POMANJKANJE UNIKATNOSTI ALI SLOVENIJA BREZ OKUSA ZA MODO

Tudi letos so bili nekoliko z zamikom podeljeni Viktorji za posebne dosežke slovenskega medijskega sveta za leto 2013. Prava osvežitev dogajanja je bila selitev lokacije, še vedno komični voditelj ter veliko glasbe. Z nekaterimi nominacijami ter dobljenimi Viktorji smo ponovno udarili mimo, z drugimi prav nič. Dogodek se je nadaljeval v sproščeno druženje v štajerski prestolnici z bolj ali manj glamuroznim pridihom večernih toalet.

Rdeča preproga je nujna. Na njej pa nujna tudi smetana, ki se je zaradi vročine kaj hitro skisala. Nekaj znanih obrazov, nekaj tistih, ki delajo dobro in kvalitetno, a jih žal nihče ne pozna, ter preveč takih, ki jim pogosto pravimo muhe enodnevnice, med katere spadajo vse mogoče misice, starlete, zvezdniki resničnostnih šovov ter tudi tisti, ki v prostem času snemajo prepogoste selfije v ogledalu.

Ampak ne bomo se omejevali na to, koga smo videli, ter kako je dobil vstopnico, pač pa na njihove posrečene in ponesrečene stylinge. Viktorjem pripisujemo pomp in glamur. Pomp uresničen, glamur v odtenkih. Ljudje še vedno ne sledijo prvemu in zlatemu pravilo oblačenja: “Obleci se tako, da se počutiš dobro, da ti oblačila pristojijo, ter se skladajo s tvojim značajem.” Vse preveč že videnih enoličnih črno-belih kombinacij, enostavnih krojev in poceni materialov, metanje oblačil nase brez osebne note, pogosto brez zanimivih modnih dodatkov, v pomanjkanju trendov. Tudi dolge večerne obleke s stotimi metri cenenega blaga ne delujejo lepo, še posebno takrat, ko se drenjate v krogu ruskega bifeja in se bašete s hrano, vmes pa vas pohodi ostalih 10 lačnih. Temu krogu sem se izognil, apetita ni bilo.

Kaj bi morali še storiti, da bi Slovenci začeli poslušati sebe, svoje želje, svoj notranji glas, ki pravi: “jaz bom drugačen”? Če se kdo obleče malo bolj posebno, je kaj hitro ožigosan za norega, ekscentričnega ali pač na splošno nesprejemljivega. Morda se zato ljudje nočejo urediti svojstveno. Saj res, kaj bodo pa rekli sosedje? Včasih sem se počutil, kot da sem na plaži, drugič v videospotu pevke Pink z naslovom Stupid girls, tretjič na maturantskem plesu, tu in tam pa se mi je pogled ustavil na osebi, ki je zadela in uskladila oblačila s svojim značajem, jim dodala kakšen modni dodatek ter kanček osebne note.

V glasbenem programu smo pogrešali malo več vloženega truda nekaterih nastopajočih v oblikovanju njihove prepoznavne in spet markantne zunanje podobe ter nastopa, pri drugih pa bi si morda želeli malo manj prikritega, a še vedno očitnega oglaševanja največjega slovenskega operaterja. Izbor glasbenih točk je poudaril raznolikost slovenske glasbe, prav tako se je odmaknil od vedno istih obrazov in ponudil priložnost svežini, prav takšen izbor pa smo pogrešali pri malo manj svežih nominacijah ter na koncu dobljenemu Viktorju.

Najboljša kategorija je tista, kjer podelijo Viktorja za življenjsko delo. Takih kategorij potrebujemo še več. Naj kmalu prevladajo takšne, kjer akademija Viktor daje občinstvu zgled, navdih, svežino.

Mogoče bi organizatorji naslednje leto uvedli še modno kategorijo ali še kakšno bolj izvirno, ter se že s tem odmaknili od ponavljajoče se vsebine ter imen, ki si svojega Viktorja lahko tudi kupijo s kupončki. S tem, ko poudarjamo, da smo majhni in da se v Sloveniji preprosto ne more zgoditi nič boljšega, kvalitetnejšega ali dejansko nekaj aktualnega postaviti v ospredje, poneumljamo sami sebe, potenciramo čredni nagon in sledimo ovčji filozofiji. Tako radi pravimo kakšne talente, potencial ter “nevemkajševse” premore naša mala ljubka državica, potem pa se vse prelepe, pompozne besede razblinijo v oblak dima oziroma njegovo senco. Škoda, res imamo zaklad, ki ga nihče ne opazi. Zakaj? Ker ga zasenči gruča skopiranih, rumenih, izumetničenih ekshibicionistov. Tudi na Viktorjih.

Simon C.

Fotografije: Cherlize Theron & Kristen Stewart za Interview Magazine

CTKS+InterviewMag+2 CTKS+InterviewMag+4 img-charlize-and-kristen CTKS+InterviewMag+7

admin