjali drobni potiski, ostre linije pa so omehčane z izborom mehkih materialov.

Marc Jacobs

Vedno težko pričakovana revija Marca Jacobsa je bila tokrat obsijana s soncem. Dobesedno. Iz enega konca piste so bile manekenke obsijane s sivino, na drugi pa s sončno svetlobo. Oblačila so se tako spreminjala iz ene barve v drugo in se enkrat svetila v srebrni, drugič v zlati barvi. Kolekcija je izredno bogata. Zjutaj se prebudi v satenasti pižami, nadene teliran črtast suknjič ali obleko iz krzna, ter noč zaključi v glamurozno bleščeči obleki.

Ralph Lauren

Ralph ostaja na ameriškem zahodu, ki pa se sumljivo spogleduje z rusko aristokracijo in njeno glavno junakinjo Anno Karenino. V kolekciji sicer ni občutiti pretiranega blišča, so pa bogati kroji, krzneni detajli in žamet. Njegova ženska ima dva različna pola – enkrat je povsem ženstvena, a že naslednji trenutek nagajivo pobalinska.

Ruffian

Ruffian je ujel mojo pozornost predvsem z nenavadnim mešanjem vzorcev ter slovensko manekenko, ki se je sprehodila po njihovi pisti. Jesen bo v znamenju gothic črnine ter kostimov po zgledu jahalne uniforme. V nenavadno mešanico se vključijo že organski potiski tkanin, pentlje na ovratnikih in korzeti čez srajce in dolge srajce čez hlače. Zveni nekoliko shizofrenično a vse dobi svoj smisel ko pogledamo celoto.

Katja Kozlevčar

Slike: style.com

admin